Bron: The Cradle Nieuwsdienst 19 oktober 2023 ~~~ 

De Duitse en Nederlandse troepen arriveren als onderdeel van een bredere westerse militaire opbouw in het oostelijke Middellandse Zeegebied ter ondersteuning van Israël.

De Duitse en Nederlandse regering hebben Special Forces eenheden ingezet op Cyprus om zich voor te bereiden op mogelijke crisissituaties in Israël, Gaza en West-Azië.

Het Special Forces Commando van het Duitse leger (KSK), de speciale eenheid van de marine (KSM), ook bekend als gevechtszwemmers, en de speciale eenheid van de federale politie, die gespecialiseerd is in het redden van gijzelaars (GSG 9), werden allemaal ingezet in de mediterrane eilandnatie, meldde de Bild op 19 oktober, onder vermelding van veiligheidsbronnen.

Volgens Bild bereidt Berlijn zich voor op “alle scenario’s” mocht het conflict tussen het door Hamas geleide Palestijnse verzet en Israël escaleren.

Op 7 oktober lanceerde Hamas een verrassingsaanval op Israël. De verzetsgroep vuurde duizenden raketten af en 1.000 Hamas-strijders infiltreerden in Israëlische nederzettingen rond Gaza, vielen militaire terreinen aan en namen meer dan 200 soldaten en burgers gevangen.

Volgens Bild is er een “dubbelcijferig aantal” Duitse burgers onder de gevangenen.

Dit suggereert dat de Duitse special forces zich aan het voorbereiden zijn om te helpen bij het redden van de Duitsers die Hamas gevangen houdt.

Verschillende militaire transportvliegtuigen, waaronder de Airbus A400M Atlas en Lockheed C-130 Hercules, werden volgens Bild ook naar Cyprus getransporteerd.

“We zijn klaar voor een koude start en voorbereid op alle opties,” kondigde Berlijn aan, wat betekent dat Duitse troepen volledig klaar zullen zijn om op elk moment ingezet te worden in de strijd.

De Nederlandse ministeries van Buitenlandse Zaken en Defensie kondigden op 18 oktober aan dat ze twee C-130 Hercules transportvliegtuigen met 200 soldaten naar Cyprus sturen, zodat ze snel kunnen reageren als de situatie in Israël en de Palestijnse gebieden verder verslechtert.

Naast de C-130 bemanningen bestaat het militaire team uit een detachement mariniers en ondersteunend personeel.

De Duitse en Nederlandse troepen werden ingezet in het Middellandse Zeegebied als onderdeel van een bredere opbouw van westerse troepen in de regio ter ondersteuning van Israël.

Vorige week stuurde Groot-Brittannië bewakingsvliegtuigen, twee ondersteuningsschepen van de Royal Navy en 100 Royal Marines naar het oostelijk deel van de Middellandse Zee.

Britse Poseidon P-8 vliegtuigen voeren patrouillevluchten uit om pogingen van Iran of Rusland om wapens over te brengen naar Hezbollah in Libanon in de gaten te houden.

Bestaande Britse militaire eenheden en gevechtsvliegtuigen, gestationeerd op RAF Akrotiri in Cyprus, staan ook paraat nu Israël zich opmaakt voor een verwachte grondaanval op Gaza.

Eerder deze week keurde de Amerikaanse minister van Defensie Lloyd Austin de verlenging goed van de inzet van de Ford Carrier Strike Group in het oostelijke deel van de Middellandse Zee. Het Pentagon heeft ook 2.000 Amerikaanse troepen in staat van paraatheid gebracht voor mogelijke inzet in de regio.

Het Pentagon brengt ook de 26e Marine Expeditionary Unit (MEU) aan boord van het drieschip Bataan Amphibious Ready Group (ARG) dichter bij Israël om Hezbollah af te schrikken zich aan te sluiten bij de oorlog ter ondersteuning van Hamas en het Palestijnse verzet.

“Voor elk land, voor elke groep of voor iedereen die van deze gruweldaad wil profiteren om te proberen het conflict uit te breiden of meer bloed te vergieten, hebben we maar één woord: Niet doen,” zei Austin vorige week tijdens zijn bezoek aan Tel Aviv.

Hezbollah heeft een enorme voorraad raketten en competente grondtroepen. Israëlische planners vrezen een oorlog op twee fronten, met aanvallen van zowel Hezbollah in het noorden als Hamas in het zuiden.

Topfoto: credit: Getty Images


Gerelateerd (berichten in het subarchief /palestina)