Bron: ultimasnoticias 16 november 2020, 
orinocotribune 16 november 2020 ~~~

De secretaris-generaal van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS), Luis Almagro, erkende zijn rol in de staatsgreep in Bolivia die het gedwongen vertrek van de voormalige president Evo Morales veroorzaakte, zo meldde Telesur maandag.

In het boek ‘Luis Almagro vraagt niet om vergeving‘, dat door een groep Uruguayaanse journalisten is geschreven en dat morgen wordt gepubliceerd, vertelt de vertegenwoordiger van de internationale organisatie hoe hij in 2019 Morales steunde voor herverkiezing om “zijn vertrouwen te winnen”.

OAS-Secretaris-Generaal @Almagro_OEA2015 gaf toe dat hij de herverkiezing van @evoespueblo in Bolivia heeft voorkomen. In een boek dat morgen zal worden gepubliceerd, zei hij dat hij Morales steunde om in 2019 voor herverkiezing te gaan gaan “om zijn vertrouwen te winnen” ….. (HILO) @teleSURtv 16 november 2020 4:48pm

De tekst is het resultaat van meer dan 100 interviews, en twintig uur met Almagro waarin zijn politieke carrière wordt beschreven. Een van de belangrijkste politieke gebeurtenissen die gemeld worden is zijn strategie om “Evo Morales af t zetten”, en – volgens hem – zijn succes in het overtuigen van de Verenigde Staten om zich te verenigen met zijn positie tegen de Venezolaanse regering, en ter ondersteuning van Dilma Rousseff.

De auteurs van het boek laten zien dat de rol van Almagro in het vertrek van Morales deel uitmaakte van een weloverwogen strategie, die in 2017 begon en culmineerde in de verkiezingswaarnemingsmissie van de OAS, om vermeende onregelmatigheden bij het tellen van de stemmen in 2019 te presenteren, hetgeen de herverkiezing van de president verhinderde, en de militaire staatsgreep in de hand werkte.

Met betrekking tot Evo Morales en de verkiezingen van 2019 benadrukte Almagro dat, onder andere, “we rekening hielden voor de mogelijkheid dat Evo rechtmatig zou winnen… Voor mij was dat onmogelijk, onmogelijk”. De secretaris-generaal van de OAS, een van de meer sinistere en oorlogszuchtige diplomaten, staat aan het hoofd van een orgaan dat de vrede en diplomatie tussen de landen op het halfrond moet bevorderen.

Veel analisten waren het erover eens dat Almagro op de loonlijst van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken lijkt te staan en houden hem verantwoordelijk voor de institutionele achteruitgang van de OAS, waardoor een diepe politieke kloof tussen de lidstaten ontstaat.


Verwante berichten in dit archief: