Bron: Ivan Kesic 
PressTV 14 mei 2025 ~~~

Een sombere wolk hangt boven de belegerde en door oorlog verscheurde Gazastrook als Palestijnen 77 jaar sinds de Nakba herdenken – Arabisch voor “catastrofe” – een term die de diepe littekens van massale ontheemding en de blijvende erfenis van een volk dat werd ontworteld van hun land weerspiegelt.

15 mei wordt wereldwijd gevierd als Nakba-dag, of de “Dag van de Catastrofe”, ter herdenking van de massale verplaatsing en onteigening van Palestijnen in 1948. De Nakba markeert een grootschalige verdrijving die gepaard ging met de oprichting van de zionistische entiteit, uitgevoerd met de steun van Westerse mogendheden.

En al die jaren is er niets veranderd. Het is alleen maar erger geworden, vooral sinds 7 oktober 2023.

De afstammelingen van degenen die met geweld werden verdreven – miljoenen moslims en honderdduizenden christenen – wonen nu verspreid over zes continenten. Toch blijft het zionistische regime hen compensatie en het internationaal erkende recht op terugkeer ontzeggen.

De catastrofale gebeurtenissen van 77 jaar geleden vertonen opvallende gelijkenissen met de huidige Israëlisch-Amerikaanse genocidecampagne tegen Gaza, die nu al bijna twee jaar duurt.

Veel historici beweren dat de Nakba nooit echt is geëindigd. In plaats daarvan zien zij de huidige aanval op Gaza als de voortzetting van tientallen jaren zionistisch beleid van ontheemding, geweld en uitwissing.

De ongekende schaal van vernietiging en het verlies aan mensenlevens in Gaza heeft ertoe geleid dat sommigen de huidige oorlog omschrijven als een “tweede Nakba”, waardoor het collectieve trauma dat Palestijnen ervaren nog dieper wordt.

De wortels van de Nakba gaan terug tot 1947, toen zwaarbewapende zionistische paramilitaire groepen een geweldscampagne lanceerden tegen de inheemse Palestijnse bevolking, waarmee de weg werd geëffend voor tientallen jaren van onteigening.

In de maanden daarna bezetten zionistische troepen illegaal 80 procent van historisch Palestina, verwoestten honderden dorpen en steden, doodden minstens 15.000 Palestijnen en verdreven met geweld ongeveer 750.000 mensen – ongeveer 80 procent van de Palestijnse bevolking – door middel van systematische etnische zuivering.

Palestijnen in bezet gebied houden demonstraties ter gelegenheid van Nakba Dag, bekend als “Dag van de Catastrofe”
Volg Press TV op Telegram: https://t.co/v6VYZYhWHD pic.twitter.com/qLJZNkd639
Palestine Highlights (@PalHighlight) 14 mei 2025

Volgens het Palestijnse Centraal Bureau voor de Statistiek werden van de 774 Palestijnse steden en dorpen die in 1948 onder Israëlische controle kwamen, er 531 volledig verwoest. Vele andere werden gedeeltelijk ontvolkt of herbestemd voor zionistische kolonisten.

Ongeveer 11 grote stedelijke centra – Lydda, Ramle, Haifa, Jaffa, Akko, Tiberias, Safad, Ashkelon, Beersheba, Beisan en delen van Jeruzalem (al-Quds) – werden ontvolkt of gedeeltelijk vernietigd, waarbij grote Palestijnse buurten etnisch werden gezuiverd.

Veel Palestijnen werden vluchteling in buurlanden of raakten ontheemd binnen historisch Palestina. Ondanks pogingen van de zionistische autoriteiten assimileerden ze echter niet en verloren ze hun identiteit niet.

De herinnering aan de Nakba leeft voort als een kernelement van het Palestijnse nationale bewustzijn.

Sinds oktober 2023 heeft de voortdurende genocidale oorlog aan ten minste 52.900 mensen het leven gekost. Recente studies suggereren echter dat het werkelijke dodental 46-107 procent hoger zou kunnen liggen, waardoor het werkelijke aantal tussen de 77.000 en 109.000 of zelfs meer ligt.

De oorlog heeft ook massale ontheemding veroorzaakt in Gaza, met meer dan 1,9 miljoen mensen – bijna 90 procent van de bevolking van Gaza – die uit hun huizen zijn verdreven door de Israëlische militaire agressie.

Velen kunnen nog steeds niet terugkeren, omdat hele wijken tot puin zijn gereduceerd.

Vandaag de dag is Gaza een dichtbevolkt stedelijk gebied dat verdeeld is in vijf gouvernementen: Noord-Gaza, Gaza-stad, Deir al-Balah, Khan Younis en Rafah. Alle vijf hebben ze grote schade opgelopen door de niet aflatende Israëlische bombardementen met de door de Amerikanen geleverde bommen.

In Gaza Stad – het grootste stedelijke centrum – is 74 procent van de gebouwen beschadigd of verwoest, waaronder hele wijken zoals Shujaiya en Jabalia, volgens plaatselijke bestuursorganen.

In de hele Gazastrook is ongeveer 70 procent van alle bouwwerken – naar schatting 175.000 gebouwen – beschadigd of verwoest, waarvan 70.000 volledig met de grond gelijk zijn gemaakt.

