Bron: kawsachunnews 10 juni 2021 ~~~

De verliezende kandidaat in de presidentsverkiezingen van zondag in Peru, Keiko Fujimori, is begonnen met het proces om een beroep te doen op de ongeldigverklaring van 802 stembureaus, wat volgens haar campagne overeenkomt met 200.000 stemmen.

Fujimori’s team zal zich met name richten op de stemmen die haar rivaal heeft behaald in het centrum en zuiden van het land en in gebieden waar leraar Pedro Castillo een groot aantal stemmen heeft behaald. Zo zal worden getracht stemmen ongeldig te laten verklaren in Cajamarca, Ancash, Ayacucho, Huancavelica, Arequipa, Cusco, Moquegua, Puno en Tacna. Indien dit lukt, zullen honderdduizenden Peruanen het recht worden ontnomen om hun president te kiezen, waardoor Fujimori de cijfers kan omdraaien om de verkiezingen te stelen.

De procedure waarmee Fujimori’s Fuerza Popular-partij de verkiezingsuitslag tracht te manipuleren, omvat een groot team van zeer ervaren advocaten en de betaling van 1.100 soles voor elk stemlokaal, voor een totaalbedrag van 882.200 soles. De kandidaat verklaarde dat “er nog 500.000 stemmen op het spel staan” als alle waargenomen stemopgaven worden meegerekend, en voegde eraan toe dat “een half miljoen stemmen op nationaal niveau, waarvan wij menen dat het essentieel is ze te analyseren voor de definitieve hertelling”.

Fujimori uitte maandagavond voor het eerst ongefundeerde beschuldigingen van “systematische fraude” toen duidelijk werd dat Castillo’s voorsprong onomkeerbaar zou zijn, en haar nederlaag onvermijdelijk.

In de tweede ronde van de verkiezingen van 2016 werden slechts 19 verzoeken tot nietigverklaring van stemtabellen ingediend, in een stemming waarin Fujimori eveneens met een kleine marge werd verslagen en waarin zij ook beschuldigingen van fraude uitte.

Met meer dan 99% van de acta geteld, is Castillo van Peru Libre de duidelijke winnaar met een marge van 71.500 stemmen (Castillo met 50,2% en Fujimori met 49,8%) en wacht op de verklaring van de verkiezingsautoriteiten bij de voltooiing van de officiële telling van de stemmen.

Ondanks haar huidige pogingen om het democratische proces te ondermijnen, zegt Fujimori dat zij de conclusie van de Nationale Verkiezingsjury (JNE) en de Nationale Officier van Electorale Processen (ONPE) zal aanvaarden.

Castillo herhaalde de oproep tot kalmte aan zijn aanhangers, deze keer vanaf zijn officiële social media pagina’s:

“Beste broeders en zusters: Ik dank degenen die zich inkawsachunnews de straten blijven verzetten. Laten we niet toegeven aan de provocaties van degenen die dit land in chaos willen zien. Daarom roepen wij op tot vrede, rust en eenheid. Laten we standvastig en vreugdevol blijven in deze laatste strijd die aan alle Peruanen toebehoort.”