Bron: Initiative Frieden mit Russland, 28 juni 2022

Onderstaande krachtige verklaring van de protestbeweging in Hannover, beschrijft en ageert tegen een destruktieve oorlogsbeleid van de Duitse regering, in het kielzog van de VS/VK/Nato, dat opvallend gelijk is aan het regeringsbeleid in Nederland.

Op 22 april 2022 zei Olaf Scholz in Der Spiegel met betrekking tot de oorlog in Oekraïne: “Ik zal alles doen om een escalatie die leidt tot een derde wereldoorlog te voorkomen.” Deze woorden van de kanselier zijn intussen waardeloos geworden, omdat zijn daden niet overeenstemmen met zijn woorden.

Duitslands koers naar de oorlog

Met de aanvankelijk terughoudende en vervolgens massale leveringen van wapens en munitie aan Oekraïne en door Oekraïense soldaten op Duits grondgebied op te leiden, heeft de Duitse regering Duitsland tot een partij in de oorlog gemaakt. Daarmee stelt zij ons allen bloot aan het gevaar van een oorlog die zich over geheel Europa uitbreidt. Dit is onverantwoordelijk! Met de resolutie van de Bundestag van 28 april 2022, waarin ook de levering van zware wapens aan Oekraïne is opgenomen, heeft een zeer grote coalitie van de Groenen/CDU/CSU/SPD en FDP de Duitse politiek op een koers van herbewapening en escalatie tegen Rusland gezet. Op dit moment (medio juni) heeft Duitsland al voor 1,5 miljard euro aan militair materieel aan Oekraïne geleverd en nog meer beloofd. Scholz heeft zich onderworpen aan de gevaarlijke strategie van de Amerikaanse regering en de Britse regering, die zich met steeds nieuwe wapenleveranties oriënteren op militaire escalatie en een langdurige oorlog in plaats van op vredesonderhandelingen en een politiek compromis.

Samen met de Franse president Macron streefde Scholz tegen februari 2022 nog naar een diplomatieke oplossing tussen Kiev, Washington en Moskou. Oekraïne zou zich politiek neutraal moeten verklaren en afzien van toetreding tot de NAVO. Dit mislukte door toedoen van Kiev en Washington. Tijdens de Veiligheidsconferentie van München op 19 februari verklaarde de Oekraïense president Zelenski in het openbaar, in slechts enkele woorden, dat zijn land zich wilde (her)bewapenen met kernwapens.

Dit is een dreiging die serieus moet worden genomen, aangezien Oekraïne over voldoende grondstoffen voor kernbommen beschikt uit de erfenis van de USSR, alsmede over draagraketten en technologische kennis. Tegen de achtergrond van de uitbreiding van de NAVO naar het oosten heeft deze toespraak – samen met de door Moskou gevreesde aanval van de Oekraïense troepen op de Krim en op de Volksrepublieken Donetsk en Lugansk, die zich van Kiev hebben afgescheiden – waarschijnlijk in belangrijke mate bijgedragen tot Ruslands besluit om op 24 februari 2022 militair in Oekraïne in te grijpen.

Duitslands koers naar economische neergang

Tijdens de veiligheidsconferentie van München op 18 februari 2022 zei de Groene minister van Buitenlandse Zaken, Baerbock: “Wij zijn vastbesloten met betrekking tot de maatregelen die wij voorbereiden voor het geval Rusland actie onderneemt tegen Oekraïne. Deze sancties zouden zonder precedent zijn en zouden met alle partners worden gecoördineerd en voorbereid. Wij als Duitsland zijn bereid daar zelf een hoge economische prijs voor te betalen.” Met “wij” bedoelt Baerbock niet zichzelf en haar gelijken, maar de meerderheid van de bevolking in Duitsland. Wij moeten dus een hoge economische prijs betalen voor het beschadigen van Rusland en het overeind houden van de failliete en corrupte Oekraïense regering en haar president Zelenski.

Deze regering is allesbehalve democratisch. In het binnenland heeft het nu alle oppositiepartijen verboden en een eenpartijdictatuur gevestigd. Dit autoritaire regime leunt op de Oekraïense geheime dienst SBU en verschillende fascistische, terroristische organisaties. Een daarvan is de Azov-beweging, die een verzameling is geworden voor militante fascisten uit meer dan 15 landen. De ideologie van deze beweging is gebaseerd op de ideeën van de Duitse SS, maar “gemoderniseerd” met elementen van macho en popcultuur. Anderzijds zijn er organisaties die zichzelf zien in de traditie van de Oekraïense nationalisten onder Stepan Bandera, die zich profileerden als moordenaars van het fascisme van Hitler. Welk belang zou de bevolking van Duitsland hebben bij de financiering van een dergelijk regime?

