Silvercorp dient processtukken in, die meer licht kunnen werpen op de gestopte paramilitaire invasie van 3 mei dit jaar.

Bron:  Ricardo Vaz, 
venezuelanalysis 1 november 2020 (EN), 
amerika21 4 november 2020 (DE) ~~~ 

Mérida, 1 november 2020 (venezuelanalysis.com) – De Trumpregering heeft naar verluidt de organisatoren van een couppoging in Venezuela ontmoet en gesteund.

Een $1.4 miljoen claim wegens inbreuk op het contract, ingediend in Miami-Dade County District Court onthult blijkbaar verdere details van de zogenaamde operatie Gideon. De Miami Herald en het Amerikaanse mediabedrijf McClatchy zeiden dat ze er inzage in hadden.

De militaire actie onder het pseudoniem “Gideon” in mei van dit jaar tegen de regering van president Nicolás Maduro werd gestopt door de Venezolaanse veiligheidstroepen. Twee Amerikaanse huurlingen hadden samen met 50 burgers van het Zuid-Amerikaanse land geprobeerd Venezuela over zee te bereiken en Maduro ten val te brengen. De ex-soldaten waren ingehuurd door het bewakingsbedrijf Silvercorp.

Volgens de media heeft de voormalige Amerikaanse elitesoldaat en hoofd van Silvercorp, Jordan Goudreau, de Venezolaanse oppositieadviseur en financier Juan Jose (“JJ”) Rendon aangeklaagd. Hij had een contract niet uitgevoerd waarin hij Goudreau’s bedrijf opdroeg Maduro uit zijn functie te verwijderen, zodat de door de VS gesteunde oppositieleider Juan Guaidó aan de macht kon komen.

Rendon, die in Miami woont, beweerde dat de afspraken van de oppositie met Goudreau werden afgebroken nadat die zijn beloften over financiering en personeel niet kon nakomen. Rendon nam ontslag als adviseur van Guaidó kort na de mislukte staatsgreep.

Jordan Goudreau, who organized a failed coup attempt in Venezuela, claimed the Trump administration was aware of the operation. (Silvercorp)

In gedetailleerde interviews legt Goudreau uit dat hij werd gesteund door het Witte Huis en een ontmoeting had met regeringsvertegenwoordigers in het Trump-Hotel in Washington en het ‘Trump National Doral Resort’ in Florida. In de verklaring worden Andrew “Drew” Horn en Jason Beardsley bij naam genoemd.

Horn was toen adviseur van Vice President Mike Pence en Beardsley was adviseur van het Department of Veterans Affairs. De ex-elitesoldaat beweert dat ze zijn plannen steunen en Horn beloofde dat ze een overheidsvergunning zouden krijgen om wapens te verwerven.

Een woordvoerder van Pence ontkende dat de vicepresident op de hoogte was van het plan en zei dat hij Horn niet kende. Een anonieme ambtenaar die door McClatchy wordt geciteerd zei dat Horn met het kantoor van de vicepresident had gewerkt, maar geen verantwoordelijkheden had met betrekking tot Venezuela.

Goudreau onthulde ook dat hij persoonlijk of via videoconferenties ontmoetingen had met verschillende vertegenwoordigers van de Venezolaanse oppositie, en dat hij leiders als Guaidó en Leopoldo López informeerde. Volgens de Miami Herald en McClatchy ontkent de oppositie dit.

In de rechtszaak van de voormalige Groene Baret wordt ook melding gemaakt van een concurrerend aanbod om de Maduro-regering omver te werpen met een huurlingenleger onder leiding van Erik Prince, eigenaar van het beveiligingsbedrijf Frontier Services Group en oprichter van het particuliere beveiligings- en militaire bedrijf Blackwater.

Geïnterviewd door McClatchy, zei Goudreau dat zijn prioriteit nu bij de vrijlating van de Airan Berry en Luke Denman van de ex-Green Beret lag, die werden vastgehouden in Venezuela en die betrokken waren bij de operatie van Mei. Een ontmoeting met president Donald Trump in zijn Mar-a-Lago resort in Florida was in de maak, maar heeft nooit plaatsgevonden, beweerde hij.

Goudreau’s advocaat heeft ook de gegevens op de telefoon van zijn cliënt, waaronder contacten, sms-berichten, chats en beeldmateriaal van de paramilitaire trainingskampen in Colombia, aan de twee media overhandigd.

Op 3 en 4 mei 2020 werden speedboten met gewapende mannen onderschept toen ze de Venezolaanse kust naderden. Tijdens de daaropvolgende huiszoekingen werden meer dan 40 mensen gearresteerd, waaronder de voormalige Green Berets Berry en Denman. Beiden werden in augustus veroordeeld tot 20 jaar gevangenisstraf voor terrorisme en andere misdrijven.

De zelfverklaarde “interim-president” Juan Guaidó ontkende elke connectie met Operatie Gideon, hoewel zijn handtekening te zien is op een uitgelekte kopie van het contract met Silvercorp en er kwam een video aan het licht waarop de oppositieleider met Goudreau praatte nadat de staatsgreep was mislukt. McClatchy en Miami Herald melden echter dat een volledig exemplaar van het contract, dat beschikbaar was voor beoordeling door verslaggevers, een geheime clausule bevat die Guaido in staat stelt om elke betrokkenheid te ontkennen als de operatie mislukt.

De Trumpregering nam snel afstand van de mislukte paramilitaire invasie. Minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo vertelde de media “dat er geen directe betrokkenheid van de Amerikaanse regering was” en beloofde voor de terugkeer van gedetineerde Amerikaanse soldaten te zorgen.

Topfoto: Voormalig marinier Jordan Goudreau en Javier Nieto Quintero, deserteur van het Venezolaanse leger, bekennen in een video de invasiepoging en roepen het Venezolaanse leger op zich bij hen aan te sluiten.


Verwante berichten in dit archief:

Over de ‘Operatie Gideon’ van 3-5 mei 2020