Bron: Ricardo Vaz, 
venezuelanalysis 25 nov 2020 ~~~ 

De oppositieleider heeft opgeroepen tot een “volksraadpleging” en heeft de komende parlementsverkiezingen geboycot.

Mérida, 25 november 2020 (venezuelanalysis.com) – Oppositieleider Juan Guaido heeft opnieuw opgeroepen tot steun van de VS bij het verwijderen van de Maduro-regering.

“We willen tweepartijdige steun. Het is een uitdaging voor ons, niet voor de nieuwe regering […] om een weg naar een levensvatbare oplossing te tonen,” zei hij in een interview, waarin hij beweerde dat “elke president in de wereld van vandaag dichter bij een oplossing voor de crisis in Venezuela zou willen komen”.

Het congreslid van de oppositie kreeg afkeuring en minachting op social media toen hij de Democratische kandidaat Joe Biden steunde op zijn verkiezingsoverwinning. Terwijl de vertrekkende president Donald Trump bij sommige gelegenheden zijn twijfels uitte, waren andere functionarissen en het ministerie van Buitenlandse Zaken onwrikbaar in het erkennen van Guaido, die zichzelf in januari 2019 uitriep tot Venezuela’s “interim-president”.

Voormalig vicepresident Biden betuigde tijdens de campagne zijn steun aan Guaido, maar heeft sinds zijn verkiezingszege nog geen commentaar gegeven op Venezuela.

Sommige analisten verwachten dat de nieuwe regering de koers zal aanhouden om Maduro tegen elke prijs te verwijderen, terwijl anderen speculeren dat er een versoepeling van de sancties zou kunnen komen. Het kabinet van de verkozen president omvat tot nu toe verschillende Obama-beleidsveteranen op posten in het buitenlands beleid.

Het beleid van Trump heeft tegen de Caraïbische natie opeenvolgende rondes van eenzijdige strafmaatregelen ingesteld, in het bijzonder gericht op de olie-industrie. De meest recente maatregelen omvatten bedreigingen en secundaire sancties tegen oliemaatschappijen, waarbij scheepvaartmaatschappijen en ruilovereenkomsten afgestraft werden. De sancties van de VS zijn beschreven als “collectief straffen” en worden verantwoordelijk geacht voor tienduizenden doden.

Na zijn zelfverklaring leidde Guaido verschillende pogingen om de regering met geweld te verdringen, waaronder een militaire staatsgreep. In mei 2020 werd ook onthuld dat de Venezolaanse oppositie achter een mislukte paramilitaire invasie met deserterende Venezolaanse soldaten en Amerikaanse huurlingen zat.

Met Guaido’s hardline capriolen, zoals het oproepen tot een Amerikaanse interventie en een reeks schandalen, zag hij zijn steun bij de Venezolaanse oppositie snel afbrokkelen. Een aantal van hen, waaronder sectoren van de grootste oppositiepartijen, brak uiteindelijk de gelederen en ging de dialoog aan met de regering met het oog op deelname aan de komende verkiezingen voor de Nationale Assemblee (AN).

De rechtse politicus heeft van zijn kant verschillende oppositiepartijen ertoe gebracht de verkiezingen te boycotten, met steun van de VS.

In plaats daarvan heeft Guaido aangekondigd een “volksraadpleging” te houden van 5 tot en met 12 december, met de vraag of zij de parlementsverkiezing van 6 december verwerpen en of zij “het versnellen van internationale acties” om de regering te verwijderen, steunen. De consultatie zal digitale en fysieke componenten hebben, maar er zijn op dit moment geen verdere details over normen en methoden bekend.

Topfoto: Oppositieleider Juan Guaido roept op tot “tweepartijdige steun” in de VS. (Reuters)