Bron: Carlos Arellán
redradiove 31 mei 2021 
orinocotribune 1 juni 2021 ~~~

Hoewel de verkiezingen van zondag in Peru lijken te gaan over kwesties die bij vrijwel elk democratisch proces voorkomen, hebben ze alle kenmerken van een historische gebeurtenis.

Dit komt door wat er op het spel staat: twee sterk contrasterende visies op de toekomst van het land. Ofwel gaat Peru door op de neoliberale weg, ofwel kiest het voor de optie van een progressieve regering die door plaatselijk rechts tendentieus “communistisch” wordt genoemd.

Afgelopen zondag, 30 mei, hielden professor Pedro Castillo en Keiko Fujimori het laatste televisiedebat voor de verkiezingen. Het werd gehouden in de stad Arequipa, en zoals bij alle evenementen van dit soort was er geen gebrek aan directe aanvallen die wat zout wreven in de wonden van een campagne die al begon als historisch onaangenaam.

De linkse kandidaat [Castillo] deelde zijn beste klappen uit toen hij zei met schone handen naar het podium te zijn gekomen. Deze zeer directe metafoor diende om te zeggen dat hij niet betrokken was bij corruptiezaken, zoals het geval is met Keiko.

Dit alleen al zou voldoende kunnen zijn om de neoliberale kandidaat, die zich voor de derde keer kandidaat stelt voor het presidentschap, te verslaan. Tegen Fujimori loopt een onderzoek wegens corruptie, witwassen van geld en het aannemen van steekpenningen van het Braziliaanse bedrijf Odebrecht.

Keiko’s artillerie was gebaseerd op het beschuldigen van haar rivaal als een gevaarlijke communist, een aanstichter van klassenstrijd, en een aanstichter van vermeend fysiek geweld tegen haar karavaan voorafgaand aan het debat.

Een uitzonderlijke kans

Links heeft nog nooit zo’n grote kans gehad om het presidentschap in Peru te winnen. Rechts heeft er alles aan gedaan om dat te verhinderen.

De bittere ruzie tussen Castillo en Keiko heeft een gevoel van onbehagen achtergelaten binnen de politieke klasse. Tegelijkertijd kunnen ###reflexen, geconditioneerd door decennia van anticommunistische vervreemding, zelfs de meest gerenommeerde intellectuelen ertoe brengen hun beweringen uit het verleden tegen te spreken. Dit is het geval met Mario Vargas Llosa, een opvallende anti-Fujimorista die zijn trots moest inslikken en alle boze uitspraken die hij jarenlang had gedaan, moest tegenspreken door Keiko te steunen als het minste kwaad tegenover de mogelijkheid van een populaire linkse regering.

De opiniepeilingen geven Castillo een lichte voorsprong op Keiko, maar de marge is gelijk aan het foutenpercentage bij dit soort metingen, zodat de vooruitzichten een week voor de verkiezingen er naar schatting een van een technische gelijkstand is.

Volgens de laatste peiling heeft de kandidaat van Peru Libre 51,1% tegenover 48,9% van Keiko Fujimori. De peilingen in Peru hebben een lange geschiedenis van vooringenomenheid en onnauwkeurigheid. Het is in ieder geval waarschijnlijk dat de historische wedstrijd van zondag heel dichtbij zal zijn.

Topfoto: De progressieve Peruaanse presidentskandidaat Pedro Castillo rijdt op een paard tijdens een politieke bijeenkomst. Dossier foto.