Bron: ultimasnoticias 10 juni 2021
orinocotribune.com 10 juni 2021,
Met extra toevoeging: Internationale reacties ~~~

Na een gespannen wachttijd en vijf dagen van verwerking van de processen-verbaal na de verkiezingen van 6 juni, kunnen de Peruanen eindelijk hun nieuwe gekozen president ontmoeten. Met 100% van de stemmen verwerkt door het Nationaal Bureau voor Verkiezingsprocessen (ONPE), behaalde de kandidaat van Perú Libre, Pedro Castillo, 50,198% van de uitgebrachte stemmen op nationaal niveau, terwijl Keiko Fujimori 49,802% behaalde.

Volgens de bijgewerkte gegevens heeft Castillo in totaal 8.800.081 stemmen gekregen, terwijl Fujimori in totaal 8.730.535 stemmen heeft gekregen. Zo’n krappe overwinning, in welk land dan ook, zou normaal gesproken leiden tot een duidelijke aankondiging van de autoriteiten om eventuele verstorende claims van de verslagen partij te laten rusten, maar dat is tot nu toe niet gebeurd.

Intussen bedroeg het totale aantal geldige stemmen 17.530.616. Er waren 120.931 blanco stemmen en 1.086.214 ongeldig verklaarde stembiljetten, voor een totaal van 18.737.651 uitgebrachte stemmen, wat een kiezersparticipatie van 74,663% betekent.

De ONPE meldde dat in totaal 86.488 processen-verbaal zijn verwerkt, terwijl er 647 naar de Nationale Verkiezingsjury (JNE) zijn gestuurd.

Het resultaat van 100% werd bereikt na de aankomst van de laatste twee kieslijsten uit het district Morona in de provincie Datem del Marañón, in de regio Loreto, bij het Bureau voor verkiezingsprocessen van Alto Amazonas.

Door de aanhoudende hevige regenval in het gebied moest het computercentrum de kiesregisters eerst over de rivier en vervolgens door de lucht ophalen.

De verwerkte akten zijn alle akten die in het corresponderende computercentrum zijn binnengekomen en zijn gedigitaliseerd en geverifieerd. Anderzijds omvatten de getelde processen-verbaal alle personen van wie de stemmen zijn geteld.

Om klimatologische redenen vielen die van de regio’s Cusco en Juní bij de laatst verwerkte verkiezingslijsten.

Het hoofd van de ONPE, Piero Corvetto, bedankte al het personeel van de verkiezingsorganisatie voor de geleverde prestatie en bevestigde dat de einduitslag de wil van het volk zal weerspiegelen, zoals die tijdens de stembusgang tot uiting is gekomen.

Internationale reacties

Een van de eerste felicitaties op Twitter kwam van de voormalige Boliviaanse president Evo Morales: “Pedro Castillo, zielsbroeder en kameraad in de strijd, je bent de trots van sociale en professionele patriottische bewegingen. Veel gelukwensen voor deze overwinning, het is de overwinning van het Peruaanse volk, maar ook van het Latijns-Amerikaanse volk dat wil leven met sociale rechtvaardigheid,” schreef Morales deze woensdag, 9 juni.

De Argentijnse president Alberto Fernandez plaatste ook een bericht op zijn Twitter-account deze donderdag nadat de Peruaanse verkiezingsautoriteit de laatste en finale update had gepost met 100% van de stembiljetten geteld. “Vandaag heb ik contact opgenomen met Pedro Castillo, de gekozen president van Perú. Ik heb hem mijn wens geuit om onze krachten te bundelen ten voordele van Latijns-Amerika. Wij zijn zeer broederlijke naties.”

De president van Bolivia schreef “Bolivia sluit zich aan bij de feestvreugde van het Peruaanse volk en feliciteert onze broeder Pedro Castillo, gekozen president van Perú, land waarmee wij geschiedenis en cultuur delen. De Patria Grande voegt krachten toe om door te gaan met de strijd voor een toekomst met rechtvaardigheid en gelijkheid voor de volkeren.” Luis Arce deelde de boodschap op donderdagmiddag.

De voormalige president van Brazilië en sterk favoriet om de volgende president van de Zuid-Amerikaanse reus te worden, maakte ook een tweet openbaar: “Ik wil Pedro Castillo feliciteren met de belangrijke overwinning in Perú en het Peruviaanse volk groeten voor hun vrije en democratische verkiezingen,” schreef Lula da Silva. “De uitslag van de Peruviaanse stembusgang is symbolisch en betekent een stap voorwaarts in de strijd van het volk van ons geliefde Latijns-Amerika.”

De voormalige president van Ecuador, Rafael Correa, plaatste ook een bericht op zijn Twitter-account: “Perú heeft een nieuwe president, een nederige plattelandsleraar. Je moet bang zijn voor de bescheidenen. Kijk naar wat Lula en Evo hebben gedaan. Hasta la victoria siempre (altijd op naar de overwinning), president Castillo,” schreef Correa.

Topfoto: Pedro Castillo wordt met een nipte meerderheid gekozen tot president van Peru. Foto Archief.