Bron:  Philipp Zimmermann, Vilma Guzmán 
amerika21.de 12 januari 2025 ~~~

Massaal steunbetuig van regeringsaanhangers, lage opkomst bij demonstratie van rechtse oppositie. Angst voor botsingen, maar geweld bleef uit

Caracas. De president van Venezuela, Nicolás Maduro, is vrijdag beëdigd voor een nieuwe ambtstermijn van zes jaar tot 2031. De beëdiging ging gepaard met enerzijds talloze demonstraties ter ondersteuning van Maduro in Venezuela en anderzijds kritiek van de oppositie en verschillende landen die zijn herverkiezing in twijfel trekken en hem niet als staatshoofd willen erkennen.

Er waren geen incidenten bij de verschillende demonstraties en bijeenkomsten en er werd niet gevreesd voor gewelddadige rellen of acties.

De inauguratie vond plaats in het gebouw van de Nationale Vergadering in Caracas. Vertegenwoordigers van alle staatsautoriteiten in het land waren aanwezig, evenals internationale delegaties uit 125 landen.

Maduro zei in zijn toespraak dat hij niet tot president was benoemd door de oligarchie van het land, de regering van de VS of de pro-imperialistische regeringen van rechts in Latijns-Amerika: “De macht die ik vertegenwoordig behoort toe aan het volk”. De grondwet garandeert een democratische rechtsstaat en rechtvaardigheid, om de vrede in het land te kunnen blijven garanderen.

De rechtse oppositie had geprobeerd om “van de beëdiging een wereldoorlog te maken”, maar was niet in staat geweest om het te voorkomen, en dit was “een grote overwinning voor de Venezolaanse democratie, voor de mensen die vrede en stabiliteit willen”, zei Maduro. “Deze prestatie is mogelijk omdat Venezuela in vrede leeft, in volledige uitoefening van zijn soevereiniteit en nationale onafhankelijkheid”.

De officiële opening werd bijgewoond door de presidenten van Cuba en Nicaragua, Miguel Díaz Canel en Daniel Ortega, en de staatshoofden van de Caribische staten Antigua en Barbuda, St Lucia en St Vincent en de Grenadines. Tal van landen stuurden vertegenwoordigers op ministerieel of ambassadeursniveau, waaronder Bolivia, Mexico, Brazilië en Colombia.

De Colombiaanse president Gustavo Petro liet zijn minister van Buitenlandse Zaken Luis Gilberto Murillo zijn afwezigheid verklaren: “Het laatste verkiezingsproces bood geen garanties aan de deelnemers en werd niet op een transparante manier uitgevoerd in overeenstemming met de wetten en de grondwet van de Bolivariaanse Republiek Venezuela”. “Zonder openbare en transparante verslagen zal Colombia de verkiezingsuitslag in Venezuela niet erkennen. Om deze reden, en als uiting van bezorgdheid over de “toenemende en ernstige beschuldigingen van mensenrechtenschendingen”, zou Petro de ceremonie niet bijwonen.

Vanwege de nauwe banden tussen de twee landen is echter een “verantwoord besluit genomen om de bilaterale betrekkingen met Venezuela te handhaven”. Het is in het belang van Colombia om bij te dragen aan vrede, welvaart en stabiliteit in de regio.

In de aanloop naar de verdedigingsceremonie hielden de regerende Verenigde Socialistische Partij (PSUV), gelieerde politieke organisaties en basisgroepen massale mobilisaties in Caracas en andere steden.

Aanhangers van de regering organiseerden donderdag een grote demonstratie, die ook door de traditionele bolwerken van de oppositie in het oosten van Caracas voerde. Tegelijkertijd verzamelden zich daar enkele duizenden aanhangers van de oppositie onder leiding van María Corina Machado. Er waren geen botsingen en de aanwezige politie greep niet in.

Vrijdag waren “Chavistas” uit alle delen van het land in de hoofdstad om de beëdiging van Maduro te vieren tijdens een grote bijeenkomst voor het presidentieel paleis.

Daarentegen beschreef de Communistische Partij van Venezuela (PCV) de inauguratie van Maduro als het “hoogtepunt van een complot van de staatsautoriteiten ─ gecontroleerd door het leiderschap van de PSUV ─ om de nationale grondwet te schenden, de publicatie van de verkiezingsresultaten te verhinderen en zo de wil van het volk te negeren”.

