Bron:  cubanismo op 8 juni 2021 ~~~

Na een spannende nek aan nek race trekt Pedro Castillo alvast aan het langste eind. Peru stemde erg verdeeld zodat tijdens de telling de cijfers gelijk opgingen. Net zoals in Bolivia kwamen de stemmen uit de meer afgelegen rurale gebieden later binnen. Het leek er lang op dat Keiko Fuijimori – dochter van de beruchte expresident die in een gevangenisstraf moest uitzitten – de overwinning zou kunnen opeisen maar de telling kantelde alsnog in het voordeel van Castillo.

Nu lijkt Keiko Fuijimori een Trumpje te doen en alsnog de overwinning op te eisen door het narratief van de fraude boven te halen. Er worden vage claims van onregelmatigheden gedaan. Een scenario dat ook al in Bolivia uit de kast werd gehaald om uiteindelijk Evo Morales van de macht te verdrijven.

Het platteland heeft overwegend Castillo gestemd omdat ze dringend een verbetering van hun situatie eisen. Net zoals de mijnsteden in de Andes: Arrequipa en Cusco, daar speelt onder andere mee dat Castillo niet zomaar alle nieuwe mijnprojecten wil goedkeuren die voor zware vervuiling zorgen binnen de lokale gemeenschappen. Berichten uit mijngebieden laten zien dat de bevolking daar massaal haar steun uitsprak voor Castillo. Daarnaast stapt hij ook niet mee in het opbod van de agro-business om land van de boerengemeenschappen af te nemen en over te leveren aan de grote spelers op de agro markt. In de hoofdstad Lima krijgen we een volledig ander beeld daar trekt Keiko Fuijimori aan het langste eind.

De overwinning van Pedro Castillo is een nieuwe opsteker voor links op het Latijns-Amerikaanse continent. Het word afwachten hoe het establisment in Lima reageert op deze overwinning. Een hertelling lijkt ook nog tot de mogelijkheden te behoren. Castillo riep zijn aanhang alvast op om het eindresultaat rustig af te wachten.

De nieuwe president wacht de zware taak om het land er economisch en sociaal terug bovenop te halen na de verwoestende doortocht van het coronavirus.

Lees voor een bredere analyse van de Peruviaanse politieke situatie het artikel van 5 mei