Bron: Gloria Guillo 
covertactionmagazine 30 juli 2024 ~~~.

Sancties zijn een verkeerde benaming als het gaat om Venezuela. Hier is de VS niet ‘slechts bezig met het illegaal straffen van een natiestaat om een regimewisseling te bewerkstelligen d.m.v. het onthouden van noodzakelijke middelen en belangrijke inputs die voedseltekorten, ernstige ziektes, sterfte en economische instabiliteit veroorzaken.

In Venezuela plegen de Verenigde Staten ook misdaden tegen de bevolking, op het niveau van afpersers, omdat ze hun soevereiniteit en olie niet op een presenteerblaadje aan de oligarchie van Washington geven.

Dat is een ernstige beschuldiging. Maar het bewijs ligt voor het oprapen voor iedereen die niet gehersenspoeld is door The New York Times, Washington Post, CBS, NBC, ABC, CNN, MSNBC, Facebook, Google en de rest van onze staatsmedia, die geïnfiltreerd en gecorrumpeerd zijn door de CIA.

Venezuela heeft de grootste bewezen oliereserves ter wereld.

Dus toen hun waterdichte verkiezingsproces werd belasterd, de verkiezingsresultaten werden aangevochten en de resultaten werden genegeerd door de Verenigde Staten – een land met een verkiezingsproces dat in vergelijking een farce is omdat het door de beide grootste politieke partijen wordt aangevochten – was het Venezolaanse volk niet van zijn stuk gebracht en stemde het onwrikbaar op zijn geweten.

De lastercampagne van Washington tegen president Maduro mislukte jammerlijk, net als hun extremistische marionettenleider Maria Corina Machado’s vermeende “dreiging met geweld dat zal worden ontketend met steun uit het buitenland” na de verkiezingen. Door deze dreiging zou de belangrijkste tegenstander van president Maduro, Edmundo Gonzalez, zich “voorbereiden om het land te ontvluchten” naar Hollywood, Florida, op maandag 29 juli.

Kiezers weten nog hoe het is om onder de laars van Washington te leven en ze kennen de uitstekende vooruitgang die Venezuela heeft geboekt onder president Hugo Chavez en Nicolas Maduro.

Dus, zonder veel verrassing, heeft het volk van Venezuela op zondag 28 juli president Nicolas Maduro herkozen voor zijn derde termijn met 5.150.092 stemmen (51,2%). De officiële verkiezingsresultaten werden kort na 12.00 uur op 29 juli bekendgemaakt.

Maduro’s tegenstander, die veel steun kreeg van de VS, Edmundo González, kreeg 4.445.978 stemmen, of 44,2% van het totaal. De opkomst was ongeveer 59% van het electoraat van meer dan 21,3 miljoen mensen.

Voorafgaand aan de stemming was het duidelijk dat hij de favoriet bleef, gezien Maduro’s massaal bezochte politieke bijeenkomsten.
Link naar rally hier.

Pro-Maduro bijeenkomst aan vooravond van verkiezingen [Bron: venezuelaanalysis.com].

Poging tot staatsgreep

Om ongeveer 23.00 uur op de avond van de verkiezingen (28 juli) waarschuwde de Venezolaanse regering de wereld voor buitenlandse interventies tegen het verkiezingsproces, het recht op zelfbeschikking en de soevereiniteit van het thuisland.

Dienovereenkomstig had “de beruchte ter ziele gegane en verslagen Lima Groep – die bestaat uit regeringsfunctionarissen uit Argentinië, Costa Rica, Ecuador, Guatemala, Panama en andere landen, samen met een groep ultrarechtse politieke huurmoordenaars die gespecialiseerd zijn in het destabiliseren van regeringen in Latijns-Amerika, zoals Iván Duque, Mauricio Mácri, Andrés Pastrana, Oscar Arias, Marco Rubio en Rick Scott – als doel om wat een vreedzaam verkiezingsproces was geweest te verstoren.”

Er is geen verdere informatie bekend, maar kort daarna werden de verkiezingsuitslagen bekendgemaakt.

De voorzitter van de Consejo Nacional Electoral (CNE), Elvis Amoroso, riep de procureur-generaal op om een onderzoek in te stellen naar de aanvallen op het electorale transmissiesysteem. Naar verluidt werden lokale stembureaus aangevallen.

Let op de vreedzame en ordelijke rij wachtenden om Venezuela’s stemcentrum in Caracas binnen te gaan bij de Escuela Basica Padre Mendoza Sector Los Jardines Derecha Calle Cuatro Izquierda op 28 juli 2024. [Bron: Foto door Gloria Guillo].

Verder dan sancties

Zowel Amerikaanse Democraten als Republikeinen staan aan één kant als het gaat om: moordpogingen op president Maduro; de dubbele ontvoering, marteling en gevangenneming van diplomaat Alex Saab; piraterij op schepen die brandstof vervoeren, ongeveer 1,1 miljoen vaten; de diefstal van zijn Citgo tankstations en raffinaderij, met een waarde tussen de 32 en 40 miljard dollar; de diefstal van zijn fondsen die in het bezit zijn van de New York Federal Reserve Bank (NY Fed), met een geschatte waarde tussen de 3 en 5 miljard dollar en ook die van landen zoals Puerto Rico die zaken doen met Venezuela.

