Bron: Misión Verdad 15 oktober 2024 
orinocotribune 17 oktober 2024

In haar poging om de agenda van regimeverandering bij te stellen en in het licht van een duidelijke demobilisatiestemming binnen haar gelederen, heeft María Corina Machado besloten om het concept “zwermen” (op meerdere plaatsen tegelijk) publiekelijk in haar verhaal op te nemen.

Deze beslissing weerspiegelt de constructie van een koers die verder gaat dan wat wordt geprobeerd te presenteren als “vreedzaam protest” door een agressievere vorm van confrontatie voor te stellen, ingepast in de reikwijdte van militaire operaties, terwijl het discours over mensenrechten wordt gebruikt om de mogelijke beperkingen tegen te gaan die worden opgelegd aan de gewelddadige acties die extreem-rechts in gang hoopt te zetten.

In een veel bekeken onderzoeksartikel meldde Misión Verdad dat de introductie van swarming in Venezuela een evolutie is van de zogenaamde guarimbas, waarmee een meer gerichte en minder wijdverspreide aanvalstechniek wordt toegepast.

De asymmetrische aard stelt operators en kritische massa in staat om gecoördineerde acties uit te voeren vanuit meerdere richtingen, wat neigt naar het maximaliseren van doelverzadiging en het moeilijk maakt om te verdedigen in situaties van sabotage of straatgeweld.

Tijdens de gebeurtenissen van 29 en 30 juli, nadat de resultaten van de presidentsverkiezingen niet werden erkend, namen criminele bendes openlijk deel aan de operatie van politieke en criminele onrust onder leiding van de “comanditos,” een structuur gecreëerd door Maria Corina Machado’s ‘Vente Venezuela’.

Dit verband tussen de georganiseerde misdaad en de beweging van Maria Corina Machado, samen met haar onthulling over de intentie om het offensief te escaleren door middel van asymmetrische oorlogstactieken zoals zwermen, kan de snelle aanpak van de Venezolaanse staatsveiligheidsdiensten verklaren bij het ontmantelen van de criminele bendes, die eerder in verband werden gebracht met het geweld na de verkiezingen.

Statistieken: totale strijd tegen criminele bendes

In de posdcast Tubazos con Eligio Rojas presenteerde de Venezolaanse journalist Eligio Rojas gedetailleerde informatie over de resultaten van de politie- en militaire operaties, uitgevoerd tussen 7 augustus en 7 oktober, om de “slapende cellen” van de criminele organisaties Tren de Aragua en Tren del Llano aan te pakken.

Zijn onderzoek richt zich op deze twee criminele organisaties vanwege hun intrinsieke relatie met de agenda van de staatsgreep. Volgens Rojas verwijst de term “sleeper cells” naar groepen van tussen de 10 en 20 mensen die zijn opgezet in opdracht van deze twee criminele bendes.

“De Tren de Aragua werd ontmanteld op 20 september 2023, maar de slapende cellen blijven bestaan … wat betreft de Tren del Llano, de structuur is nog steeds levend en opereert in de buitenwijken van Altagracia de Orituco, José Tadeo Monagas gemeente, Guárico staat,” schreef Rojas.

Rojas’ werk, gebaseerd op rapporten van verschillende veiligheidsagentschappen waartoe de Venezolaanse journalist toegang had, onthult dat de overheid de afgelopen twee maanden haar inspanningen tegen criminele bendes heeft opgevoerd.

Allereerst werden er 60 operaties uitgevoerd in 11 departementen van het land, waarbij Guárico de meest actieve regio was met 28 operaties, omdat dit het gebied is waar de Tren del Llano actief wordt ingezet.

De interventies omvatten:

  • Centrale regio (Miranda, Guárico en Carabobo).
  • Westelijke regio (Zulia en Trujillo).
  • Zuidelijke en oostelijke regio’s (Bolívar, Sucre en Anzoátegui).

Tijdens deze operaties van de ordehandhavers werden 25 confrontaties met de criminele cellen uitgevoerd, wat resulteerde in de eliminatie van 37 personen en de gevangenneming van 81 anderen, die allemaal banden hadden met de twee genoemde criminele bendes.

Er werd ook een aanzienlijk arsenaal in beslag genomen, waaronder 1.729 patronen, 60 vuurwapens – waaronder acht geweren en 24 pistolen – evenals granaten, telescopische kijkers en andere tactische uitrusting, gegevens waaruit de capaciteit van deze groepen blijkt.

Het zwakke punt in het destabiliserende plan

In zijn rapport onderzoekt Rojas de uitbreiding van deze cellen en roept vragen op over hun ontstaan en beheer.

“Op welk moment begonnen deze structuren cellen op te richten in de regio’s waar ze opereerden en, bovendien, waarom deden ze dat?” De journalist benadrukt dat, volgens inlichtingenrapporten waartoe hij toegang had, deze strategie in 2020 begon met de interventie van de DEA en Colombiaanse drugskartels om gebieden op Venezolaans grondgebied te controleren.

Na verloop van tijd migreerden deze bendes naar de politieke arena, een fenomeen dat steeds opvallender werd in het post-electorale scenario van 28 juli, toen de acties van de Tren de Aragua en de Tren del Llano een prominente rol speelden door confrontaties aan te gaan die onder andere resulteerden in moorden op burgers en materiële schade aan gevoelige openbare infrastructuur.

Ook werd onthuld dat de onlangs ontmantelde terroristische operatie met als doel het vermoorden van president Maduro en andere politieke leiders van de regering aanzienlijk werd gesteund door de deelname van criminele bendes, zoals blijkt uit de onderzoeken die zijn uitgevoerd door de Venezolaanse autoriteiten.

Deze nieuwe destabilisatietactiek, die aansluit bij de zwermbenadering die María Corina Machado heeft voorgesteld, zou worden toegepast via de eerder genoemde voorbeelden of via duistere initiatieven zoals “Ya casi Venezuela”. Dit laatste behelst een uiteindelijke militaire inval die wordt uitbesteed aan particuliere beveiligingsbedrijven [huurlingen], in een soort remake van de Operatie Gideon uit 2020.

Elk van deze scenario’s hangt voor een groot deel af van het vermogen van de operatoren om te coördineren met de cellen die hun berekeningen op strategische plaatsen in het land mogelijk aan het bijstellen zijn, terwijl de Venezolaanse staat vooruitgang boekt in de doelstelling om ze te neutraliseren.

Het doorbreken van de convergentie tussen de zwermen die Machado voorstelt en de grotere activiteit van criminele bendes lijkt voor de Venezolaanse regering de belangrijkste uitdaging te zijn om politieke en sociale stabiliteit te bereiken aan het begin van volgend jaar.

Topfoto: Venezolaanse soldaten tijdens een inval in de Tocoron gevangenis in 2023. Foto: AFP/Getty Images/file photo.


Gerelateerd (berichten in dit archief):