Bron: RT, 3 mei 2022 ~~~

De Russische president Vladimir Poetin heeft dinsdag een pakket economische maatregelen ingevoerd als vergelding voor de internationale sancties die tegen Moskou zijn ingesteld.

Het nieuwe decreet is bedoeld om de nationale belangen van Rusland te beschermen, en is aangenomen “in verband met de onvriendelijke acties van de Verenigde Staten en zijn bondgenoten die het internationaal recht schenden en erop gericht zijn de Russische Federatie en Russische rechtspersonen illegaal hun bezittingen te ontnemen”, zo staat in het decreet, dat op de website van het Kremlin is gepubliceerd.

Poetin heeft de ministerraad 10 dagen de tijd gegeven om de lijst van personen vast te stellen die onder de wederzijdse sancties moeten vallen.

De nieuwe maatregelen verbieden overheidsinstanties, organisaties en personen om “transacties uit te voeren (met inbegrip van het ondertekenen van externe handelscontracten) met rechtspersonen, personen en organisaties” die op de nieuwe zwarte lijst staan.

Het decreet verbiedt ook de uitvoer van producten en grondstoffen als deze bestemd zijn voor gesanctioneerde personen.

Het is Russische entiteiten en personen ook verboden hun verplichtingen na te komen en financiële transacties uit te voeren met de gesanctioneerde bedrijven en personen.

Dit komt nadat de VS en de EU verschillende ronden van ongekende economische sancties tegen Rusland hebben ingesteld vanwege de aanhoudende militaire operatie in Oekraïne. Activa van de Russische Centrale Bank en diverse andere entiteiten en zakenlieden werden bevroren in het buitenland, het land werd effectief afgesneden van de door dollars en euro’s gedomineerde geldmarkten, en een breed scala aan buitenlandse bedrijven stopte hun zaken met het land.

Topfoto: © Getty Images / agustavop


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.