Bron: PressTV 21 mei 2024 ~~~

De wereldgemeenschap heeft steun betuigd aan het Internationaal Strafhof (ICC) nadat aanklager Karim Khan arrestatiebevelen had uitgevaardigd tegen Israëlische leiders in verband met de genocide in Gaza, ondanks verzet van de Verenigde Staten.

De Europese Unie steunt het ICC “vanwege zijn centrale rol bij het recht doen aan slachtoffers in alle situaties die onder zijn rechtsmacht vallen”, zei een EU-woordvoerder dinsdag naar aanleiding van een verzoek van de aanklager van het hof om arrestatiebevelen uit te vaardigen tegen de Israëlische premier Benjamin Netanyahu en zijn oorlogsminister Yoav Gallant vanwege de aanhoudende genocide van het regime op Palestijnen in de Gazastrook.

Netanyahu en Gallant worden beschuldigd van maandenlange “uithongering van burgers als oorlogsmethode” en het “opzettelijk leiden van aanvallen tegen een burgerbevolking” vanaf 7 oktober 2023, naast andere oorlogsmisdaden.

EU-woordvoerder Peter Stano zei dat het Internationaal Strafhof “een belangrijke en onafhankelijke internationale instelling” is en dat de EU het verdere verloop van het proces zal volgen.

Ook Zuid-Afrika verwelkomde de beslissing van de aanklager van het ICC om aanhoudingsbevelen te vragen tegen Netanyahu en Gallant.

In een verklaring van maandag zei de Zuid-Afrikaanse president Cyril Ramaphosa: “De wet moet op iedereen gelijk worden toegepast om de internationale rechtsorde te handhaven, om ervoor te zorgen dat degenen die gruwelijke misdaden plegen ter verantwoording worden geroepen en om de rechten van slachtoffers te beschermen.”

“Zuid-Afrika zet zich in voor de internationale rechtsorde, universeel respect voor de mensenrechten en de beslechting van alle internationale geschillen door onderhandeling en niet door oorlog, en de zelfbeschikking van alle volkeren, inclusief de Palestijnen.”

Denemarken neemt ICC-verzoeken voor arrestatiebevelen “zeer serieus”, zei de minister van Buitenlandse Zaken van het land dinsdag.

België heeft zich ook achter de beslissing van de aanklager van het ICC geschaard. Hadja Lahbib, de minister van Buitenlandse Zaken van het land, verklaarde dat “misdaden die in Gaza zijn gepleegd op het hoogste niveau moeten worden vervolgd, wie de daders ook zijn”. We zullen “het essentiële werk van de internationale rechtspraak blijven steunen”, voegde ze eraan toe.

Zes van de zeven politieke partijen die de Belgische coalitieregering vormen, steunen de erkenning van een Palestijnse staat.

Karl Nehammer, de kanselier van Oostenrijk, zei op X dat ze de uitspraken van het ICC volledig aanvaarden.

Jennifer Carroll MacNeill, de Ierse minister van Europa, zei dat haar land de onafhankelijkheid van het hof steunde en “het hof gewoon zijn werk zou laten doen”.

De aanklager voor oorlogsmisdaden, Reed Brody, prees het ICC en zei: “Velen dachten dat dit verzoek er nooit zou komen… Israëlische leiders worden eindelijk geconfronteerd met een juridische afrekening voor hun daden.”

Khan zei maandag dat hij arrestatiebevelen heeft aangevraagd tegen Netanyahu, Gallant en 3 verzetsleiders. De VS en Israël bekritiseerden Khan’s beslissing. Nu zal een panel van rechters in vooronderzoek bepalen of het bewijs de arrestatiebevelen rechtvaardigt.

Topfoto: Leraren en studenten marcheren ter ondersteuning van de Palestijnen tijdens een anti-Israël protest in Karachi, Pakistan, 15 mei 2024. (Foto door AFP)


Gerelateerd (berichten in dit archief):