Door: Joe Lauria en  Philip Giraldi
informationclearinghouse 21 juli 2022~~~

Amerikaanse soldaten zijn al “with boots on the ground”

Phil Giraldi – Biden’s geheime oorlog in Oekraïne

21 juli 2022: Information Clearing House — “UNZ” Het Witte Huis blijft volhouden dat het niet direct Amerikaanse soldaten zal betrekken in de oorlog in Oekraïne, maar het blijft stappen zetten die onvermijdelijk zullen leiden tot een grootschalige open gevechtsrol van de VS tegen Rusland. Een van de meest recente stappen om de druk op het Kremlin op te voeren, is dat Biden op 29 juni op een NAVO-top in Madrid onthulde dat de VS een permanent hoofdkwartier in Polen zullen vestigen voor het Vijfde Legerkorps, een extra roterende brigade van duizenden manschappen in Roemenië zullen handhaven en andere inzetten in de Baltische staten zullen versterken. Ook zal het aantal Amerikaanse troepen in Europa, dat momenteel de 100.000 nadert, worden verhoogd. Biden was ook verheugd te vernemen dat Turkije ertoe was overgehaald zijn bezwaar tegen de toetreding van Finland en Zweden tot de NAVO te laten varen.

Op weg naar de NAVO-top aan boord van Air Force One, adviseerde Biden’s nationale veiligheidsadviseur Jake Sullivan: “Aan het eind van de top zult u een robuustere, effectievere, geloofwaardigere, capabelere en vastberadenere troepenmacht zien om rekening te houden met een acutere en ernstiger wordende Russische dreiging”. Vermoedelijk las Sullivan voor uit een voorbereid draaiboek, maar het doel leek zeker te zijn de spanning met Moskou op te voeren in plaats van te proberen deze te verminderen en tot een soort diplomatieke regeling te komen.

De secretaris-generaal van de NAVO, Jens Stoltenberg, droeg ook zijn steentje bij. In een verbazingwekkende vertoning van kont-kussen, antwoordde hij dat de nieuwe toezeggingen van de VS met betrekking tot de machtspositie een demonstratie waren van het sterke leiderschap van Biden. Wat Stoltenberg niet vermeldde, was dat Biden al enige tijd liegt over de aanwezigheid van Amerikaanse militairen in Oekraïne. Hij liet de kat uit de zak in maart, toen hij troepen van de 82ste Airborne divisie in Polen vertelde dat ze binnenkort naar Oekraïne zouden gaan, en opmerkte dat “jullie zullen zien wanneer jullie daar zijn, en sommigen van jullie zijn daar geweest, jullie zullen zien -” Het was een bekentenis dat er al Amerikaanse troepen in Oekraïne zijn, hoewel het Witte Huis snel de schade beperkte door te beweren dat de president er nog steeds op tegen is dat Amerikaanse soldaten direct bij de gevechten worden betrokken. Biden beweerde ook dat de VS bezig waren om “te voorkomen dat het bloedbad [van Oekraïners] doorgaat”. Nogmaals, de taal was nauwelijks bedoeld om enige ruimte te maken voor een mogelijke schikking met Rusland om te onderhandelen over een einde van de gevechten.

En nu is er een bericht in de New York Times, getiteld “Commando Network Coordinates Flow of Weapons in Ukraine, Officials Say: A secretive operation involving US Special Operations forces hints to the scale of the effort to assist Ukraine’s still outgunned military.”

Het artikel beschrijft een actievere rol van de VS in Oekraïne dan de regering Biden bereid is publiekelijk toe te geven. Al in februari, voor de interventie in Oekraïne, trokken de VS naar verluidt hun eigen 150 militaire instructeurs terug, van wie velen Oekraïense soldaten trainden op nieuw verworven, door de VS geproduceerde wapens. Sommige paramilitaire agenten van de Central Intelligence Agency (CIA) en Special Ops troepen bleven echter in het geheim in het land actief en gaven leiding aan het grootste deel van de inlichtingenstroom die de VS met de Oekraïense strijdkrachten deelt. Bovendien hebben soldaten van de NAVO-bondgenoten van Washington het vervoer van wapens en uitrusting naar Oekraïne beheerd en gespecialiseerde opleiding gegeven. Er is ook gemeld dat Britse SAS-commando’s president Volodymyr Zelensky bewaken. De NYT vermeldt, onder verwijzing naar Amerikaanse en andere Westerse functionarissen, dat de soldaten en CIA-officieren zich momenteel niet in de frontlinies met de Oekraïense troepen bevinden. Ook volgens de Times hebben de VS en de NAVO-lidstaten de aanwezigheid van hun paramilitaire soldaten in operationele rollen in Oekraïne niet erkend, maar Rusland en andere inlichtingendiensten over de hele wereld zijn hiervan op de hoogte.

Het verslag van de New York Times lijkt in grote lijnen juist te zijn, hoewel het enkele details weglaat, waarvan ik er een aantal van voormalige collega’s bij de inlichtingendiensten heb gehoord. Er zijn aanzienlijke openlijke trainingen geweest op de Duitse legerbasis Grafenwoehr en op de Amerikaanse luchtmachtbasis Ramstein om de Oekraïners vertrouwd te maken met de nieuwe wapens die aankomen. Andere NAVO-landen nemen ook deel aan de training. Intussen zijn de kaders van speciale operatiesoldaten en inlichtingenpersoneel die hoofdzakelijk in West-Oekraïne opereren, niet in uniform en velen van hen werken onder diverse gekunstelde dekmantels, waaronder soms losse banden met buitenlandse ambassades en NGO’s. Er zijn ook een conventioneel CIA-station, een groep van het National Security Agency en een bureau van een militair attaché in de onlangs heropende VS-ambassade in Kiev.

