Bron: Saheli Chowdhury, Jesús Rodríguez Espinoza 
orinocotribune 10 december 2022 ~~~

Caracas, 10 december 2022 (OrinocoTribune.com) – Peru heeft geleden onder een staatsgreep tegen de democratisch gekozen president Pedro Castillo, en de hand van de Verenigde Staten zit achter alles wat daar afgelopen woensdag 7 december is gebeurd, aldus Jesús Rodríguez Espinoza, Venezolaans journalist en redacteur van de Venezolaanse nieuwswebsite Orinoco Tribune, in een exclusief bericht aan Al Mayadeen van donderdag 8 december.

Er was een staatsgreep tegen Pedro Castillo, en niet zoals de media zeggen dat het ontbinden van het Congres door Pedro Castillo een staatsgreep was,” zei Rodríguez.

Pedro Castillo is de president van Peru, en daar moeten we heel duidelijk over zijn. Dit is geen wisseling van president, wat heel gebruikelijk is in Peru, interim-presidenten, zoals wat er de afgelopen jaren in Peru is gebeurd. Dit is het omverwerpen van een democratisch gekozen president.

De journalist legde uit dat Castillo’s besluit om het Congres te ontbinden geen ongrondwettelijke daad is, zoals de media beweren. “Het is een wettelijke, constitutionele maatregel, bedoeld in de artikelen 133 en 134 van de grondwet van Peru, die de voorwaarden vaststelt waaronder het Congres kan worden ontbonden, en die de president de bevoegdheid geeft om dat te doen,” [1]

“Er is een debat over sommige voorwaarden,” voegde hij eraan toe. “De regel bepaalt dat [het Congres kan worden ontbonden] als twee ministers door het Congres zijn afgekeurd, maar er wordt geen termijn voor vastgesteld… Sommigen verwijzen naar de afkeuring, of het voornemen tot afkeuring tegen premier Aníbal Torres en beweren dat dit de enige was, maar ze hebben het niet over de andere moties van afkeuring die het Congres tegen Castillo’s ministers heeft ingediend.”

Rodríguez wees er ook op dat de ontbinding van het Congres geen plotselinge beslissing was van de Peruaanse president, maar dat er “al weken, eerder maanden, over werd gedebatteerd in de Peruaanse publieke opinie… Dit moet worden opgehelderd, omdat het wordt voorgesteld alsof president Castillo gisteren pas wakker werd en besloot het Congres te ontbinden.”

Rodríguez merkte op dat de benoeming van vice-president Dina Boluarte als de facto president een maatregel is die het Peruaanse Congres heeft genomen om de staatsgreep te verhullen. “Dina Boluarte aanwijzen als de facto president is een tussenoplossing tussen Pedro Castillo en José William Zapata, de voorzitter van het Congres, die een rechtse militair is die beschuldigd wordt van corruptie en drugshandel en wat dies meer zij”, meende hij. “Dus ik denk dat ze Dina Boluarte hebben gekozen om grotere spanningen of politieke instabiliteit in Peru te voorkomen… In feite was José William Zapata enkele minuten president van Peru en droeg toen de macht over aan Dina Boluarte. Dit was alles wat er achter de staatsgreep in Peru zat.”

Hij voegde eraan toe dat het feit dat Boluarte een vrouw is, de identiteitspropaganda voedt en een beeld van gelijkheid verkoopt, door de staatsgreep voor te stellen “als iets moois waardoor de eerste vrouwelijke president van Peru aan de macht kwam.”

Hij sprak ook over de protesten in Peru na de staatsgreep van 7 december, protesten die niet door de media worden gemeld. “Er waren protesten in Lima, en er was veel geweld; sommige demonstranten raakten gewond door aanvallen van de politie,” zei hij. “Gisteren waren de protesten niet massaal, maar de komende dagen worden meer protesten verwacht, vooral in het binnenland van Peru, ter ondersteuning van Pedro Castillo.”

De journalist besloot met een bespreking van de rol van Washington in de staatsgreep. “De hand van de VS is heel duidelijk in alles wat er in Peru gebeurt, net zoals dat duidelijk is in alles wat er in Bolivia gebeurt, met de volkstelling en al dat geweld dat een paar weken geleden in Santa Cruz plaatsvond en nog steeds aanwezig is,” merkte hij op. De hand van de VS is ook duidelijk in “het vonnis tegen Cristina Fernández de Kirchner, zodat zij zich niet kandidaat kan stellen voor openbare functies, om te voorkomen dat zij de presidentsverkiezingen van 2023 wint”.

“We moeten de tijd nemen en dit alles analyseren,” besloot Rodríguez.

[1] opm. v. redaktie: De meningen verschillen hierover. Maar het maakt ook niet veel uit. Sinds de inauguratie van de gekozen president in juli 2021, heeft de neo-koloniale elite alles uitgehaald om hem af te zetten – met het oude recht en de oude grondwet aan hun kant. Het recht en de grondwet zijn echter van een dictatoriale periode en kunnen geen basis meer zijn voor een democratisch regeer-mandaat. En zonder mandaat heeft een regering geen recht van handelen

Topfoto: Peruanen protesteren in Lima tegen de staatsgreep op president Pedro Castillo. Foto: El País.