Bron: telesurenglish 10 augustus 2024 [EN] ~~~ 

Sinds 28 juli is Venezuela het slachtoffer van meer dan 30 miljoen cyberaanvallen per minuut, die alle overheidsportalen treffen.

Vrijdag nam Joaquin Perez, de plaatsvervangend ambassadeur van Venezuela bij de Verenigde Naties, deel aan de bijeenkomst van de Conventie van de Verenigde Naties over Cybercriminaliteit in New York.

De Bolivariaanse diplomaat bracht aan het licht dat Venezuela het slachtoffer is van een cybercoup d’état, georkestreerd door transnationale extreemrechtse machtige actoren die grote mediakanalen en sociale netwerken controleren.

“De bijeenkomst is een uitgelezen kans voor deze organisatie om concrete stappen te zetten om een einde te maken aan het plegen van cybercoups zoals die momenteel in ons land plaatsvindt,” zei hij, verwijzend naar de media-aanvallen tegen Venezuela sinds de presidentsverkiezingen van 28 juli, toen president Nicolas Maduro werd herkozen voor de termijn 2025-2031.

“Sindsdien is Venezuela het slachtoffer van meer dan 30 miljoen cyberaanvallen per minuut, gevolgd door massale aanvallen op alle overheidsportalen,” vertelde ambassadeur Perez, die uitlegde dat de cyberaanval deel uitmaakt van een politieke destabilisatieoperatie die in eerste instantie gericht was op het creëren van een informatiestilstand op de dag van de verkiezingen, om zo onzekerheid te creëren binnen en buiten Venezuela.

EnVideo📹| Executive Vice President, @delcyrodriguezv verzekerd dat de vertraging van de verkiezingsnotulen van de @cneesvzla te wijten is aan de cyberaanval die het transmissieproces blokkeert.

“30 miljoen aanvallen per minuut”#PuebloSonrienteYEnPaz pic.twitter.com/B2LrMxW04D – VTV CANAL 8 (@VTVcanal8) 8 augustus 20242024

De tekst luidt: “De Venezolaanse vicepresident Delcy Rodriguez zei dat de vertraging van de verkiezingslijsten door de Nationale Kiesraad te wijten was aan een cyberaanval die het transmissieproces blokkeert. 30 miljoen aanvallen per minuut.

“De omvang van deze nieuwe agressie tegen Venezuela, met inbegrip van het kwaadwillig gebruik van ICT, benadrukt het belang van deze Conventie en hoe deze zogenaamde cybermisdaden op criminele wijze worden gebruikt om desinformatiecampagnes te bevorderen; om het recht om te informeren en geïnformeerd te worden in te perken; om zich te mengen in de interne aangelegenheden van soevereine staten, met inbegrip van hun verkiezingsprocessen; en om chaos, angst en gewelddadig extremisme aan te wakkeren, wat leidt tot terrorisme,” wees de Bolivariaanse ambassadeur.

Perez verwelkomde de opname in het VN-verdrag van expliciete taal over het strafbaar stellen van aanvallen op de vitale infrastructuur van staten, waarbij hij opmerkte dat de elektriciteits-, energie-, gas- en olie-infrastructuren van Venezuela de afgelopen jaren het doelwit zijn geweest van herhaalde cyberaanvallen.

Op zaterdag presenteerde de onafhankelijke cyberonderzoeker Kenny Ossa gegevens uit een rapport van het Amerikaanse bedrijf NetScout die bevestigen wat de Venezolaanse autoriteiten hebben gezegd.

“Tussen 28 en 29 juli kreeg Venezuela te maken met een van de grootste cyberaanvallen in de geschiedenis van het internet. Er was een oververzadigd verkeer van tussen de 685Gbs en 700Gbs richting ons land,” zei hij.

Topfoto: Ambassadeur Joaquin Perez, 9 augustus 2024. Foto: X/ @CarlosS67913525


Gerelateerd (berichten in dit archief):