Bron: ultimasnoticias 5 februari 2021, 
orinocotribune 6 februari 2021 ~~~ 

Tijdens een persconferentie deze vrijdag, 5 februari, presenteerde de voorzitter van de Venezolaanse Nationale Assemblee (AN), Jorge Rodríguez, bewijsmateriaal dat de Colombiaanse regering van president Iván Duque in verband brengt met de verhinderde aanslag met explosieven tegen het Venezolaanse parlement, die op 26 januari zou plaatsvinden. Als bewijs presenteerde Rodríguez aan de media de bekentenis van Richard Alberto Grillet, een voormalige AN-werknemer die op heterdaad werd betrapt door de staatsveiligheidsdiensten in de namiddag van de dag van de geplande aanslag.

Volgens de informatie van afgevaardigde Rodríguez zouden de explosieven worden geplaatst in het administratieve hoofdkwartier van het AN in het José María Vargas-gebouw (Pajarito) en in de nabijheid van de grote vergaderzaal van het Venezolaanse parlement in het federale wetgevingspaleis.

In dit verband heeft Grillet in zijn bekentenis verklaard dat er drie explosievenkisten waren, die zouden worden geplaatst op de vijfde en zesde verdieping van het administratieve hoofdkwartier waar de defensiecommissie haar kantoor heeft, en in de nabijheid van het federale paleis. Volgens Grillet bevatten de dozen ook pamfletten waarin een zogenaamde “Operatie Vrijheid 23 januari” werd aangekondigd.

CIA en Colombiaanse Inlichtingendienst betrokken

De voorzitter van de AN heeft gemeld dat deze nieuwe operatie tegen de Venezolaanse instellingen was gepland en uitgevoerd door de Nationale Inlichtingendienst van Colombia (DNI), via Mariano José Ugarte, een gerekruteerde agent van de Central Intelligence Agency (CIA) van de Verenigde Staten. Ugarte was belast met het contacteren van Grillet om de terreurdaad uit te voeren, en hij staat momenteel onder bescherming van de Colombiaanse autoriteiten.

“Sinds 2001 werkte ik in de Nationale Assemblee als veiligheidsambtenaar en in 2011 vroeg ik een vergunning aan en trad ik in dienst bij de gemeentepolitie van Girardot,” zei Grillet in zijn bekentenis. “Terwijl ik daar was,” vervolgde hij, “ontmoette ik Mariano José Ugarte en we werden vrienden. In 2012 keerde ik terug naar het AN en ik heb altijd contact gehouden met Mariano. In mei 2020 nam hij (Mariano) contact met me op en vertelde me dat er iemand was die geïnteresseerd was om met me te spreken…Ik kreeg een Whatsapp-videogesprek van Mariano die in het gezelschap was van een andere persoon met een duidelijk Colombiaans accent, en ze vroegen me of ik deel wilde uitmaken van de groep om sabotagedaden tegen de staat te plegen.” Grillet bevestigde ook dat hem voor deze operatie met explosieven 5.000 dollar was geboden.

“Dit is de Colombianisering van de Venezolaanse oppositie,” beschuldigde Rodríguez, en zich richtend tot de Colombiaanse president beweerde hij, dat “wij van deze plannen afweten omdat wij in uw nek hijgen, Iván Duque. We weten alles wat je van plan bent, wie je stuurt. We weten dat Mariano een agent is van de Nationale Inlichtingendienst van Colombia en dat weten we omdat we mensen hebben die dicht bij u in de buurt zijn en die ons hebben ingelicht over dit misdadige complot.”

De parlementariër kondigde aan dat tijdens de arrestatie van de terrorist Grillet een mobiele telefoon in beslag is genomen die veel belangrijke informatie bevat over de plannen tegen het land die worden gepromoot door de regering van Duque, die hij ervan beschuldigde “van nature een lafaard” te zijn en geobsedeerd te zijn door Venezuela.

“We weten al wat Leopoldo López in Colombia ging doen,” zei Rodríguez, verwijzend naar het recente bezoek van deze voortvluchtige voor de Venezolaanse justitie aan het buurland op 11 december, waar hij de autoriteiten van de Colombiaanse regering ontmoette.

Topfoto: Jorge Rodriguez, voorzitter van het Venezolaanse parlement, brengt verslag uit over de bomaanslag die door de Venezolaanse inlichtingendiensten is onthuld. Colombia’s Duque en de CIA erachteraan. Foto: Wilmer Errades


Informatie over enkele voorgaande complotten van de VS en Colombia: