Bron: telesur 21 juni 2021 ~~~

Op Vaderdag hielden duizenden burgers demonstraties om te eisen dat de autoriteiten de inauguratie van de linkse leraar tot gekozen president van Peru niet langer zouden uitstellen.

Hoewel er sinds de presidentsverkiezingen van 6 juni vijftien dagen zijn verstreken, hebben de verkiezingsautoriteiten Free Peru-kandidaat Pedro Castillo nog niet formeel uitgeroepen tot de verkozen president van Peru.

Op zondag gingen duizenden Peruanen de straat op om te eisen dat de Nationale Verkiezingsjury (JNE) alle noodzakelijke procedures afrondt om het verkiezingsproces formeel af te ronden. Naar aanleiding van deze massale steunbetuigingen verklaarde de linkse onderwijzer Castillo zich te zullen inzetten voor een sociale transformatie.

“Samen zullen we een Peru bereiken dat vrij is van ongelijkheid en onrechtvaardigheid, een echt vrij Peru,” zei hij en hij begroette degenen die op Vaderdag de democratie kwamen verdedigen.

“Op deze zeer speciale dag, zend ik mijn groeten en erkenning aan alle vaders… die vechten en hard werken voor hun families en het land,” zei Castillo en sprak zijn bewondering uit voor al diegenen die de familiefeesten verlieten om “de stem van het volk te verdedigen. Het zijn al 14 dagen van strijd in de straten.”

Op zaterdag probeerde de rechtse kandidate Keiko Fujimori opnieuw Castillo’s verkiezing tot president te dwarsbomen door van de verkiezingsautoriteiten te eisen dat zij de ingediende nietigheidspetities één voor één zouden analyseren. Als onderdeel van haar politieke manoeuvre eiste de leider van de Popular Force ook de publicatie van het kiesregister.

De volgende dag wezen verschillende delegaties van internationale verkiezingswaarnemers echter opnieuw op de transparantie en onpartijdigheid van de Peruaanse verkiezingsautoriteiten. In totaal werden 160 waarnemers uit verschillende landen door de JNE geaccrediteerd om het verkiezingsproces voor, tijdens en na de verkiezingsdag te controleren.

Zelfs de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS), die 40 waarnemers uit 16 landen had, feliciteerde de autoriteiten met de uitvoering van hun werk temidden van de pandemie en de politieke polarisatie.

Topfoto: Burgers en kunstenaars demonstreren ten gunste van Pedro Castillo, Lima, Peru, 19 juni 2021. | Foto: EFE