Bron: Steve Lalla, medium.com en 
resumen-english 24 november 2020 ~~~ 

Peru werd opgeschrikt door protesten na het ontslag van president Martin Vizcarra op 9 november. Vizcarra was de vijfde in een reeks van Peruaanse presidenten die beschuldigd werden van medeplichtigheid aan schandalen in verband met het Braziliaanse bouwconglomeraat Odebrecht. Zijn opvolger, Manuel Merino, werd geconfronteerd met een massale uitbarsting van ontevredenheid en nam spoedig ontslag. Op 17 november werd Francisco Sagasti benoemd tot president. Deze week gaan de protesten door, gekenmerkt door woede over het neoliberale beleid van Peru en duidelijke eisen voor een nieuwe grondwet.

De geboorte van het neoliberale Peru

In Peru vertoont het met geweld invoeren van het neoliberalisme en het uitlokken van gewelddadige opstanden opvallende overeenkomsten met de recente geschiedenis van Chili. Het neoliberale model werd in Peru geïmplementeerd door president Alberto Fujimori, die in 1990 aantrad na het presidentschap van Alan Garcia van de Amerikaanse Popular Revolutionary Alliance (APRA). Garcia’s pogingen om het bankwezen te nationaliseren en zijn sterke anti-imperialistische houding hadden hem tot een onmiddellijk doelwit van de internationale financiële wereld gemaakt. Net als in Chili onder Allende, of in Venezuela vandaag de dag, resulteerde dit in hyperinflatie. Peru was niet in staat de crisis te doorstaan.

Minder dan twee jaar na zijn aantreden schafte Fujimori het democratische proces af, sloot hij de deuren van het Congres, schortte hij de grondwet op en zuiverde hij een groot deel van de rechterlijke macht door middel van een proces dat “zelfcoup” werd genoemd in april 1992. Net als Pinochet heeft Fujimori communisten en linksen afgeslacht, de inheemse bevolking van Peru aangevallen en een golf van mensenrechtenschendingen begaan, waarvoor hij jaren later werd gearresteerd.

Fujimori gaf opdracht tot het bloedbad van Barrios Altos in november 1991, waarbij ten minste vijftien mensen werden vermoord door een paramilitaire doodseskader van de Peruaanse strijdkrachten. De aanval was bedoeld om de Peruaanse marxistisch-leninistische organisatie Sendero Luminoso (Lichtend Pad) te treffen. De zelfcoup-regering verhinderde effectief onderzoek naar de misdaden. In mei 1992 werden eenenveertig gevangenen, naar verluidt leden van Lichtend Pad, door de Peruaanse politie in de gevangenis vermoord. Fujimori werd ook veroordeeld voor het veroorzaken van een bloedbad aan de Universiteit van La Cantuta, waarbij een universiteitsprofessor en negen studenten werden gemarteld en vermoord in juli 1992. Drieduizend Peruanen werden tijdens zijn eerste ambtstermijn gedood in politieke moordenaanslagen.

Alberto Fujimori in 2018. (image: HO / Prensa Fujimori / AFP)

Ondertussen erkende het Amerikaanse presidentschap van George H.W. Bush al snel de ongrondwettelijke staatsgreep van Fujimori, terwijl de Amerikaanse media Fujimori ophemelden voor de reïntegratie van Peru in de wereldeconomie. Met taal die hun lof voor Pinochet weergalmt, bijvoorbeeld, schreef de Washington Post in 1995 dat “Fujimori volgens elke objectieve meting wonderen heeft verricht in Peru”.

Fujimori’s uitvoering van het neoliberale beleid weerspiegelde dat van Pinochet. “Hij voerde een radicaal programma van vrijemarkthervormingen door, waarbij subsidies werden afgeschaft, staatsbedrijven werden geprivatiseerd en de rol van de staat in bijna alle sferen van de economie werd verminderd”, schreef de BBC meer recentelijk. “Hoewel deze schoktherapie grote ontberingen met zich meebracht voor de gewone Peruanen, maakte ze een einde aan de ongebreidelde hyperinflatie en maakte ze de weg vrij voor een duurzame economische groei in de tweede helft van de jaren negentig”.

“Meer dan elke andere Latijns-Amerikaanse leider, had Fujimori het neoliberalisme in hoofdstuk en vers onderschreven,” bevestigen Poole en Rénique.

Grondwettelijke hervorming in Peru

De protesten van dit jaar klonken als de bekende roep om constitutionele hervormingen. In Peru werd, net als in Chili, de grondwet verminkt om het neoliberale beleid toe te staan de transnationale en de Peruaanse oligarchie te verrijken. De huidige Peruaanse grondwet werd afgekondigd in 1993, op het hoogtepunt van de Fujimori-dictatuur. Fujimori “verzamelde een zorgvuldig uitgekozen grondwetgevende vergadering om de grondwet te herschrijven”, aldus Poole en Rénique.

