Bron: RT.de, 3 juli 2022 ~~~

De Russische regering heeft deze week de berekeningswijze van de uitvoerrechten voor graan omgezet in roebels. Dit is om risico’s als gevolg van valutaschommelingen te voorkomen. Tegelijkertijd zet Rusland een nieuwe stap in de richting van “de-dollarisering” van zijn buitenlandse handel.

Rusland zal in de toekomst de uitvoerrechten op graan in roebels berekenen en innen, wat volgens deskundigen een nieuwe stap is naar de overschakeling van de buitenlandse handel van Rusland op de nationale munt. Daartoe heeft de regering van de Russische Federatie een decreet uitgevaardigd waarbij de basisprijzen voor de berekening van de uitvoerrechten voor tarwe, gerst en maïs in roebels worden omgezet, aldus de persdienst van het ministerie van Landbouw vrijdag in zijn Telegram-kanaal. In de verklaring stond:

“De aangenomen maatregelen zullen de uitvoer van landbouwproducten ondersteunen door het effect van valutaschommelingen op het niveau van de uitvoerrechten te verminderen. Bovendien zullen zij zorgen voor een stabiele prijssituatie op de binnenlandse markt”.

Voor zonnebloemolie bedraagt de basisprijs 82.500 roebel per ton (voorheen $1.000), voor meel – 13.875 roebel per ton (voorheen $185), voor tarwe en mengkoren – 15.000 roebel per ton (voorheen $200), voor gerst en maïs – 13.875 roebel per ton (voorheen $185). Dit betekent dat de gebruikte wisselkoers ongeveer 1:80 is in plaats van de 1:50 die thans op de valutamarkt wordt verhandeld. Als gevolg van de huidige sterkte van de roebel bleven de exportopbrengsten in plaatselijke valuta achter bij de plannen zolang de handel in dollars plaatsvond.

Door de berekeningen van de douanerechten te wijzigen in roebels zal er tenminste kunnen worden voldaan aan de planning van de staatsbegroting. Tegelijkertijd zal dit ook een stimulans zijn voor graanexporterende bedrijven om ook hun prijsberekeningen volledig op roebels om te schakelen en van hun afnemers betaling in de nationale munt te verlangen.

Eerder had Doema-voorzitter Vjatsjeslav Volodin geëist dat de betaling voor de export van olie, kolen, metalen, graan, hout en kunstmest in roebels zou worden aanvaard, zoals nu al gebeurt voor de handel in gas. In antwoord hierop zei het Kremlin dat deze kwestie kon worden opgelost.