Explainer (Uitleg): 76ste verjaardag van de Nakba #Nakba pic.twitter.com/EZmv1z03Iz
Press TV 🔻 (@PressTV) 15 mei 2024

De internationale gemeenschap bevestigde in 1948 met Resolutie 194 van de Verenigde Naties het recht op terugkeer voor Palestijnse vluchtelingen. De uitvoering ervan is echter al tientallen jaren geblokkeerd, met een minimale aansprakelijkheid voor de massale ontheemding.

Ondanks herhaalde oproepen van de VN tot een staakt-het-vuren en onderzoeken naar gruwelijke oorlogsmisdaden, bleef de naleving de afgelopen twee jaar beperkt, grotendeels als gevolg van de niet aflatende politieke en militaire steun van de Verenigde Staten en andere westerse mogendheden voor het Israëlische regime.

De verdrijving van de Palestijnen in 1948 veroorzaakte een grote humanitaire crisis, omdat de vluchtelingen in armoede moesten leven, zonder adequaat onderdak en met beperkte toegang tot basisvoorzieningen in de buurlanden.

Vandaag de dag wordt Gaza geconfronteerd met een soortgelijke humanitaire catastrofe. De vernietiging van de infrastructuur, waaronder ziekenhuizen, scholen en woonwijken, heeft geleid tot ernstige tekorten aan voedsel, schoon water, elektriciteit en medische zorg.

Van de 36 ziekenhuizen die vóór oktober 2023 in Gaza bestonden, is er nu geen enkele volledig operationeel. Dinsdag werd het Nasser ziekenhuis in Khan Yunis als laatste gebombardeerd door het Israëlische regime.

Slechts 17 ziekenhuizen functioneren op dit moment gedeeltelijk, terwijl de rest volledig is vernietigd of buiten werking is gesteld door bombardementen, blokkades of gebrek aan voorraden.

In totaal zijn 114 ziekenhuizen en klinieken gesloten en 162 gezondheidszorgfaciliteiten, waaronder 80 eerstelijnsgezondheidszorgcentra, zijn het doelwit geweest. Minstens 130 ambulances zijn ook beschadigd of vernietigd.

Hoewel het exacte aantal medische centra dat is vernietigd tijdens de Nakba niet bekend is, blijkt uit historische gegevens dat de meeste in de grote Palestijnse steden zijn verlaten, geplunderd of een andere bestemming hebben gekregen na de massale verdrijving.

Zowel de Nakba als de huidige genocidale oorlog tegen Gaza hebben ook gebedshuizen vernietigd.

Palestina voor de Nakba: Een AI-ondersteunde blik in het verleden.
Volg: https://t.co/GKZwI4ehqL pic.twitter.com/mioKNUuVsA
Press TV 🔻 (@PressTV) 14 april 2025

In 1948 werd meer dan 80 procent van de moskeeën in Palestijnse dorpen, naar schatting 400 tot 500, vernietigd, ontheiligd of omgebouwd voor andere doeleinden. Zo werd de moskee in Saliha opgeblazen met burgers erin, waarbij 94 mensen omkwamen.

In februari 2025 rapporteerde het Ministerie van Kerkdiensten van Gaza dat 814 van de 1.245 moskeeën in de Gazastrook (ongeveer 79 procent) volledig vernield waren en 148 ernstig beschadigd, wat het totale aantal op 962 moskeeën bracht.

Het Palestijnse christelijke erfgoed had ook te lijden onder beide gebeurtenissen. Tijdens de Nakba werden naar schatting tussen de 20 en 50 kerken beschadigd of vernietigd, wat de kleinere omvang van de christelijke gemeenschap weerspiegelt (toen ongeveer 10 procent van de bevolking).

Sinds 2023 zijn alle drie overgebleven kerken in Gaza beschadigd of vernietigd, waaronder de oude kerk van Sint Porphyrius, die dateert uit de 5e eeuw.

De kerk werd voor het eerst getroffen in oktober 2023, waarbij 18 burgers omkwamen, en werd opnieuw getroffen in 2024.

Zowel in 1948 als in de huidige oorlog zijn Palestijnse begraafplaatsen niet gespaard gebleven. Naar schatting zijn er minstens 500 begraafplaatsen verloren gegaan tijdens de Nakba, aangezien de meeste steden en dorpen minstens één begraafplaats hadden. Veel begraafplaatsen werden vernietigd, verwaarloosd of volgebouwd.

In de huidige genocideoorlog zijn ten minste 19 van de 60 begraafplaatsen in Gaza – ongeveer 32 procent – doelbewust vernietigd. Graven zijn ontheiligd, opgegraven of platgebulldozerd, volgens hedendaagse rapporten.

Zowel de Nakba als de voortdurende genocide in Gaza zijn ontkend, historisch verdraaid en verdoezeld door het Israëlische regime en zijn westerse sponsors.

Ze zijn ook systematisch gemarginaliseerd in de Westerse geschiedschrijving en grotendeels genegeerd of gebagatelliseerd in de verhalen van de mainstream media.


Gerelateerd (eerdere berichten in dit archief):