Sancties tegen handelspartners hebben een remmend effect op landen en bedrijven die graag zaken willen doen met Venezuela, maar bang zijn voor Amerikaanse repercussies.

Daarnaast heeft de VS landen zoals het Verenigd Koninkrijk aangemoedigd om $1 miljard aan goud van Venezuela te stelen. De VS beweert dat de tegoeden van Venezuela bevroren zijn, terwijl dat niet zo is. In plaats daarvan worden de “bevroren” tegoeden gebruikt op de terugkoopmarkt door de “dealerbanken” van de NY Fed voor winsten met een hefboomeffect.

Deze uitgebreide en doordringende sancties hebben de Venezolaanse economie gedecimeerd, die gelukkig aan de beterende hand is onder het leiderschap van president Maduro. Bedenk dat Venezuela in 2020 743 miljoen US dollar aan olie-inkomsten ontving, wat 99% minder was dan in 2012, toen de inkomsten 50 miljard US dollar bedroegen. Deze informatie is echter niet algemeen bekend omdat de leugenachtige media zonder blikken of blozen de leugens van Washington herhalen en de boots-on-the-ground onderzoeksjournalisten verbieden.

Interview op het vliegveld

Terwijl ik op 29 juli op het vliegveld van Caracas op mijn vertrek wachtte, interviewde ik een blanke vrouw uit de middenklasse van ongeveer 50 jaar oud. Ze was vriendelijk, omdat ze zich aanvankelijk met mij identificeerde vanwege fysieke gelijkenissen en omdat we in een lange en saaie rij stonden en er allebei voor openstonden om de tijd te doden.

Blijkbaar vlogen veel blanke mensen uit de middenklasse naar Venezuela om op de oppositiekandidaat te stemmen en keerden ze terug naar hun huizen buiten het land omdat het vliegveld overvol was met gelijkaardige types. De vrouw verklaarde dat ze “vond dat het stemproces goed was, maar niet blij was met de uitkomst omdat haar kandidaat niet had gewonnen”. Ze begon ongevraagd te praten over hoe verschrikkelijk de president was.

Ik vroeg haar of ze begreep hoe Amerikaanse sancties het voor de regering van Venezuela erg moeilijk maken om de mensen zo goed te dienen als ze zouden willen. Ze zei dat ze het “niet wist”. Ik vroeg toen of ze het “niet wist of niet wilde weten”. Toen negeerde ze me. Ik neem dus aan dat veel Venezolanen om verschillende redenen willens en wetens onwetend zijn, net zoals Amerikanen in de Verenigde Staten dat doen om hun wereldbeeld en cognitieve dissonantie in stand te houden.

Zoals de komische Roseanne Barr zei: “Je kunt degenen die doen alsof ze slapen niet wakker maken.”

Close-up van voorbeeld stembiljet in Venezuela’s Stemcentrum in Caracas @ Escuela Basica Padre Mendoza Sector Los Jardines Derecha Calle Cuatro Izquierda op 28 juli 2024. Merk op dat het gezicht van president Maduro meerdere keren verschijnt omdat hij wordt gesteund door 13 politieke groeperingen. Andere kandidaten verschijnen ook meer dan eens. [Bron: Foto door Gloria Guillo].

Meer dan leugens/hoge inzet

De VS willen niet alleen de natuurlijke hulpbronnen van Venezuela, maar ook een nieuwe geopolitieke overwinning in Latijns-Amerika.

Om dit doel te bereiken heeft Washington een meedogenloze mediaoorlog gevoerd waarin het verkiezingsproces in Venezuela zonder enige grond een schijnvertoning wordt genoemd en president Maduro op zijn best een “autoritaire machthebber” wordt genoemd en zijn belangrijkste rechtse concurrent, Edmundo Gonzalez Urrutia “een stille, vogelminnende grootvader”. Hoewel er 10 kandidaten zijn, zijn er maar twee echte kanshebbers, zoals te zien is op de foto’s van de Venezuela Analysis website.

De claim van kiezersbedrog is bijzonder hypocriet uit een land waarvan de verkiezingen van 2020 als gestolen werden beschouwd door de aanhangers van president Trump en veel Amerikanen. Zonder verrassing is “opa” Gonzalez de nieuwe marionet van Washington. Het gerucht gaat dat hij in de jaren 1970 een CIA-activist was. Dit is echter niet bevestigd.

Het lijkt erop dat Washington afstand heeft gedaan van Juan Guaido, de ooit zelfbenoemde en door de VS gezalfde “interim-president” die nooit heeft meegedaan aan presidentsverkiezingen en voorheen onbekend was bij de Venezolanen.

