Bron: Al Mayadeen 
English 4 december 2023 ~~~ 

De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken onthult dat documenten die door het Verzet zijn verkregen tijdens Operatie Al-Aqsa Flood, vooraf vastgestelde Israëlische plannen laten zien om Palestijnen te verdrijven uit Gaza en de Westelijke Jordaanoever.

De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Hossein Amir-Abdollahian onthulde zondag dat documenten verkregen door het verzet tijdens operatie Al-Aqsa Flood op 7 oktober het Israëlische plan bevestigen om alle inwoners van Gaza met geweld te verplaatsen naar Egypte en inwoners van de West Bank naar delen van Jordanië.

In een persconferentie vanuit Teheran, nadat hij zijn Omaanse ambtgenoot Badr al-Busaidi had ontmoet, riep Amir-Abdollahian de Verenigde Staten op om verantwoordelijkheid te nemen voor hun steun aan “Israël” in haar brute oorlog tegen Gaza, die nu al bijna twee maanden duurt en meer dan 15.500 mensen heeft gedood, waarvan meer dan tweederde kinderen en vrouwen.

Hij wees erop dat Washington, dat in de media uitspraken doet over de noodzaak om de vernietiging van burgers te voorkomen, in feite de vernietiging van de bevolking van Gaza steunt door de agressie van de bezetting groen licht te geven.

De Iraanse topdiplomaat merkte op dat de nieuwe fase van de Israëlische aanval op Gaza en de Westelijke Jordaanoever werd gelanceerd in aanwezigheid van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken tijdens het Israëlische oorlogskabinet.

Amir-Abdollahian bevestigde dat Teheran niet van plan is om de geografische reikwijdte van de oorlog in de regio uit te breiden, maar waarschuwde tegelijkertijd voor de gevolgen van de Israëlische etnische zuiveringsplannen tegen het Palestijnse volk.

Lees meer: Hezbollah belooft onwrikbare steun voor Gaza ondanks dreigementen VS

“#طهران لا تبحث عن توسيع رقعة الحرب في المنطقة لكننا نحذر من تداعيات مخطات التطهير العرقي”
وزير الخارجية الإيراني حسين أمير عبد اللهيان خلال مؤتمر صحافي مع نظيرهعمانيفيطهران pic.twitter.com/fG0TVcah4L
– قناة الميادين (@AlMayadeenNews) 3 december 2023

Met betrekking tot de humanitaire situatie in Gaza benadrukte de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken de noodzaak voor alle landen om de druk op te voeren om een einde te maken aan de oorlog tegen de Gazastrook en het doden van burgers, waaronder vrouwen en kinderen.

Hij riep alle islamitische landen en de internationale gemeenschap op om dringende maatregelen te nemen om de grensovergangen te openen, zodat humanitaire hulp en medicijnen Gaza binnen kunnen komen en de plannen voor gedwongen verplaatsing kunnen worden gedwarsboomd.

In dit verband sprak Amir-Abdollahian de hoop uit dat Egypte de grensovergang bij Rafah zo snel mogelijk zal openen om de Israëlische plannen te dwarsbomen.

“على جميع الدول الضغط لوقف الحرب على #غزة وفتح المعابر لدخول المساعدات”
وزير الخارجية الإيراني حسين أمير عبد اللهيان خلال مؤتمر صحافي مع نظيرهعمانيفي #طهرا pic.twitter.com/c4yhHBDCvO

  • قناة الميادين (@AlMayadeenNews) 3 december 2023

Na de toespraak van de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken riep de Omaanse minister van Buitenlandse Zaken Badr al-Busaidi de internationale gemeenschap op om de oorlog tegen Gaza te stoppen en de belegering op te heffen, en benadrukte hij de voortzetting van alle diplomatieke inspanningen in dit verband.

Al-Busaidi herhaalde zijn waardering voor de veerkracht en opofferingen van het Palestijnse volk.

De verklaringen komen twee dagen nadat de ministers in een telefoongesprek de laatste ontwikkelingen in Gaza bespraken.

In hun gesprek wees de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken erop dat de verlenging van de misdaden van de bezetting tegen de mensen in Gaza “opnieuw een bewijs is van haar minachting voor de eisen van de internationale gemeenschap en de publieke opinie.”