Bron: telesurenglish 29 april 2021 ~~~

Het Office of the Inspector General van het U.S. Agency for International Development concludeerde dat de Amerikaanse hulp aan Venezuela in 2019 niet volledig aan het land werd toegewezen, en dat het deel uitmaakte van een mechanisme om de democratisch verkozen president Nicolás Maduro ten val te brengen. De bevindingen, die donderdag bekend zijn geworden, horen bij een rapport dat dit bureau op 16 april heeft gepubliceerd.

Met de titel “Verbeterde processen en vereisten voor de uitvoerder zijn nodig om de uitdagingen en frauderisico’s in de reactie van USAID op Venezuela aan te pakken”, benadrukt het rapport dat “de verzending van Amerikaanse voorraden gedeeltelijk beantwoordde aan de campagne van de Trump-administratie om Maduro onder druk te zetten in plaats van gewoon hulp te bieden aan Venezolanen in nood.”

Bovendien merkte het Inspector General Office op dat slechts acht van de 386 ton aan Amerikaanse humanitaire hulp Venezuela bereikte, waarbij een deel van die goederen in Colombia en Somalië terechtkwam. Dit, terwijl het U.S. Agency for International Development (USAID) 2 miljoen dollar voor deze specifieke operatie heeft uitgetrokken.

Evenzo ontving een Venezolaanse non-profitorganisatie die in het rapport niet bij naam wordt genoemd, financiering op basis van haar afstemming op de belangen van de VS, ondanks bezorgdheid over de financiële vereisten van de non-profitorganisatie.

In die zin wordt in het rapport, dat de humanitaire informatie gedurende meer dan twee jaar heeft onderzocht, benadrukt dat “de richtlijn om humanitaire goederen vooraf op te slaan niet werd ingegeven door technische deskundigheid of volledig in overeenstemming was met de humanitaire beginselen van neutraliteit, onafhankelijkheid en gebaseerd zijn op behoeftenevaluaties”.

Anderzijds merkten de deskundigen de tegenstrijdigheden op van de politisering van humanitaire hulp. Een voorbeeld was het hulpkonvooi dat de VS via Colombia probeerden te sturen, voorafgegaan door een “Venezuela Live Aid” concert gesponsord door miljardair Richard Branson, die oppositie-wetgever en zelfbenoemde interim-president Juan Guaido promootte. Aan dit concert werd deelgenomen door internationale artiesten zoals Carlos Vives, Juanes, Alejandro Sanz en het werd een platform dat gedurende het hele concert expliciet gericht was op anti-Venezolaanse regeringsboodschappen.

Verder merkt het rapport op dat “de mondelinge leiding geen duidelijke verantwoordingsplicht vastlegde en evenmin de besluitvorming rechtvaardigde”. Zo werden “voorraden onnodig verscheept in enorme C-17 vrachtvliegtuigen van de luchtmacht in plaats van de meer economische commerciële opties die beschikbaar waren”.

Bovendien “werd ook kant-en-klaar voedsel ter bestrijding van ondervoeding bij kinderen verzonden, hoewel de deskundigen van USAID hadden vastgesteld dat de voedingstoestand van de kinderen in Venezuela het gebruik ervan op dat moment niet rechtvaardigde”.

Uiteindelijk en bij nadere analyse blijkt uit het rapport dat het doel van de Amerikaanse regering niet was om hulp te bieden, maar om de Venezolaanse regering te dwingen zich over te geven aan haar belangen.

Topfoto: Venezolanen marcheerden op de Angostura-brug aan de grens met Colombia om de vermeende humanitaire hulp te verwerpen op 20 februari 2019. | Foto: Twitter/ @teleSURtv