Bron: SouthFront 03 juli 2022 ~~~

Op 1 juli kondigde Gazprom aan dat het stopt met de levering van gas aan Europa vanwege geplande reparaties in Nord Stream. Een vertegenwoordiger van Nord Stream AG zei dat beide lijnen van de pijpleiding zullen worden stilgelegd voor routineonderhoud. De gasleveringen zullen worden verminderd van 11 tot 21 juli. Alle Nord Stream-partners zijn van tevoren gewaarschuwd.

De leveringen van Nord Stream zullen half juli worden stopgezet omdat het bedrijf naar verluidt problemen heeft gehad met zijn gascompressoreenheden. De eenheden moeten worden gerepareerd of vervangen. Ze worden in Canada gemaakt, en de terugkeer na reparatie in Montreal wordt bemoeilijkt door Canadese sancties tegen Rusland. Met name zal de werking van mechanische onderdelen en automatiseringssystemen worden gecontroleerd.

Het bedrijf zei dat in dit verband het dagelijkse volume van de leveringen is teruggebracht tot 100 miljoen kubieke meter.

Duitsland zei op zijn beurt dat Gazprom de pijpleiding om politieke redenen buiten gebruik heeft gesteld. De Duitse vice-kanselier Robert Habeck zei dat reparatiewerkzaamheden aan de pijpleiding, die van invloed zijn op het pompvolume, pas in de herfst door Siemens Energy zouden worden uitgevoerd.

De tijdelijke stopzetting van Nord Stream komt er te midden van een scherpe daling van de Russische gasleveringen aan Europa. De pijpleiding zelf werkt momenteel op slechts 40% van haar capaciteit, en Rusland weigert haar toevoer te verhogen.

Robert Habek zei ook dat Rusland de gastoevoer afsnijdt en zo de gasprijzen op de markt manipuleert om de gasprijzen in Europa te verhogen en de samenleving meer te versplinteren.

Dmitry Peskov, een woordvoerder van de Russische president, hield de Europese Unie verantwoordelijk voor het verminderen van de gasleveringen. Hij zei dat vanuit technologisch oogpunt de mechanische infrastructuur van deze pijpleiding te lijden heeft onder de sancties die de Europese Unie heeft opgelegd.