Bron: José Luis Granados Ceja 
venezuelanalysis 23 januari 2025 ~~~

De verklaring van het Witte Huis Trump duidt op continuïteit ten opzichte van de voormalige regering Biden wat betreft de benadering van Venezuela door Washington.

Mexico City, Mexico, 23 januari 2025 (venezuelanalysis.com) – De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Marco Rubio herhaalde de steun van het Witte Huis voor de Venezolaanse oppositie na een telefoongesprek met voormalig presidentskandidaat Edmundo González en extreemrechts leider María Corina Machado.

In de korte verklaring die werd toegeschreven aan Tammy Bruce, woordvoerder van het Amerikaanse Ministerie van Buitenlandse Zaken, werd Gónzalez “de rechtmatige president van Venezuela” genoemd. Het was de eerste beleidsverklaring ten aanzien van Venezuela van de onlangs geïnaugureerde regering van Donald Trump.

“Minister Rubio bevestigde opnieuw de steun van de Verenigde Staten voor het herstel van de democratie in Venezuela en de onvoorwaardelijke en onmiddellijke vrijlating van alle politieke gevangenen in overeenstemming met de vreedzame democratische aspiraties van het Venezolaanse volk,” luidde een communiqué.

González prees Rubio op sociale media voor het aannemen van de oproep.

“Vandaag, minder dan 24 uur na onze ambtsaanvaarding, hebben we een belangrijke ontmoeting gehad met de minister van Buitenlandse Zaken van de Verenigde Staten, Marco Rubio. Dit gebaar toont de prioriteit die Venezuela op zijn agenda heeft en zijn betrokkenheid bij onze strijd voor vrijheid,” schreef de voormalige presidentskandidaat.

González was in Washington voor de inauguratie van Trump als gast van senator Rick Scott van Florida, maar hij woonde het evenement in de Capitol Rotunda niet bij. De voormalige zelfbenoemde “interim-president” Juan Guaidó kreeg destijds wel uitgebreide toegang tot functionarissen van het Witte Huis en werd uitgenodigd voor de 2020 State of the Union toespraak van Trump, waar hij een speciale vermelding kreeg. Verschillende Venezolaanse oppositiefiguren, waaronder Guaidó, Leopoldo López, Carlos Vecchio en David Smolanky, werden samen gefotografeerd in een restaurant in de VS in de aanloop naar de inauguratie.

De verklaring van het Witte Huis van Trump waarin González de “rechtmatige president” wordt genoemd, duidt op continuïteit ten opzichte van de voormalige regering Biden in de benadering van Venezuela door Washington. De voormalige president verwelkomde González in het Witte Huis voordat hij zijn ambt neerlegde en verwees naar hem als “gekozen president”. Deze beslissing wekte de woede van Caracas.

Na een korte diplomatieke ontspanning waarbij de eenzijdige dwangmaatregelen tegen het Caribische land werden versoepeld, hervatte de VS hun campagne om de regering van Nicolás Maduro te ondermijnen.

Op 28 juli 2024 riepen de verkiezingsautoriteiten van Venezuela Maduro uit tot winnaar van de presidentsverkiezingen, waardoor hij een derde ambtstermijn kreeg. De door de VS gesteunde oppositie, geleid door de extreemrechtse leider María Corina Machado, verwierp de uitslag en beweerde dat haar kandidaat Edmundo González de winnaar was.

Na Maduro’s inauguratie voor een nieuwe termijn van zes jaar op 10 januari schreef voormalig minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken op sociale media dat Maduro “geen recht heeft om het presidentschap op te eisen”.

Het Witte Huis verhoogde bovendien de bestaande beloningen voor “informatie die leidt tot arrestaties en/of veroordelingen” van de Venezolaanse president en minister van Binnenlandse Zaken Diosdado Cabello tot 25 miljoen dollar. Het introduceerde ook een premie van 15 miljoen dollar voor minister van Defensie Vladimir Padrino López.

De beloningen komen voort uit aanklachten van het Amerikaanse ministerie van Justitie tijdens het eerste presidentiële mandaat van Trump over vermeende banden tussen Venezolaanse hooggeplaatste functionarissen en “narcoterrorisme” die deel uitmaakten van de “maximale druk”-campagne van de VS tegen Venezuela.

Nu de VS de claim van González op het Venezolaanse presidentschap hebben erkend, wordt niet verwacht dat de terugkeer van Trump naar de Oval Office snel een doorbraak zal betekenen in de betrekkingen tussen de twee landen. Minister Rubio was een zeer belangrijke speler voor Latijns-Amerika in zijn tijd als senator in Florida, waar hij pleitte voor een beleid dat gunstig was voor de Amerikaanse belangen in de regio op het gebied van buitenlands beleid. Rubio was naar verluidt een belangrijke adviseur van Trump over Latijns-Amerika tijdens zijn eerste termijn, een periode waarin de VS op grote schaal ingrepen op het halfrond.

Als minister van Buitenlandse Zaken zal Rubio naar verwachting speciale nadruk leggen op de regio. Op woensdag had Rubio een ontmoeting met de rechtse president van Paraguay, Santiago Peña, die op dezelfde manier heeft geweigerd om de Venezolaanse verkiezingsuitslag te erkennen.

De regering Trump heeft geen commentaar gegeven op de vergaande Amerikaanse sancties tegen Venezuela en deze blijven van kracht na de regeringswisseling. Na zijn inauguratie suggereerde Trump dat de VS zouden “stoppen met het kopen van olie” van Venezuela. Voorstanders van een hard buitenlands beleid hebben er bij de regering op aangedrongen om Chevron’s licentie om in het Caribische land te mogen opereren in te trekken.

De nieuwe regering zal echter moeten samenwerken met de regering-Maduro om de beloften van de massale deportatiecampagne te kunnen uitvoeren; de Venezolaanse bevolking behoort tot de grootste die de afgelopen jaren naar de VS is gekomen.

Op maandag zei Richard Grenell, gezant van het Witte Huis voor speciale missies, dat hij met Venezolaanse functionarissen had gesproken. Ondertussen bood de Venezolaanse procureur-generaal Saab aan om “de juridische samenwerking te hervatten” met de Amerikaanse autoriteiten om de uitzetting te coördineren van Venezolaanse onderdanen die schuldig zijn bevonden aan criminele activiteiten.

In een uitvoerend bevel dat hij op zijn eerste dag in functie ondertekende, beval Trump de beëindiging van een reclasseringsprogramma uit de tijd van Biden dat asielzoekers uit bepaalde landen toestond om legaal in de VS te blijven. Het programma, bekend als “humanitarian parole”, kwam ten goede aan migranten uit Cuba, Nicaragua, Haïti en Venezuela als ze aan bepaalde voorwaarden voldeden.


Gerelateerd (berichten in dit archief):

——–