Wat het buitenlands beleid betreft, is het Zelenski-regime volledig afhankelijk van Amerikaanse, Britse en Poolse militaire en politieke adviseurs. De regering in Kiev geeft openlijk toe dat ze blut is. Volgens zijn eigen cijfers komt het alleen al vijf miljard dollar per maand tekort om de normale staatsoperaties in stand te houden, om nog maar te zwijgen van de kosten van de oorlog. Zelenski eist schaamteloos betaling van de westerse geïndustrialiseerde landen voor zijn diensten tegen Rusland. De ministers van Financiën van de G7 hebben een plan opgesteld om tegen het einde van het jaar 30 miljard dollar ter beschikking te stellen van het regime in Kiev; deels als lening, deels als gift. Van deze 30 miljard moet Duitsland meer dan 3 miljard bijdragen. En dat is nog maar een klein deel van de hoge prijs die “wij”, als het aan Baerbock van de Groenen ligt, geacht worden te betalen!

De anti-Russische sancties zullen niet alleen leiden tot een verspilling van belastinggeld, dat voor sociale voorzieningen, gezondheidszorg, onderwijs en infrastructuur bitter zal ontbreken, maar zullen ook een nadelig tot verwoestend effect hebben op de Duitse economie. Als een onverantwoordelijke junior politica als Baerbock met betrekking tot de anti-Russische sancties denkt: “Dit zal Rusland ruïneren”, op de EU-top van 25 februari 2022, dan vergist zij zich schromelijk. De anti-Russische sancties zijn vooral schadelijk voor de Europese economische ruimte en dus ook en vooral voor de Duitse economie, die zonder goedkope energie uit Rusland aan concurrentievermogen zal inboeten. Dit komt zeer goed uit voor de belangen van de VS bij wereldwijde dominantie, inclusief nieuwe afzetmarkten voor hun fracking-gas.

Decennialang heeft Rusland, respectivelijk de USSR, op betrouwbare wijze en tegen betrekkelijk lage prijzen bijgedragen tot de veiligstelling van de energievoorziening van Duitsland door gas- en olieleveringen. Amerikaans vloeibaar gas, dat “Russisch gas” zou moeten vervangen, is daarentegen schadelijker voor het milieu en ongeveer drie tot vier keer zo duur als Russisch aardgas via pijpleidingen. De poging om Rusland schade te berokkenen door de uitvoer van gas, olie en kolen te boycotten, werkt averechts op de initiatiefnemers van dit beleid. Rusland heeft genoeg andere solvabele afnemers voor zijn produkten; China en India worden slechts als de grootste genoemd. Dit is even krankzinnig als de hoge brandstofprijzen in Duitsland: het resultaat van speculatie op de beurzen en het sanctiebeleid dat de EU voert in het kielzog van de VS. Het ziet ernaar uit dat deze prijsexplosie slechts het begin is van een nog schaamtelozer beleid om grote delen van de bevolking in Duitsland te plunderen en te verarmen!

De voormalige Duitse president Gauck, een notoire Ruslandhater, ging in maart tekeer over de boycot van Russische gas- en olieleveranties: “We kunnen ook bevriezen voor vrijheid” en men kan ook “een paar jaar minder levensgeluk” accepteren. Minister van Economische Zaken Habeck, die ter gelegenheid van zijn bezoek aan de VS op 1 maart 2022 met vazalachtige serviliteit ten aanzien van het beleid van de VS verklaarde: “Hoe sterker Duitsland dient, hoe groter zijn rol”, sleutelt nu al aan de uitvoering van dit programma en denkt aan een soort “gedwongen bevriezing tegen Poetin”.

Het hoeft niet zover te komen! Wij zeggen resoluut nee tegen dit beleid. Wij zijn voor de-escalatie in plaats van confrontatie.

Vredesonderhandelingen in plaats van een derde wereldoorlog!
Stop met het leveren van wapens aan Oekraïne!,
Een einde aan het prijsopdrijvend sanctiebeleid!
Verzoening van belangen met Rusland, in plaats van inflatie en ruïnering van de Duitse economie!

Initiatief Vrede met Rusland, Hannover, juni 2022