Bron: Ahmed Adel 
Infobricks 20 juli 2022 ~~~

Tijdens zijn bezoek aan Jeddah op 15 juli probeerde de Amerikaanse president Joe Biden zijn Saoedische partners ervan te overtuigen om de olieproductie en -levering te verhogen om Rusland economische schade toe te brengen en het Arabische land in de richting van een anti-Moskou beleid te draaien. In plaats daarvan was het bezoek van Biden aan de stad aan de Rode Zee een complete ramp, net als het buitenlands beleid van zijn regering is geweest.

Na de driedaagse rondreis van de Amerikaanse president door Israël, Jordanië en Saoedi-Arabië, die op 13 juli begon met de nadruk op het herstel van de betrekkingen met de belangrijke mogendheid in het Midden-Oosten en ’s werelds grootste olie-exporteur, merkten commentatoren en deskundigen het falen van Biden op.

Washington probeerde de landen van het Midden-Oosten zover te krijgen dat ze zich tegen Moskou zouden verzetten over zijn militaire operatie tegen Oekraïne, maar dat mocht niet baten. De traditionele partners van de VS steunden hun beleid ten aanzien van Kiev niet; niet alleen weigerde Saoedi-Arabië de recente eisen van Biden, maar zoals bekend onthielden de VAE zich van stemming en stemden zij niet voor de anti-Russische resolutie die de VS in de VN-Veiligheidsraad voorstelde.

Biden wilde dat het Midden-Oosten, met name de Saoedi’s en de Emiraten, hun olievoorraden tegen lage prijzen zouden opvoeren. De Amerikaanse president en de G7-landen hoopten dat een gebrek aan Russische olie zou worden gecompenseerd door olie uit deze landen.

Bovendien hoopte Biden dat zijn rondreis door het Midden-Oosten een signaal zou zijn van zijn belofte dat de VS actief zouden blijven in de regio om Rusland, China en zelfs Iran niet toe te staan zijn plaats in te nemen. Na de regering Donald Trump hebben de VS het gevoel dat hun aanwezigheid in het Midden-Oosten is verzwakt en dat Rusland, China en Iran zijn opgeschoten.

Samen met de Amerikaanse militaire bases die over het hele Midden-Oosten verspreid liggen, verleent Washington aanzienlijke financiële steun aan een aantal belangrijke landen, in de eerste plaats Israël, maar ook Egypte. Aangezien Egypte een kruispunt is tussen Afrika en Azië, is Egypte aanzienlijke Amerikaanse steun blijven ontvangen. De VS hebben ook steun toegezegd aan Jordanië in de vorm van wapens en de opleiding van militair personeel. Maar dit heeft zich niet vertaald in anti-Moskou beleid van deze staten.

Wat wel duidelijk was, is dat Biden zich niet goed heeft voorbereid op zijn rondreis door het Midden-Oosten. De Amerikaanse president ging naar een land waarvan hij beloofde dat het op het internationale toneel zou worden verstoten, en beschuldigde vervolgens kroonprins Mohammed bin Salman Al Saud (MBS) van de moord op de Saoedische journalist Jamal Khashoggi.

MBS, die in de nabije toekomst onvermijdelijk de koning van Saoedi-Arabië zal worden, ontkende de verantwoordelijkheid voor de moord op Khashoggi in 2018 in het consulaat van Saoedi-Arabië in Istanbul, ondanks het feit dat Biden beweerde dat Amerikaanse inlichtingendiensten zijn beweringen tegenspraken. De kroonprins counterde Biden met het seksueel en fysiek misbruik van gevangenen in de Iraakse Abu Ghraib-gevangenis door Amerikaanse militairen en de moord op de Palestijnse Amerikaanse journaliste Shireen Abu Akleh op de Westelijke Jordaanoever door Israëlische troepen.

In nog grotere schade aan het mislukte bezoek van Biden aan Saoedi-Arabië, zei prins Faisal bin Farhan, de Saoedische minister van Buitenlandse Zaken: “De kroonprins reageerde op de opmerkingen van president Biden over … Khashoggi hierna heel duidelijk – dat deze misdaad, hoewel zeer betreurenswaardig en weerzinwekkend, iets is dat het koninkrijk zeer serieus nam (en) handelde op een manier die in overeenstemming is met zijn positie als een verantwoordelijk land. Dit zijn problemen, fouten die in elk land gebeuren, ook in de VS. De kroonprins wees erop dat de VS hun eigen fouten hebben gemaakt en de nodige actie ondernemen om de verantwoordelijken verantwoordelijk te houden en deze fouten aan te pakken, net zoals het koninkrijk heeft gedaan.”

Wat Biden’s mislukte bezoek aan Saoedi-Arabië aan velen in het Midden-Oosten heeft laten zien, is dat de huidige Amerikaanse regering niet in staat is een buitenlands beleid te voeren.

De mislukkingen van Biden worden duidelijk weerspiegeld in de VS, waar de populariteit van Biden aan het instorten is. Volgens de laatste CNN opiniepeiling, uitgevoerd door SSRS, heeft Biden de laagste waardering in zijn politieke carrière bereikt. Zijn huidige goedkeuringscijfer is volgens CNN 38%, terwijl zijn afkeuring 62% bedraagt.

Gezien Biden’s eigen impopulariteit in de VS, deels omdat hij de intelligentie van de Amerikaanse burgers beledigt door ten onrechte te beweren dat Rusland de schuld is van de stijgende inflatie en kosten van levensonderhoud, is het niet verwonderlijk dat ook niet-Amerikanen de Amerikaanse president onverdraaglijk vinden.

Nogmaals, de Saoedische minister van Buitenlandse Zaken Adel al-Jubeir verklaarde dat er geen akkoord over olie was bereikt en dat de OPEC-landen tijdens hun bijeenkomst begin augustus een beslissing zullen nemen op basis van de markt, “niet op basis van speculaties, niet op basis van hysterie, niet op basis van geopolitiek”. In feite kondigde de OPEC aan dat zij niet zal worden omgevormd tot een anti-Rusland vehikel dat de VS kunnen gebruiken.

Biden kreeg het advies niet naar het Midden-Oosten te gaan, maar zijn regering is wanhopig op zoek naar herstel van de betrekkingen met Saoedi-Arabië. Deze reis naar het Midden-Oosten zou Biden er eens goed van moeten doordringen dat de uiterst kortstondige unipolaire wereldorde voorbij is en dat staten nu niet alleen in staat zijn onafhankelijk op te treden, maar daartoe ook steeds meer bereid zijn.

Ahmed Adel is een geopolitiek en politieke economie onderzoeker uit Caïro