Bron: Edgar Göll 
amerika21 26 juli 2021 ~~~

Republikeinen willen Biden oorlogsbevoegdheden geven om humanitaire hulp naar Cuba te brengen. “Wereldwijde inspanning” gevraagd tegen Cubaanse regering

Washington/Miami/Havana. Er is momenteel een golf van activiteit en planning in het establishment van het buitenlands beleid van de VS om de moeilijke situatie in Cuba verder uit te buiten. Tegelijkertijd roept een internationaal initiatief president Joe Biden op om “Cuba te laten leven”.

Republikein Alex Mooney is van plan een resolutie van het Congres in te dienen om Biden “oorlogsbevoegdheden” te geven om “humanitaire hulp” aan Cuba te verlenen.

Zoals het ontwerp aangeeft, is het bedoeld om drie doelstellingen te verwezenlijken: Ten eerste “de levering van humanitaire hulp aan het Cubaanse volk te waarborgen, met inbegrip van, maar niet beperkt tot voedsel, water en medicijnen”; ten tweede “een veilige zone in Cuba te creëren waar het Cubaanse volk humanitaire hulp kan ontvangen”; en ten derde “te voorkomen dat humanitaire hulp wordt gestolen door de Cubaanse regering of haar strijdkrachten”. De regering Biden wil hier geen commentaar op geven totdat het wetsvoorstel is ingediend in het Congres.

Republikeinen in het Congres hebben verschillende vergaderingen gehouden over hoe te reageren op de protesten in Cuba. Zij hebben overleg gepleegd met vertegenwoordigers van grote bedrijven zoals Amazon, Facebook, Google, Verizon en de Amerikaanse Wireless Communications Industry Association (CTIA) over wat technisch haalbaar is om “toegang tot internet te krijgen in Cuba”. “Als het volk van Cuba kan zien hoeveel steun het van de VS krijgt en de wereld de wreedheden kan zien die in dat land gebeuren, des te eerder kunnen wij dat regime omverwerpen,” zei een adjudant van de Senaat.

Zoals “American Conservative” verder meldt, bundelen verschillende Republikeinen, waaronder Mooney, in dit verband hun krachten in een “Leader’s Advisory Team on Cuba”. Zij roepen president Biden op om “voort te bouwen op het robuuste beleid van [de Trump-regering] ten aanzien van Cuba en leiding te geven aan een gecoördineerde, wereldwijde inspanning van Democratische bondgenoten en multilaterale organisaties om zich achter het Cubaanse volk te scharen.”

Afgelopen donderdag deelde Biden al mee dat er onderzoek wordt gedaan naar hoe technologie kan worden geleverd “om de toegang tot internet in Cuba te herstellen”. Daartoe was in 2017 al een Cuba Internet Task Force opgericht, waarvan het eindrapport in 2019 “aanbevelingen voor de uitbreiding van effectieve internettoegang en de vrije en ongereguleerde informatiestroom in Cuba” presenteerde. Amerikaanse functionarissen hebben ook gepleit voor de aanleg van een glasvezelkabel om Cuba met de VS te verbinden en de toegang tot internet op het eiland te verbeteren.

Het persbureau Reuters meldde dat bij de protesten in Cuba een “censuur omzeilingsinstrument” betrokken was dat ontwikkeld was door het Canadese bedrijf Psiphon Inc. en gedeeltelijk gefinancierd werd door de regering van de VS.

Intussen is vrijdag een klein flottila van vijf boten uit Miami vertrokken om 15 zeemijl uit de kust van Havana te dobberen “als teken van steun aan het Cubaanse volk”.

Cubaanse tegenstanders van het systeem hadden eerder aangekondigd dat “honderden boten” zouden worden ingezet om water, fakkels, voedsel, medicijnen en vuurwapens naar het eiland te brengen. Het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Veiligheid had hen toen gevraagd niet zonder toestemming de Straat van Florida over te steken naar Cuba. De Cubaanse minister van Buitenlandse Zaken Bruno Rodríguez Parrilla waarschuwde de VS dat de komst van dergelijke boten naar de Cubaanse kusten zou kunnen leiden tot “incidenten die in niemands belang zijn”.

Biden had na de protesten in Cuba aangekondigd: “Wij staan achter het Cubaanse volk”. Onder het motto “Laat Cuba leven” hebben nu meer dan 400 politici, vooraanstaande intellectuelen, wetenschappers, geestelijken, kunstenaars, musici, leiders, activisten en voormalige staatshoofden uit de hele wereld gereageerd met een open brief aan de Amerikaanse president. Hun paginagrote advertentie in de New York Times zegt: “Als dat zo is, vragen wij u om het uitvoeringsbevel onmiddellijk te ondertekenen en Trump’s 243 ‘dwangmaatregelen’ in te trekken.”

Onder de ondertekenaars bevinden zich acteurs Danny Glover, Jane Fonda en Susan Sarandon, voormalig presidenten Lula da Silva (Brazilië) en Rafael Correa (Ecuador), Jeremy Corbin, en intellectuelen Judith Butler, Noam Chomsky, Saskia Sassen, Cornel West, Yanis Varoufakis.

De brief is een gezamenlijk initiatief van The People’s Forum, Codepink en de Answer Coalition “om het immorele en kortzichtige beleid van het embargo tegen Cuba te veranderen en de broodnodige medicijnen en medische voorraden aan het Cubaanse volk te verstrekken”.

Daarnaast hebben Cuba-deskundigen zoals de professoren William LeoGrande en Peter Kornbluh een beroep gedaan op de regering-Biden om de sancties tegen Cuba terug te draaien en met name een eind te maken aan de extreme beperkingen op geldovermakingen naar Cuba.

Solidariteitsbijeenkomsten voor Cuba en voor het beëindigen van de sancties en de blokkade werden zondag ook in talrijke Amerikaanse steden gehouden. In Washington kregen zij gezelschap van een groep die een week geleden in Miami met haar “walkathon” was begonnen, georganiseerd door de Cubaans-Amerikaanse leraar Carlos Lazo. De pelgrimstocht van 1300 mijl, met als thema “Puentes de Amor” (Bruggen van Liefde), werd uitgevoerd ondanks de zinderende zomerhitte en de gebruikelijke doodsbedreigingen.

Het aan het begin genoemde artikel van de American Conservative over Republikeinse interventieplannen concludeert: “De VS hebben een grotendeels trieste staat van dienst als het gaat om interventie in Cuba, van de mislukte Varkensbaai-invasie die door de CIA was georganiseerd om Fidel Castro van de macht te verdrijven, wat leidde tot verhoogde spanningen tijdens de Cubaanse raketcrisis, tot diverse mislukte CIA-plannen om Castro te vermoorden”.

Topfoto: Meer dan 400 persoonlijkheden hebben tot nu toe de open brief aan Biden ondertekend. Bron: peoplesdispatch