bron: kawsachunnews 9 juni 2021 ~~~

Ten minste tien journalisten van América Televisión en Canal N werden uit hun functie ontheven nadat zij hadden geweigerd wat hen gedwongen werd; schaamteloze pro-Fujimori berichtgeving te produceren. Het is beschreven als een “indirect ontslag” door de Nationale Vereniging van Journalisten van Peru.

Medewerkers van het nieuwsprogramma Cuarto Poder, waaronder de directeur, producenten en verslaggevers, hadden kritiek geuit op de orders van de journalistiek directeur van het netwerk, Gilberto Hume Hurtado, om neoliberale presidentskandidaat Keiko Fujimori te steunen.

Het personeel van Cuarto Poder heeft in mei een brief aan de raad van bestuur van América Televisión gestuurd waarin het zijn bezorgdheid uitte over de instructies om tendentieuze berichtgeving te produceren, en protesteerde tegen het besluit om Fujimori’s laatste campagne-evenement uit te zenden zonder verslag te doen van Pedro Castillo’s slotbijeenkomst. Zij zeiden ook dat Gilberto Hume hen tijdens een bijeenkomst had opgedragen de kandidaat van Fuerza Popular te steunen, ten nadele van de kandidaat van Perú Libre.

Volgens La Republica verving Hume Clara Elvira Ospina, die was ontslagen nadat zij Fujimori in een vergadering had laten weten dat zij onpartijdig zou zijn en beide kandidaturen op gelijke voet zou behandelen, waarbij zij weigerde de programma’s van América Televisión en Canal N in dienst te stellen van de campagne van de Fuerza Popular-kandidaat.

De omstandigheden waaronder de medewerkers gedwongen werden hun baan op te zeggen zijn niet openbaar, maar in een verklaring van de Nationale Vereniging van Journalisten van Peru staat dat zij “gedwongen waren hun werkrelatie met het bedrijf te beëindigen (…) vanwege de vijandige omgeving waarin zij de afgelopen maanden hebben gewerkt, nadat zij kritiek hadden op de pretentie van het journalistieke management om hun informatieve en onderzoekende activiteiten te denatureren, en het hadden verworpen”.

De arbeidersklasse in Peru heeft de onmiskenbaar anti-Pedro Castillo berichtgeving en de doelbewuste desinformatiecampagne van de nationale media tijdens de verkiezingscampagne op televisie, radio en in de kranten, toen Castillo aan de leiding ging in de peilingen, veroordeeld.

Op verschillende netten verschenen verhalen over dreigende prijsstijgingen voor levensmiddelen en eerste levensbehoeften onder een presidentschap van Castillo, werd angst aangewakkerd door voortdurend over terrorisme te praten, en verschenen verhalen met anticommunistische, antilinkse en anti-Venezuela thema’s.