Bron: Daniela Jiménez 
redradiove 14 april 2021 (SP) 
orinocotribune 15 april 2021 (EN) ~~~

Vanuit zijn luxe appartement in Madrid herhaalt Leopoldo López de VS-fabels over Colombiaans paramilitair geweld in Apure.

Een nieuwe media- en politieke aanval met betrekking tot de gebeurtenissen in de staat Apure werd gelanceerd door de voortvluchtige voor de Venezolaanse justitie Leopoldo López. Hij verklaarde dat de militaire actie van de Bolivariaanse Nationale Strijdkrachten (FANB) tegen Colombiaanse narco-paramilitaire bendes aan de grens met Colombia “niet de verdediging van het Venezolaanse grondgebied tot doel heeft – zoals bepaald in artikel 15 van de Venezolaanse Magna Carta – maar de deelname aan een conflict tussen narco-guerrilla’s,” een beschuldiging die aansluit bij die van bepaalde Colombiaanse autoriteiten, ten gunste van hun anti-Venezolaanse en pro-Amerikaanse belangen.

Zijn beschuldigingen komen op de lastercampagnes van de MassaMedia die, met manipulaties en onwaarheden, de FANB beschuldigt van willekeurige acties tegen burgers, waaronder beweerde willekeurige aanhoudingen. [1]

De politicus van de partij Popular Will, die naar Spanje is gevlucht en momenteel in een luxe appartement in de dure Madrileense wijk Salamanca woont, verzekert dat er acties plaatsvinden die “onevenredig zijn tegen weerloze burgers”. In die zin herhaalt López een verhaal dat de Colombiaanse autoriteiten in Venezuela hebben proberen te implanteren, in een poging om onrust en destabilisatie te creëren. Het bewijs toont echter iets anders aan, en de Venezolaanse Staat heeft dit bekend gemaakt.

De Colombiaanse ombudsman, Carlos Camargo, heeft toegegeven dat de situatie van ontheemde Venezolaanse families, die in een opvangcentrum in de gemeente Arauquita verblijven, een gevolg is van de actie van Colombiaanse paramilitaire groepen in Apure die Venezuela proberen binnen te komen om criminele netwerken op te zetten die typisch zijn voor de oorlog, die nu al meer dan 60 jaar duurt, waarin Colombia verwikkeld is.

FANB reageert op López

Geconfronteerd met de aantijgingen van López, reageerde de Venezolaanse minister van Defensie Vladimir Padrino López krachtig, door te verzekeren dat de rechtse politicus deel uitmaakt van dezelfde groep elitaire rechtsen die geweld gebruikten om president Hugo Chávez in 2002 omver te werpen, en die de soevereine wil van het Venezolaanse volk, dat Chávez tot president verkoos, misbruikten. “En zo zijn zij van plan het bevel te voeren over de “orkaan van waardigheid” van de Bolivariaanse Nationale Strijdkrachten. Zij zijn dezelfde als 19 jaar geleden,” schreef hij, verwijzend naar de mislukte staatsgreep van 2002 tegen Hugo Chávez, geleid door Leopoldo López en een groep rechtse politici. [2]

Ook het hoofd van het Operationeel Strategisch Commando (CEOFANB), Remigio Ceballos, zei: “Zij hielden op politici te zijn om staatloze terroristische misdadigers te worden, voortvluchtig voor de Venezolaanse justitie, die de glorieuze FANB verafschuwen. De soldaten van Venezuela die het Volk verdedigen tegen elke bedreiging zijn dezelfde FANB die jullie aanvielen met hypocriete guarimbas.” Ceballos verwees naar het buitensporige geweld dat López in 2014 uitlokte en aanmoedigde, de guarimbas, die meer dan vijf maanden lang de vrede van Venezuela bedreigden, en die duizenden Venezolanen ontstelden. López werd ook rechtstreeks in verband gebracht met Operatie Gideon, die in mei 2020 met een gewapende inval de regering omver wilde werpen. [3]

Topfoto: Milla de Oro, het gebouw in de Madrileense wijk Salamanca waar de Venezolaanse extreem-rechtse voortvluchtige het leven van de rijken en beroemden leidt. Foto met dank aan Lechuginos.com.

Voetnoten (redaktie handsoffvenezuela-Nederland)

[1] Leopoldo Lopez beweert ten stelligste dat hij bij de staatsgreep van 13 april 2002 niet betrokken was. Zijn vader, Leopoldo Lopez Gil was een van de leiders ervan en ondertekenaars van een nieuwe ‘grondwet’, op de eerste (en enige) dag van het coupregiem. Hij is ervoor veroordeeld, maar de justite ontvlucht, en kreeg binnen een maand het Spaanse burgeschap, m.m.v. de toenmalige Premier van Spanje, Mariano Rajoy. (Josep Borrell was er als toenmalig minister van buitenlandse zaken mogelijk bij betrokken) Amper 3 jaar daarna werd hij actief Europarlementarier in het EPP-blok, namens de Spaanse concervatief-christelijke PPD. Vrijwel alle resolutiese, moties en acties van de EU tegen Venezuela, Nicaragua en Cuba komen uit zijn pen

[2] De moeder van Leopoldo Lopez is sinds 2000 Vice President Corporate Affairs van de bedrijvengroep “Organización CISNEROS”, die een groot aantal invloedrijke spaanstalige media bezit. Via die media-kanalen kan deze aristocratische elite haar hetze en leugens over sociale bewegingen in Latijns America en de Caribic verspreiden.

[3] Leopoldo Lopez heeft de gewelddadige guarimbas geleid en is daarvoor berecht en gevangen gezet. Onder druk van zgn mensenrechtenorganisaties heeft de staat het in huisarest omgezet, waaruit hij tijdens een gewelddadige staatsgreeppoging ontsnapte. Vanuit zijn huisarest, vanuit de Spaanse ambassade en vanuit Colombia regelde hij alle staatsgreeppogingen en gewapende invallen.