Maduro zou “miljoenen gezinnen in de ellende hebben gestort met zijn neoliberale pakket” en een massale uittocht hebben veroorzaakt. De Amerikaanse sancties werden gebruikt als voorwendsel voor corruptie, plundering van hulpbronnen en politieke vervolging. De PCV roept daarom op tot een brede alliantie om een oplossing te vinden voor “de acute sociale en politieke crisis waarin het land is gestort door de twee rechtse burgerlijke blokken die om de macht strijden”.

Op donderdag was er verwarring ontstaan over een optreden van Machado. Nadat ze had gesproken op een bijeenkomst in Caracas, werd ze naar eigen zeggen kort vastgehouden door veiligheidstroepen, voordat ze met een videoboodschap naar buiten kwam en aankondigde dat ze “op een veilige plek” was. Internationale media hadden eerder op grote schaal gemeld dat Machado was ontvoerd en gearresteerd.

Volgens het Openbaar Ministerie loopt er een onderzoek naar de politica voor onder andere verraad, maar er is geen arrestatiebevel en ze is niet vastgezet, zelfs niet kort.

De legitimiteit van Maduro blijft ook na de officiële inauguratie omstreden. Na de presidentsverkiezingen van 28 juli 2024 riep de verkiezingsautoriteit CNE de zittende president uit tot winnaar met iets minder dan 52% van de stemmen, maar zonder de resultaten uitgesplitst naar deelstaten, gemeenten en stembureaus op internet te publiceren, zoals gebruikelijk is bij eerdere verkiezingen. Ze rechtvaardigde dit met een cyberaanval op haar website. Het Hooggerechtshof bevestigde de uitslag in augustus en eiste de publicatie van de resultaten in het officiële publicatieblad, zoals de wet voorschrijft. De gedetailleerde verkiezingsresultaten zijn nog niet gepubliceerd. De website van de CNE is sinds de verkiezingsdag offline.

De ultrarechtse oppositie claimt nog steeds de overwinning – haar kandidaat Edmundo Gozález zou 70% van de stemmen hebben gekregen bij de verkiezingen in juli – en kondigde al weken aan dat hij vrijdag naar Venezuela zou komen om als president te worden beëdigd. Negen Latijns-Amerikaanse ex-presidenten wilden hem vergezellen.

Machado, die weer is ondergedoken, legde vrijdagmiddag (plaatselijke tijd) in een videoverklaring op sociale netwerken echter uit dat González om veiligheidsredenen voorlopig niet naar Venezuela zou komen. Hij zou dat doen “op het juiste moment”, “wanneer de omstandigheden goed zijn om beëdigd te worden als grondwettelijk president”, zei ze. Ze beschuldigde Maduro ervan een staatsgreep te hebben gepleegd.

Laat op de avond publiceerde González ook een video en bevestigde Machado’s verklaring. De “golf van steun” voor hem neemt wereldwijd toe, zei de ex-kandidaat. Israël had hem vandaag erkend en verdere “multinationale sancties” waren opgelegd aan regeringsfunctionarissen,

Hij “instrueerde” het leger om de bevelen van Maduro niet op te volgen: “Als opperbevelhebber beveel ik het militaire opperbevel om geen gehoor te geven aan de illegale bevelen van degenen die zich de macht toe-eigenen en om de veiligheidsvoorwaarden te scheppen zodat ik het ambt van president van de republiek kan aanvaarden.”

González, die sinds september asiel heeft gekregen in Spanje, had deze week een internationale tournee ondernomen om steun te zoeken in Washington en bij Latijns-Amerikaanse regeringen. Donderdag verwees de Amerikaanse president Donald Trump voor het eerst naar González als “gekozen president”.

In reactie op de beëdiging van Maduro verhoogde de Amerikaanse regering vrijdag de premie op zijn hoofd tot 25 miljoen dollar “voor samenzwering om narcoterrorisme te plegen”.

In maart 2020 bood de Amerikaanse regering onder Trump, in een internationaal unieke zet, een premie van 15 miljoen dollar aan voor informatie die leidt tot de arrestatie en/of veroordeling van de president van Venezuela.

Topfoto: Parlementsvoorzitter Jorge Rodríguez heeft Maduro beëdigd en hem de presidentiële sjerp omgedaan.

Informatiebron: Prensa Presidencial


Gerelateerd (berichten in dit archief):

——–