Bron:  Moonofalabama 13 februari 2023 ~~~ 

Begin 2022 was Oekraïne klaar met de voorbereidingen voor een overweldigende aanval op de afvallige Volksrepublieken Donetsk en Luhansk (DPR en LNR).

De helft van het Oekraïense leger, zo’n 120.000 man die in de afgelopen 7 jaar waren gerekruteerd en getraind, was gestationeerd bij de staakt-het-vurenlijn en klaar om te gaan. Aan de andere kant waren slechts zo’n 40.000 man onder de wapens. Zij zouden weinig kans hebben om een aanval te weerstaan.

Rusland kon een Oekraïense aanval niet laten gebeuren. Als Oekraïne de afvallige provincies kon heroveren, zou het zich bij de NAVO kunnen aansluiten. De Russische publieke opinie stond resoluut aan de kant van de Russisch sprekende DNR en LPR. Die zou zeker een interventie eisen. Sinds de coup van 2014 in Kiev waren al zo’n vier miljoen Oekraïners naar Rusland verhuisd. Er zijn veel familiebanden tussen beide landen. Met het oog daarop had Rusland een deel van zijn eigen strijdkrachten in staat van paraatheid gebracht en wapens en munitie naar verzamelpunten bij de Oekraïense grens verplaatst.

De VS hadden maandenlang gewaarschuwd voor een komende Russische aanval op Oekraïne. Zij konden dat doen omdat zij wisten dat Oekraïne zou proberen de republieken met geweld te heroveren. Zij wisten dat Rusland zou moeten reageren. Op 12 januari 2022 had CIA-directeur Bill Burns een geheime ontmoeting met Zelensky in Kiev. Burns heeft vaak boodschappen van president Joe Biden bij zich.

Op zondag 13 februari 2022, na een telefoongesprek met de Amerikaanse president Joe Biden, gaf de Oekraïense president Zelensky het definitieve bevel voor de geplande Oekraïense aanval.

Dat het besluit was genomen lekte onmiddellijk uit in zowel Londen als Kiev.

In zijn samenvatting van de dag somde de Guardian een heleboel activiteiten op die pasten bij het op handen zijnde begin van een conflict. Diplomaten en buitenlandse militairen verlieten Oekraïne. Wapens kwamen binnen.

Getipt door de regering stopte het Britse verzekeringsconglomeraat Lloyd met herverzekeringsdiensten voor alles wat met Oekraïne te maken had:

Anatoliy Ivantsiv, hoofd van het Oekraïense verzekeringsbedrijf Expo, vertelde aan Interfax dat de Britse herverzekeringsgigant Lloyds had aangekondigd dat het vanaf 14 februari alle verzekeringen tegen conflictrisico’s boven het Oekraïense luchtruim tijdelijk zou stopzetten.

Toen het nieuws van het aanvalsbevel in Kiev uitlekte, stonden de ‘elite’ oligarchen en sommige parlementsleden klaar om te vertrekken. Op 13 februari en de dagen daarna zijn zij het land ontvlucht:

De rijkste mannen van Oekraïne ontvluchten het land met hun gezinnen en het aantal privéjet charters neemt toe nadat de mogelijkheid van oorlog de laatste dagen sterk is toegenomen, zo blijkt uit vluchtinformatie die op 13 februari op sociale media is geplaatst.

Zwitserland, Oostenrijk en Zuid-Frankrijk waren de populairste bestemmingen voor de chartervluchten.Ukrainska Pravda verklaarde dat een dergelijke uittocht van chartervluchten in zes jaar niet is voorgekomen. De publicatie meldde dat vliegtuigen met topoligarchen van het land, waaronder Rinat Akhmetov, Viktor Pinchuk en Boris Kolesnikov, het land hebben verlaten. Ook Igor Abramovitsj, een andere topfiguur uit het bedrijfsleven, bestelde een privévliegtuig voor 50 personen.

bne IntelliNews bronnen bevestigen dat twee residentiële Engelse docenten, beiden Britse burgers, die respectievelijk voor een parlementslid en een zakenman werken, deze week naar Zuid-Frankrijk zullen vertrekken. Geen van beiden heeft bevestigd dat de vluchten iets te maken hebben met de toegenomen vrees voor een invasie, aangezien beide families regelmatig met hun personeel reizen voor werkvakanties. Zelfs vorige maand, toen de oorlogstrommels voor het eerst luider begonnen te slaan, meldden docenten en leerkrachten van particuliere scholen in Kiev dat een groot aantal kinderen afwezig was, weg op vakantie.

Ook sommige leden van het Oekraïense parlement haakten af. Op 14 februari berichtte Kiev Independent:

Meer dan twee dozijn wetgevers van de in totaal 424 parlementsleden die vanaf deze week de parlementszittingen moeten bijwonen, zijn momenteel niet in Oekraïne. Bijna de helft daarvan, ofwel 12 afgevaardigden, zijn van de pro-Russische partij Oppositieplatform-voor-Leven, vijf afgevaardigden zijn van de presidentiële partij Dienaar van het Volk. De meeste wetgevers, ofwel 20 personen, hebben het land in februari verlaten.

Als onderdeel van het Minsk-akkoord had de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) een speciale waarnemersmissie bij de wapenstilstandslijn in Oost-Oekraïne. In het weekend van 12 en 13 februari was het relatief rustig aan het front:

In de regio Donetsk registreerde de missie tussen de avonden van 11 en 13 februari 261 schendingen van het staakt-het-vuren, waaronder 50 explosies. In de voorgaande verslagperiode registreerde zij 114 schendingen van het staakt-het-vuren in de regio.

In de regio Luhansk heeft de SMM tussen 11 en 13 februari ’s avonds 114 schendingen van het staakt-het-vuren geregistreerd, waaronder 24 explosies. In de voorgaande verslagperiode registreerde de SMM 258 schendingen van het staakt-het-vuren in de regio.

De waargenomen aantallen explosies waren minder dan het gemiddelde van de afgelopen 7 en 30 dagen. De explosies deden zich voor aan beide zijden van de wapenstilstandslijn.


Gerelateerd (berichten in dit archief):