Bron: Orinoco Tribune 30 juli 2024

Een troepenmacht van de Venezolaanse Nationale Garde is ingezet in de wijk El Rosal in Caracas na het neutraliseren van een groep relschoppers. Enkele van de relschoppers zijn gearresteerd en zitten (rechts). Foto: Orinoco Tribune.

Caracas (OrinocoTribune.com)-Zoals de leiders van de Venezolaanse regering al hebben aangekondigd, heeft de Venezolaanse extreem-rechtse oppositie, geleid door María Corina Machado en gesteund door Washington, de resultaten van de Venezolaanse presidentsverkiezingen van zondag, die door de Nationale Kiesraad (CNE) zijn bekendgemaakt, verworpen.

Nadat CNE-voorzitter Elvis Amoroso kort voor middernacht het eerste verkiezingsbulletin bekendmaakte, sprak Machado maandag 29 juli haar volgelingen toe en zei dat de resultaten “onmogelijk” waren.

In het eerste verkiezingsbulletin kondigde de CNE aan dat, met 80% van de stemmen geteld, de winnende kandidaat van de presidentsverkiezingen Nicolás Maduro was met 51,20%. De gesubrogeerde oppositiekandidaat Edmundo González Urrutia behaalde 4.445.978 stemmen, goed voor 44,2%. Dit geeft Maduro een marge van zeven procentpunten op González.

Volgens Machado “is het onmogelijk om [de resultaten] te rijmen met alle informatie die we hebben.” Bovendien vertelde ze haar volgers in haar verklaringen dat Edmundo González de feitelijk gekozen president van Venezuela is met 70% van de stemmen, een cijfer dat indruist tegen elke analyse van de huidige of historische electorale staat van extreem-rechts.

“We willen heel Venezuela en de wereld vertellen dat Venezuela een nieuwe gekozen president heeft, en dat is Edmundo González… González Urrutia behaalde 70% van de stemmen en Nicolás Maduro 30%. Dit is de waarheid,” zei de extreemrechtse oppositiepolitica in duidelijke overtreding van de verkiezingsregels van Venezuela.

Tijdens haar verklaring aan de pers zei Machado ook dat “alle regels” tijdens het proces werden overtreden. Ze vermeldde echter niet dat ze aan het begin van de middag de kieswet had overtreden door zich de functies van de CNE toe te eigenen en te zeggen dat de opkomst erg hoog was.

Deze zondag gingen de Venezolanen naar de stembureaus om hun grondwettelijke recht uit te oefenen in een snel en betrouwbaar proces, met respect voor de kiesrechter die de vertrouwelijkheid van de stemming garandeerde.

Guarimbas 2.0

Tijdens de ceremonie in het hoofdkwartier van de Nationale Kiesraad (CNE), waarbij president Maduro officieel tot verkozen president werd uitgeroepen, veroordeelde de Venezolaanse president krachtig wat hij een guarimba 2.0 noemde. Guarimbas zijn de gewelddadige extreem-rechtse protesten die de Venezolaanse oppositie de afgelopen jaren verschillende keren heeft gelanceerd in een poging om het Chavismo in Venezuela uit de macht te zetten. De laatste bloedige Guarimbas in Venezuela waren in 2014 en 2017.

Deze maandag werd Caracas wakker met de meeste bedrijven gesloten, weinig verkeer en weinig mensen op straat – een tafereel dat doet denken aan de guarimbas van 2017. Verschillende video’s verspreidden zich op sociale media waarin geweld gemeld werd, maar veel van deze video’s waren gemanipuleerd. Afgezien van enkele demonstranten die tijdelijk de snelweg blokkeren die Caracas met de stad La Guaira verbindt en een mislukt cacerolazo-protest op de middag, zijn er geen relevante incidenten gemeld.

In de namiddag was de escalatie van de guarimbas merkbaar, met straatblokkades, lynchpartijen en andere misdaden gepromoot door extreem-rechts gemeld in El Rosal, EL Silencio, El Paraiso, Plaza Altamira, Petare en La Vega.

We toerden door de straten van Caracas. In de meeste straten was weinig verkeer. De meeste winkels en zaken waren gesloten. Rond het middaguur waren er geen signalen van extreem-rechtse guarimbas ondanks een poging om de Guaicaipuro snelweg (west2 oost) af te sluiten in de buurt van Parque Central, in ieder geval in het centrum en El Rosal. pic.twitter.com/FWKVC7KS6J – Orinoco Tribune (@OrinocoTribune) 29 juli 2024

Orinoco Tribune heeft uitgebreid bericht op sociale media over verschillende incidenten van fascistisch geweld in Caracas. Volgens onze verslaggeving ter plaatse leken veel relschoppers tot criminele bendes te behoren, en slechts een klein percentage van hen leek tot de welgestelde aanhangers van Venezolaans extreem-rechts te behoren.

Tijdens de nacht heerste er een sfeer van relatieve rust, maar er hing ook een gespannen sfeer in het centrum van Caracas. De sterke aanwezigheid van wetshandhavers was ook merkbaar in de meeste delen van Caracas, wat de meerderheid van de Venezolanen enige zekerheid gaf dat de autoriteiten niet zouden toestaan dat de guarimbas weer zouden opleven.

Ondertussen verspreidt zich een massale desinformatiecampagne via de sociale media om de realiteit van de verkiezingen en de guarimbas verkeerd voor te stellen. Journalist Alan MacLeod van MintPress News, momenteel in Caracas om de verkiezingen te verslaan, plaatste een heldere analyse op sociale media over een onderdeel van deze nieuwe lastercampagne tegen Chavismo.


Gerelateerd (berichten in dit archief):