Bron: Ana Perdigón 
redradiove.com 29 juni 2021 (SP) 
orinocotribune 30 juni 2021 (EN) ~~~

De hoogste ambtenaar van de Amerikaanse Central Intelligence Agency (CIA), William Burns, is in Colombia aangekomen om deel te nemen aan een “delicate” missie op het gebied van veiligheid, als onderdeel van de “samenwerking” tussen de twee landen.

De Colombiaanse ambassadeur in Washington, Francisco Santos, bracht verslag uit over de aankomst van de CIA-directeur, maar Santos wilde geen bijkomende details geven over Burns’ bezoek aan Bogotá.

“Ik vertel u liever niet dat het een delicate missie is, een belangrijke missie op basis van inlichtingen, die we hebben kunnen coördineren,” antwoordde Santos schuins toen hem naar de missie werd gevraagd.

Dit bezoek komt na het eerste telefoongesprek van de Amerikaanse president Joe Biden met zijn Colombiaanse ambtgenoot Iván Duque. De Colombiaanse regering probeert, op aanwijzing van het VS-regime, al jaren zonder succes de wettige regering van president Nicolas Maduro in Venezuela omver te werpen door deze te beschuldigen van mensenrechtenschendingen, terwijl in werkelijkheid in Colombia mensenrechtenschendingen helaas deel uitmaken van het dagelijks leven van de burgerbevolking.

De dag voor het bezoek was het twee maanden geleden dat Colombia begon met de bloedige onderdrukking van de nationale staking en de demonstraties waarin het beleid van Duque werd verworpen en waarin werd geëist dat er maatregelen zouden worden genomen op het gebied van met name de mensenrechten, vanwege het geweld en de onderdrukking waaraan zijn regering zich schuldig maakt.

Santos verklaarde dat het bezoek van de hoogste CIA-functionaris aan Colombia via een contact tot stand is gekomen, nadat hij reeds drie ontmoetingen met de organisatie had gehad.

Santos legde uit dat ze in die bijeenkomsten te horen hadden gekregen waar ze heen gaan en wat er gebeurt, waadoor ze dit bezoek als “zeer belangrijk” beschouwen.

“Dat contact is gelegd, begrijp je,” zei Santos. “We hebben met dat agentschap samengewerkt. We hebben drie ontmoetingen gehad.”

William Burns werd directeur van de CIA op 18 maart van dit jaar, als onderdeel van de veranderingen die Biden doorvoerde na zijn inauguratie.

Wat zit er achter het bezoek van de CIA aan Colombia?

Colombia bevindt zich in een delicate binnenlandse situatie als gevolg van de demonstraties. Het stakingscomité en de demonstranten zijn niet van plan te stoppen totdat hun verzoeken door de regering zijn gehoord.

Deze demonstraties hebben aan de wereld de kwaadaardige structuur van de Colombiaanse veiligheidsorganisaties en de repressieve wijze waarop de regering op vreedzame protesten reageert, aan het licht gebracht.

Bovendien volgt het bezoek op de vermeende aanslag op de Colombiaanse president afgelopen vrijdag, waarbij zijn helikopter door zes kogels zou zijn getroffen. Uren later trachtte men de regering van Venezuela verantwoordelijk te stellen.

De beschuldigingen ontstonden na de vermeende ontdekking van wapens met herkenningstekens van de Bolivariaanse Nationale Strijdkrachten (FANB).

Daar komt nog bij dat de Venezolaanse regering het onlangs heeft beklaagd dat de regering van Colombia en de Verenigde Staten criminele bendes sponsoren om misdaden te begaan aan de grens met Venezuela en zelfs in sommige wijken van Caracas.

“Het is noodzakelijk de internationale gemeenschap eraan te herinneren dat deze ongeregelde groepen worden gesponsord door de Colombiaanse regering en de Central Intelligence Agency (CIA). Daarom moeten hun invallen op Venezolaans grondgebied worden beschouwd als een agressie die wordt gesponsord door Iván Duque, aangezien hij hen logistiek-financiële steun verleent”, waarschuwde de Venezolaanse minister van Defensie, Vladimir Padrino López. Het geweld dat in de deelstaat Apura wordt aangewakkerd door Colombiaanse paramilitaire drugshandelbendes heeft dit jaar aan meer dan tien Venezolaanse legerofficieren het leven gekost en paniek gezaaid onder de Venezolaanse bevolking.

Topfoto: CIA ingang wordt gedweild. Archieffoto.