Bron: RT 27 april 2022 
(geblokkeerd in het westen) ~~~ 

Chisinau heeft Oekraïnes aanbod om de afgescheiden regio te ‘veroveren’ afgewezen

Moldavië heeft het door Kiev gedane “aanbod” om de afgescheiden regio Transnistrië met geweld te veroveren, afgeslagen en verklaard dat het de zelfverklaarde republiek alleen met politieke middelen wil re-integreren.

“De kwestie Transnistrië kan alleen met politieke middelen worden geregeld op basis van een vreedzame oplossing, waarbij militaire en andere gewelddadige acties worden uitgesloten, en op basis van de beginselen van democratisering en demilitarisering van de regio, [en] eerbiediging van de soevereiniteit en territoriale integriteit van Moldavië,” verklaarde het bureau voor re-integratie van het land woensdag tegen RIA Novosti.

De verklaring kwam als reactie op opmerkingen van Alexey Arestovich, een adviseur van de Oekraïense president Volodymyr Zelensky. De ambtenaar suggereerde dat het land in staat was Transnistrië te “veroveren”, mocht Chisinau Kiev formeel om hulp vragen bij de verovering van de afgescheiden regio.

“Ja, het zou ons op de een of andere manier lukken, maar dit is het grondgebied van het soevereine Moldavië, [het zou] alleen kunnen gebeuren na een oproep van Moldavische zijde,” zei hij.

De opmerkingen van Arestovich werden ook in Moskou veroordeeld, waarbij de woordvoerder van het Kremlin, Dmitry Peskov, dergelijke uitspraken als “behoorlijk provocerend” omschreef.

De internationale aandacht voor Trans-Dnjestrië komt op een moment dat de afgescheiden natie de afgelopen dagen een reeks mysterieuze incidenten heeft doorgemaakt. Op maandag werd het ministerie van Staatsveiligheid van Trans-Dnjestrië aangevallen door drie onbekende aanvallers, die met schouderraketwerpers op het gebouw schoten, de ramen eruit bliezen en de voorgevel beschadigden.

De aanval werd op dinsdagochtend gevolgd door explosies in een lokaal omroepcentrum. Hoewel niemand gewond raakte, werden de grootste antennes – die Russische radiozenders uitzonden – vernield.

De president van de zelfbenoemde republiek Trans-Dnjestrië, Vadim Krasnoselski, gaf de incidenten die hij omschreef als “terreuraanslagen” aan Oekraïense onderdanen de schuld en drong er bij Kiev op aan een onderzoek in te stellen naar de gewapende groepen die in zijn regio zouden zijn geïnfiltreerd.

Transnistrië, officieel bekend als de Pridnestrovian Moldavian Republic (PMR), is een zelfverklaarde staat langs een smalle strook land tussen de Dnjestr-rivier en de Oekraïense grens in het oostelijk deel van Moldavië.

De regio heeft zich begin jaren negentig, kort na de ineenstorting van de Sovjet-Unie, van Moldavië afgescheiden. Het onderhoudt nauwe banden met Moskou: er zijn Russische vredeshandhavers gestationeerd en een aanzienlijk deel van de plaatselijke bevolking heeft het Russische staatsburgerschap.

Topfoto: FILE PHOTO. Een vrouw loopt langs het hoofdkwartier van de Operationele Groep van de Russische Strijdkrachten in Tiraspol. © AP / Dmitri Lovetsky


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *