Bron: misionverdad 4 mei 2021 (SP)
Internationalist 360° op mei 5 2021 (EN)

Een jaar nadat het met Operatie Gideon Venezuela probeerde binnen te vallen en president Nicolás Maduro gevangen te nemen, blijft de Colombiaanse regering deelnemen aan complotten die in Washington zijn gepland om een regimeverandering in Caracas te bewerkstelligen.

Sinds 2018, toen de moordpoging op president Maduro en het Venezolaanse militaire oppercommando met het gebruik van explosieve drones werd verijdeld, wordt de bereidheid van Bogotá om te dienen als operationele basis voor het plannen van aanvallen tegen Venezuela bevestigd met elke stap die het zet en blootgelegd voor de internationale media en diplomatieke showcase.

Rekening houdend met de precedenten tot dat moment, en ter gelegenheid van de eenjarige herdenking van de mislukte Operatie Gideon, zullen wij de meest bedreigende gebeurtenissen in het politieke leven van Venezuela in de afgelopen vier jaar en de invloed die de Colombiaanse oligarchie heeft gehad in de openlijke samenzwering tegen haar buurland, de revue laten passeren.

Aanval met drones

Op 4 augustus 2018, tijdens een evenement voor de 81e verjaardag van de Bolivariaanse Nationale Garde (GNB), op Bolivar Avenue in Caracas, probeerden ze president Maduro te vermoorden met twee drones geladen met explosieven. De toestellen ontploften in de buurt van het presidentiële podium, waardoor de uitzending van het evenement werd onderbroken en veiligheidsprotocollen in werking werden gesteld om het leven van de Venezolaanse president te beschermen.

Eerder publiceerde Bloomberg een rapport over Operation Constitution (Operatie Grondwet), een complot gepland in Colombia met als doel de presidentsverkiezingen van 20 mei 2018 te stoppen, president Nicolás Maduro te ontvoeren en hem voor het gerecht te brengen.

Het mediakanaal publiceerde op 17 augustus een ander rapport dat wees op een verband tussen Bogota en de moordaanslag: twee van de groepen die Operation Constitution beraamden, ontmoetten elkaar in Colombia weken voor de aanslag.

Volgens de media wilde een van hen de president vermoorden, de andere wilde hem alleen arresteren en berechten. De eerste groep liet de tweede groep video’s zien van bewapende drones die vanuit Miami waren verscheept en op een Colombiaanse boerderij werden getest. Een van de deelnemers aan de bijeenkomst vertelde Bloomberg dat hij geloofde dat de mensen die de moordaanslag hadden voorgesteld, dezelfde waren die de aanslag van 4 augustus uitvoerden.

In augustus 2018 brachten twee drones explosieven tot ontploffing in de buurt van Bolivar Avenue in Caracas, waar Nicolas Maduro, de president van Venezuela, de natie toesprak. (Foto: Associated Press)

Later wezen onderzoeken van de Venezolaanse staat op het feit dat de bij de aanslag betrokken agenten tussen april en juni 2018 werden opgeleid in Colombia, specifiek in de gemeente Chinacota, departement Norte de Santander. De autoriteiten hebben toen gemeld dat er in het paleis van Nariño instemming was met de samenzweringsplannen, waardoor de gebeurtenissen zich straffeloos konden ontwikkelen.

Een soortgelijk scenario zou zich op 6 december 2020, tijdens de parlementsverkiezingen, herhalen. President Maduro moest op het laatste moment van stembureau veranderen, nadat Colombiaanse inlichtingenbronnen hem hadden laten weten dat president Iván Duque “een aanslag aan het voorbereiden was om mij te vermoorden op de dag van de verkiezingen”.

De slag om de bruggen

Eind januari 2019 was de wereld getuige van een internationale parade van landen die het politieke experiment legitimeerden dat Washington aan het testen was met de zelfproclamatie van Juan Guaidó om een precedent te scheppen in nieuwe destabilisatietechnologieën. President Duque behoorde niet alleen tot de eersten die zich aan het plan hielden, maar ook tot degenen die een representatieve regionale kracht hielpen opbouwen om Guaidó internationaal te introduceren, terwijl hij binnen Colombia een plan uitwerkte dat een regimeverandering effectief zou maken.

Een maand later had Iván Duque een ontmoeting met zijn Chileense en Paraguayaanse ambtgenoten, Sebastián Piñera en Mario Abdo Benitez, om politieke solidariteit te betuigen met de deelnemers aan het Venezuela Aid Live concert, georganiseerd op 22 februari 2019 ter ondersteuning van Guaidó en de verholen invasiepoging in een overdracht van “humanitaire hulp” aan Venezuela via de Simon Bolivarbrug met de hulp van USAID en in samenwerking met de Colombiaanse autoriteiten aan de grens.

Het was de bedoeling dat Juan Guaidó en de ongeregelde groepen die hem vergezelden de grens zouden oversteken met de vrachtwagens met humanitaire hulpgoederen, waarbij de nationale soevereiniteit van Venezuela werd geschonden, maar zij werden tegengehouden door de Bolivariaanse Nationale Strijdkrachten (FANB) en de burgerbevolking die ook meeliepen bij de verdediging van de grens, in een duidelijke demonstratie van de civiel-militaire unie.

Onlangs heeft het bureau van de inspecteur-generaal van het Agentschap voor Internationale Ontwikkeling (USAID) erkend dat de vermeende intenties van de Verenigde Staten om Venezuela te helpen in strijd waren met de humanitaire beginselen.

Volgens de resultaten van de door het bureau uitgevoerde audit voldeed de humanitaire hulpverlening “niet aan de technische deskundigheid, was deze niet volledig gecoördineerd met het bureau van de inspecteur-generaal en was deze niet in overeenstemming met de door USAID verklaarde beginselen van neutraliteit en onafhankelijkheid”.

In de loop van de hulpverlening gaf USAID functionarissen de opdracht beslissingen te nemen die erop gericht waren “vertrouwen te wekken in de interim-regering (van Guaidó)”, hetzelfde doel dat de Colombiaanse regering nastreefde.

De Venezolaanse autoriteiten hadden reeds gewaarschuwd voor de zwendel achter de vermeende humanitaire hulp van de VS in Cúcuta, een Colombiaanse grensstad, waar de coördinatie met USAID plaatsvond.

Operatie Gideon

De Operatie Gideon van 3 mei 2020, bedoeld om de Venezolaanse president omver te werpen en te ontvoeren, werd gepland in Bogotá. En dit is geen beschuldiging, maar een bewering van het Colombiaanse openbaar ministerie op zijn officiële website.

In maart stelde het Colombiaanse Openbaar Ministerie vast dat de meesterbreinen van Operatie Gideon de voormalige Venezolaanse militair Cliver Alcalá en het voormalige congreslid Hernán Alemán waren:

“Het was een illegale operatie op Colombiaans grondgebied om een paramilitaire troepenmacht te trainen die bestond uit Venezolaanse (ex-)militairen en (ex-)politieagenten die illegale acties planden tegen een buitenlandse regering,”

De Colombiaanse justitie voegde eraan toe dat Jordan Goudreau, Airan Berry en Luke Alexander Denmam, van Silvercorp, de opdracht hadden om zo’n 200 man te trainen in gevechtstactieken, met als doel het Venezolaanse grondgebied te betreden en de regering-Maduro af te zetten.

Na deze verklaring heeft de Venezolaanse minister van Buitenlandse Zaken, Jorge Arreaza, de Colombiaanse autoriteiten verzocht een onderzoek in te stellen om de verantwoordelijkheden van de regering Duque in deze zaak vast te stellen.

Bogota heeft zich zelfs bereidwillig opgesteld tegenover de coupplegers die op Colombiaans grondgebied verbleven en heeft hen bescherming geboden om te voorkomen dat zij aan de Venezolaanse justitie zouden worden overgedragen.

  • De voormalige Venezolaanse generaal-majoor Cleaver Alcala vluchtte in 2016 naar Colombia en wijdde zich drie jaar later aan het trainen van de groep van 300 paramilitairen, hoewel hij van het plan werd verdrongen door de gebroeders Sequea. Op 26 maart 2019 plaatste het Amerikaanse ministerie van Justitie hem op een internationale opsporingslijst op beschuldiging van drugshandel. De volgende dag gaf hij zichzelf aan bij agenten van de Amerikaanse Drug Enforcement Administration (DEA), waarna hij werd uitgeleverd aan de Verenigde Staten.
  • Alexander Russo, bekend als “Teniente Pico”, en de voormalige Venezolaanse Nationale Garde-commandanten Juvenal Sequea Torres en José Sequea Torres kregen een gevangenisstraf van zes jaar nadat ze akkoord waren gegaan met een pleidooi.
  • De andere in Colombia gevangen genomen persoon heeft geweigerd schuldig te pleiten. De persoonlijke vertaler van Jordan Goudreau, Yacsy Alvarez Mirabal, wees het aanbod van het onderzoek af en verklaarde publiekelijk dat Colombia’s Nationale Inlichtingendienst (DNI) op de hoogte was van de plannen om Maduro omver te werpen en dat Alcala zelf een ontmoeting had gehad met zijn baas, vice-admiraal Rodolfo Amaya.
Venezuela heeft de Colombiaanse autoriteiten gevraagd om uitlevering van de Venezolaanse militairen Juvenal Sequea en Juven Sequea, en burger Ryder Russo, verantwoordelijk voor operatie Gideon (Foto: The Latam Post)

“De gevangenneming van de broers Sequea, Yacsy Mirabal en alias ‘Pico’, bevestigt dat alles wat we hadden gezegd over de relatie tussen Iván Duque, Juan Guaidó, de huurling Jordan Goudreau en de relatie op zijn beurt van Goudreau met de regering van Donald Trump, volledig waar was en op dit moment absoluut bewezen is”, verklaarde de afgevaardigde en Chavista-woordvoerder Jorge Rodríguez in een reconstructie een jaar na de gebeurtenis tijdens een persconferentie.

Het oorlogsfront in Apure

Op 21 maart heeft de FANB een operatie uitgevoerd tegen ongeregelde gewapende actoren aan de grens tussen Apure en Arauca. Deze groepen, die in een permanent conflict om de controle over de drugshandel verwikkeld zijn, trachten het geweld op Venezolaans grondgebied te doen escaleren. Het feit dat Bogota er niet in is geslaagd het geweld onder controle te krijgen, en het uiteindelijk de stabiliteit van ons land (venezuela) bedreigt, kan niet als een op zichzelf staande gebeurtenis worden beschouwd.

De gebeurtenis van die en de daaropvolgende dagen in Apure werden immers gemanipuleerd door de regering van Ivan Duque, Colombiaanse rechtse media en anti-Chavez ngo’s, waarbij de schijnwerper werd gericht op de regering van president Maduro in de bewering dat die schade toebracht aan de burgerbevolking in het gebied.

“De ongeregelde groep die uit Apure is verdreven, heeft banden met het Colombiaanse leger, met de regering van Duque. Sommige van haar commandanten hebben gewerkt voor het Colombiaanse leger, ze vermommen zich als guerrilla’s om drugshandelroutes te ondersteunen”, liet president Maduro dagen na de eerste gevechten weten.

Er zij aan herinnerd dat de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Anthony Blinken, onlangs een telefoongesprek heeft gehad met de Colombiaanse president Iván Duque Márquez. Dit werd op 6 april gemeld door de persdienst van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Blinken en Duque bespraken de inzet van beide landen voor “het herstel van de democratie en de rechtsstaat in Venezuela”.

Terwijl Colombia zich concentreert op de verwezenlijking van de doelstellingen van de Verenigde Staten en zich aanbiedt als bruggenhoofd voor het Pentagon, de NAVO en andere Atlanticistische veiligheidsinstituten, is de interne conflictsituatie op Colombiaans grondgebied aan het oprukken. Op dit moment komt dit tot uiting in de protesten tegen de belastinghervorming die plaatsvinden in Bogota, Cali, Medellin en andere steden. De repressieve apparaten zijn de straat op gestuurd om de demonstraties de kop in te drukken en het resultaat heeft tot nu toe geleid tot meer dan 19 doden en meer dan 800 gewonden, volgens gegevens vrijgegeven door het bureau van de Ombudsman.

De Colombiaanse oligarchie en de huidige regering van Iván Duque voeren een openlijk pro-Amerikaans beleid en staan vijandig tegenover de soevereiniteit van Venezuela. De subversieve activiteiten die zij bevorderen en steunen, bevestigen dit. De Colombiaanse staat is van plan om zijn status als beschermeling van de Verenigde Staten en promotor van hun belangen in de regio te blijven behouden, door zijn toevlucht te nemen tot de harde methoden van onconventionele oorlogsvoering die zowel de Venezolaanse staatstroepen als de eigen en de naburige bevolking treffen.

Topfoto: De Colombiaanse president, Iván Duque, neemt deel aan een militaire promotieceremonie in Bogotá (Foto: EFE)