Dit alles betekent dat Biden en andere westerse leiders hebben gediscussieerd over hun actieve deelname aan het conflict tussen Rusland en Oekraïne. Afgezien van zijn mogelijke blunder, zal Biden niet toegeven dat er al Amerikaanse laarzen ter plaatse zijn, maar ze zijn er wel en spelen een belangrijke rol in zowel de logistiek als het delen van inlichtingen. De potentiële keerzijde voor de president zou kunnen komen wanneer enkele van deze soldaten in vermomming worden gedood of, erger nog, gevangen genomen en beginnen te praten over hun rol.

Karen Kwiatkowski, gepensioneerd luitenant-kolonel van de Amerikaanse luchtmacht en voormalig analist voor het Amerikaanse ministerie van defensie, merkt op dat het inzetten van aannemelijk ontkenbaar niet-geüniformeerd personeel “volkomen typerend is voor de beginfasen van een door de VS gesteunde lange oorlog, en voor politieke manipulatie van het doelland op lange termijn. Dit is de toekomst die neoconservatieve ‘strategen’ in DC en hun Britse en Europese bondgenoten zich voorstellen voor Oekraïne. In plaats van een onderhandeld einde, met een nieuwe Oekraïense rol als een neutraal en productief land, onafhankelijk van zowel Russische als Amerikaanse politieke invloeden, zien de Amerikaanse regering en de CIA Oekraïne als een vervangbare maar nuttige zetbaas in haar concurrentiestrijd met de Russische Federatie.”

Voormalig CIA-analist Larry Johnson ziet de activiteit in grimmigeomstandigheden, terwijl hij ook opmerkt dat de CIA in veertig jaar nog geen semi-clandestiene opstandelingenoorlog heeft gewonnen. Hij merkt op dat “Oekraïne een proxy is; het Westen probeert Rusland te vernietigen, zo simpel is het. Het zou één ding zijn als Rusland het meest kwaadaardige, onderdrukkende, autoritaire regime ter wereld was. Het komt niet eens in de buurt. Ook al blijft het Westen proberen om Rusland als zodanig af te schilderen. Feit is dat het Westen de grondstoffen van Rusland wil en Rusland wil controleren. Maar Rusland is niet van plan om gecontroleerd te worden.

Met andere woorden, Washington zou wel eens kunnen streven naar een eindeloze oorlog waarin Rusland verstrikt raakt en zijn opties wereldwijd worden beperkt. De regering Biden heeft haar reputatie en mogelijke politieke toekomst in de waagschaal gesteld door Oekraïne in staat te stellen te overleven zonder toe te geven aan Russische territoriale eisen. Dit is een riskant en zelfs gevaarlijk beleid, zowel in praktische als in politieke zin. De volharding van de Oekraïners in hun verdediging is grotendeels een produkt van de garanties van de VS en West-Europa dat zij alles zullen doen wat nodig is om Zelensky en zijn regime te steunen, dat reeds $750 miljard aan hulp zoekt voor “wederopbouw”. Als er in het Westen militaire slachtoffers vallen, zal de politieke steun voor de oorlog in Oekraïne in Washington en elders afnemen en dat zal gevolgen hebben voor de komende tussentijdse Amerikaanse verkiezingen in november.

Een laatste opmerking over het stuk in de Times is een antwoord op de vraag waarom het überhaupt op dit moment is verschenen. De mainstream media zijn altijd een voorstander geweest van agressieve steun van de VS aan Oekraïne en Zelensky, maar nu beginnen zij van dat standpunt terug te komen, evenals de Washington Post en andere media. Misschien raken zij ervan overtuigd dat het spelplan dat door Washington en zijn Europese bondgenoten wordt gepromoot waarschijnlijk niet zal slagen tegen hoge kosten voor de respectieve economieën. Larry Johnson formuleert het als volgt: “Ik denk dat het doel van dit artikel is om de basis te leggen voor de reden waarom we niet meer Amerikaans militair personeel of zelfs CIA-personeel in Oekraïne kunnen of moeten stationeren, omdat het te riskant wordt om door te gaan met het stationeren van Amerikaans personeel… in Oekraïne om te trainen, gezien het succes van Rusland op het slagveld.” Men kan er ook aan toevoegen dat het buitengewoon gevaarlijk is. Een misstap of zelfs een opzettelijke valse vlag van een van beide kanten kan de oorlog gemakkelijk tot een nucleaire oorlog maken.

Philip M. Giraldi, Ph.D., is uitvoerend directeur van de Council for the National Interest, een 501(c)3 fiscaal aftrekbare educatieve stichting (Federal ID Number #52-1739023) die streeft naar een meer op belangen gebaseerd buitenlands beleid van de V.S. in het Midden Oosten. De website is councilforthenationalinterest.org, het adres is P.O. Box 2157, Purcellville VA 20134 en het e-mailadres is inform@cnionline.org.