Bron: PressTV 6 december 2023 ~~~  

Een Brits-Palestijnse chirurg heeft een rapport van Human Rights Watch (HRW) over de dodelijke aanval op het al-Ahli Ziekenhuis in Gaza als “ongegrond” aangemerkt. Hij zei dat het rapport was gepubliceerd zonder echt onderzoek of sluitend bewijs en dat HRW geen betrouwbare bron is “omdat het de vijand dient”.

Professor Ghassan Abu Sitta maakte de opmerkingen tijdens een lezing getiteld “De vernietiging van de gezondheidssector in Gaza: confrontatie met verwoesting en gedwongen verplaatsing” in de Qatarese hoofdstad Doha op dinsdag.

Sitta benadrukte dat HRW in haar rapport niet communiceerde met de directeur van het ziekenhuis en ook geen contact opnam met de arts die het Israëlische bevel tot evacuatie kreeg.

Hij ging verder met te zeggen dat HRW niet de moeite nam om te praten met een van de getuigen van de misdaad terwijl het zich afspeelde, eraan toevoegend: “Ik heb altijd gezegd dat je HRW nooit moet gebruiken als een betrouwbare bron omdat het de vijand dient.”

Op zondag meldde HRW dat bewijs suggereerde dat een verkeerd afgevuurde Gazaanse raket de waarschijnlijke oorzaak was van een explosie die op 17 oktober resulteerde in zware slachtoffers in het al-Ahli ziekenhuis, waarbij ten minste 417 mensen omkwamen.

In een bericht op X, voorheen bekend als Twitter, zei As’ad Abdukhalil, een professor aan de California State University, Stanislaus, dat Sitta’s vonnis tegen HRW “zeer vernietigend” was.

Zeer vernietigende uitspraak tegen Human Rights Watch van Ghassan Abu Sitta. Hij zei gisteren in Doha: HRW heeft in haar rapport over de baptistenkerk niet gecommuniceerd met de directeur van het ziekenhuis en heeft geen contact opgenomen met de arts die het Israëlische bevel tot evacuatie heeft ontvangen – asad abukhalil أسعد أبو خليل (@asadabukhalil) 5 december 2023

Sitta reisde op 9 oktober met Artsen zonder Grenzen via Egypte naar Gaza om als chirurg te werken in de ziekenhuizen van het belegerde gebied. Hij werkte in zowel al-Shifa als al-Ahli ziekenhuizen in Gaza.

Hij heeft al verteld over de schrijnende beproevingen in de gezondheidszorg die Palestijnse burgers hebben moeten doorstaan tijdens de Israëlische aanval op de belegerde Gazastrook.

HRW zei in haar rapport dat “de explosie die vele burgers doodde en verwondde in het Al-Ahli Arabisch Ziekenhuis in Gaza op 17 oktober 2023, het gevolg was van een klaarblijkelijke met een raket aangedreven munitie,” zoals die vaak gebruikt worden door Palestijnse verzetsgroepen.

Het beweerde dat de bevindingen van zijn onderzoek naar de explosie gebaseerd waren op een beoordeling van foto’s en video’s, satellietbeelden en interviews met getuigen en deskundigen.

Basem Naim, een hoge Hamasfunctionaris, zei dat alle aanwijzingen wezen op de verantwoordelijkheid van Israël en voegde eraan toe dat het HRW-rapport bevooroordeeld was ten gunste van Israël en niet “doorslaggevend”.

“HRW is niet gekomen met enig bewijs om hun bevindingen te ondersteunen, noch met ooggetuigenverklaringen, noch met de mening van onafhankelijke militaire uitvoerders,” zei hij,
Hij vertelde ook dat Hamas twee weken geleden vragen had gekregen van HRW, maar de organisatie had gevraagd om het rapport uit te stellen tot na het einde van de oorlog.

De explosie in het al-Ahli Baptist Ziekenhuis leidde tot woede in de hele Arabische wereld. De Palestijnen gaven de schuld aan een Israëlische luchtaanval, terwijl Israël beweerde dat de explosie werd veroorzaakt door een verkeerd afgevuurde Palestijnse raket.

Sinds het begin van de oorlog in Gaza op 7 oktober heeft Israël ziekenhuizen in de belegerde enclave bestookt waar duizenden ontheemden en patiënten onderdak vonden.

Het regime heeft de Palestijnse verzetsbeweging Hamas valselijk beschuldigd van het gebruik van ziekenhuizen als bases, wat Hamas heeft verworpen.

Topfoto: Palestijnen evacueren het Al-Ahli Baptist Hospital op 18 oktober 2023 naar veiliger locaties nadat het een dag eerder werd getroffen in Gaza-stad. Meer dan 500 mensen kwamen om bij de aanval die de Palestijnse autoriteiten toeschrijven aan het Israëlische leger. (Via APA beelden)


Gerelateerd (berichten in dit archief):