“Het is duidelijk dat we niets hebben, we hebben geen gezondheidszorg, we hebben geen werk, we hebben geen pensioen, we hebben absoluut niets,” verklaarde de Peruaanse activist José Carlos Llerena. “Het volk koppelt het aan een neoliberaal regime dat zich baseert op de grondwet van 1993, die op een autoritaire manier is geschreven”.

Het is veelzeggend dat Vizcarra stappen heeft ondernomen om de Peruaanse grondwet te hervormen. “Toen hij aan de macht kwam zonder formele steun van een partij,” zei Patricio Navia, “riep hij moedig een referendum uit over de grondwetshervormingen. De Peruanen steunden Vizcarra’s standpunt met een overweldigende meerderheid.” Op 23 november was Lima getuige van een mars van duizenden studenten, professoren en arbeiders die zich verzamelden rond de vraag naar een grondwetgevende vergadering.

Protesters in Lima November 18, 2020, eisen “new Constitution now!”

De volkswil van de Peruanen is duidelijk: net als de Venezuelanen in 1999 roepen ze op tot een grondwetgevende vergadering, geselecteerd door de kiezers, om een nieuwe Peruaanse grondwet op te stellen en een einde te maken aan hun neoliberale nachtmerrie. Met hun vocale steun voor een nieuwe grondwet volgen de Peruanen een pad dat onlangs door andere Latijns-Amerikaanse landen is ingeslagen. In oktober 2020 stemde tachtig procent van de Chilenen voor een nieuwe grondwet die door een gekozen volksvertegenwoordiging was opgesteld.

Hugo Chávez startte deze beweging in 1999 en creëerde een gekozen grondwetgevende vergadering die een nieuwe grondwet voor Venezuela samenstelde, het corrupte “democratische” neoliberalisme van het land terugdraaide en van hen een baken van hoop voor de regio maakte. Ecuador volgde dit voorbeeld in 2008 en keurde de eerste grondwet ter wereld goed die “de wettelijk afdwingbare rechten van de natuur, oftewel de rechten van het ecosysteem, erkent”. Bolivia volgde in 2009, en legde de plurinationale status van de natie vast – een model dat past bij Peru, waar een meerderheid van de bevolking een inheemse afkomst heeft. Cuba heeft nog in 2019 grote veranderingen aangebracht in zijn grondwet. Verregaande openbare raadpleging kenmerkte al deze processen.

Latijns-Amerikaanse opstand tegen het neoliberalisme

In Chili, Bolivia en Venezuela waren massale mobilisatie van demonstranten en sociale bewegingen nodig om deze politieke beslissingen te formuleren, te initiëren en te verdedigen.

In Bolivia heeft de aardverschuiving van de nieuwe president Luis Arce van de Movement For Socialism (MAS) partij in november een veelgeprezen “klap tegen het neoliberalisme” uitgedeeld. Onder president Nicolás Maduro gaat Venezuela verder op een anti-imperialistisch, anti-neoliberaal traject dat in 1998 werd gelanceerd en dat in 2002 werd verdedigd toen honderdduizenden Venezolanen op het paleis van Miraflores neerstreken en een staatsgreep terugdraaiden, en eisten dat hun pas opgerichte democratie weer in ere zou worden hersteld. Een van de eerste en enige acties van de toenmalige staatsgreeppresident Pedro Carmona was het annuleren van de grondwet van 1998. Chávez werd een paar dagen later weer als President in ere hersteld.

Toen Lenin Moreno in 2019 het presidentschap van Ecuador kreeg, keerde hij de linkse programma’s van zijn voorganger Rafael Correa om, waarbij hij het neoliberale beleid omarmde, inclusief de aanvaarding van een lening van 4,2 miljard dollar van het Internationaal Monetair Fonds van Washington DC. Tegen oktober 2019, toen de wijdverspreide publieke mobilisatie in Ecuador een “massabeweging tegen het neoliberalisme” genereerde, werd Moreno gedwongen om terug te krabbelen en de bezuinigingsmaatregelen te annuleren om de protesten te onderdrukken. De verkiezingsoverwinning van Andrés Manuel López Obrador in Mexico in 2017 was grotendeels te danken aan zijn gewaagde belofte om een einde te maken aan de “lange donkere nacht van het neoliberalisme”.

De strijd voor waardigheid, soevereiniteit en een echte en goed functionerende democratie voor Latijns-Amerikaanse naties zal niet met een pennestreek worden afgesloten, zoals de ommekeer in Venezuela en Ecuador of het eenjarige bewind van het onwettige Áñez-regime in Bolivia duidelijk laten zien. Maar als een echte en goed functionerende democratie een streven is in Latijns-Amerika, toont deze revolutionaire golf aan dat ze niet kan plaatsvinden onder de auspiciën van het neoliberale beleid of de grondwetten die onder hun auspiciën zijn afgekondigd. In tegenstelling tot bijvoorbeeld in de VS of Canada bieden mobilisaties die een grondwetsherziening en herhaalde vervolging van politici eisen, hoop voor Peru.

Lees Deel 1van deze tweedelige serie: “Chile: Ground Zero for Neoliberalism”]

Topfoto: Nuevo Perú