Economisch herstelprogramma

In augustus 2018 presenteerde president Maduro het Economisch Herstelprogramma om de economische problemen van het land op te lossen. De vier structurele maatregelen die werden gebruikt om de economie te stabiliseren:

  • Stimuleerde en diversifieerde de nationale productie, wat 60.000 nieuwe merken en voedselsoevereiniteit opleverde. Venezuela importeert niet langer 85% van zijn voedsel; het produceert nu 96%.
  • Verhoogde de belastinginning met 105% om sociale investeringen in gezinsinkomen en openbare diensten te garanderen die niet uitsluitend van olie-inkomsten afhankelijk waren.
  • Bevordering van niet-traditionele export.
  • Steun verlening aan een miljoen ondernemers.

In het eerste kwartaal van 2024 groeide de economie met 7%, waardoor er 12 opeenvolgende kwartalen van groei waren. De Economische Commissie voor Latijns-Amerika en het Caribisch gebied (ECLAC) beschouwt Venezuela’s Bruto Binnenlands Product (BBP) met 4,0% als koploper in de regio. Venezuela heeft het laagste inflatiepercentage voor een maand juni in 39 jaar met 1%, vergeleken met 96,7% in juni 2018, en de meest stabiele dollarprijs in 13 jaar – dankzij een nieuwe wisselmarkt die de stabiliteit van de bolivar bevordert. Over het algemeen betekent dit dat de prijzen van producten geen grote schommelingen ondergaan, wat het inkomen en de consumptiecapaciteit van de bevolking versterkt.

[Bron: Met dank aan Gloria Guillo].

Volledig waterdicht kiesstelsel

De verkiezingen worden geleid door de onafhankelijke Nationale Kiesraad (CNE). De presidentsverkiezingen in Venezuela worden in één ronde gehouden en worden gewonnen bij meerderheid van stemmen: de kandidaat met de meeste stemmen wint.

De CNE heeft 16.025 stembureaus opgezet in het hele land, die één of meer stemhokjes kunnen hebben. De verkiezingen worden op zondag gehouden zodat de meeste Venezolanen op hun vrije dag kunnen stemmen. De stembureaus zijn open van 6.00 tot 18.00 uur; als er echter na 18.00 uur nog rijen staan, mogen de stembureaus later openblijven om de kiezers in de rij tegemoet te komen.

Het kiesstelsel van Venezuela maakt de VS beschaamd. In tegenstelling tot de Verenigde Staten is het kiesstelsel in Venezuela geautomatiseerd, handmatig en controleerbaar.

Venezolanen gaan door een zogenaamd “verkiezingshoefijzer” om hun stem uit te brengen. Eerst moeten kiezers hun vingerafdrukken door een biometrische identificatiemachine halen. Eenmaal goedgekeurd gaan ze naar de tweede stap, waar een touchscreen machine wordt geopend. Nadat ze hun voorkeurskandidaat hebben gekozen, drukt de machine een papieren back-up af die hun keuze bevestigt en die in een stembus moet worden gedeponeerd. Bij het vierde en laatste station ondertekenen en stempelen de kiezers hun vingerafdrukken op de kiezerslijst.

Bekijk de videolink hier en de foto’s hieronder van het proces.

Voordat president Maduro zijn stem uitbracht, toonde een lid van het stembureau hier het bewijs dat de stemmachine helemaal op nul stond.

Stembureau op 28 juli 2024. [Bron: Madelein Garcia op X].

[Bron: venezuelaanalysis.com].

[Bron: Foto met dank aan Gloria Guillo].


Venezuela stemcentrum in Caracas. Locatie-identificatie bij Escuela Basica Padre Mendoza Sector Los Jardines Derecha Calle Cuatro Izquierda op 28 juli 2024. [Bron: Foto door Gloria Guillo].


Venezuela Stemcentrum in Caracas Identiteitskaartterminal bij Escuela Basica Padre Mendoza Sector Los Jardines Derecha Calle Cuatro Izquierda op 28 juli 2024. [Bron: Foto door Gloria Guillo].

Venezuela Stemcentrum in Caracas bij Escuela Basica Padre Mendoza Sector Los Jardines Derecha Calle Cuatro Izquierda op 28 juli 2024. [Bron: Foto door Gloria Guillo].


Venezuela Stemcentrum in Caracas Vingerafdrukken nemen en handtekeningen zetten bij Escuela Basica Padre Mendoza Sector Los Jardines Derecha Calle Cuatro Izquierda op 28 juli 2024. [Bron: Foto door Gloria Guillo].


Stembureau Venezuela in Caracas. Biometrische vingerafdrukscan opent touchscreen bij Escuela Basica Padre Mendoza Sector Los Jardines Derecha Calle Cuatro Izquierda op 28 juli 2024. [Bron: Foto door Gloria Guillo].


Stemcentrum Venezuela in Caracas.
Touchscreen in vergrendelde positie bij Escuela Basica Padre Mendoza Sector Los Jardines Derecha Calle Cuatro Izquierda op 28 juli 2024. [Bron: Foto door Gloria Guillo].



Venezuela stemcentrum in Caracas. Stembus voor papieren back-up bij Escuela Basica Padre Mendoza Sector Los Jardines Derecha Calle Cuatro Izquierda op 28 juli 2024. [Bron: Foto door Gloria Guillo].

Venezuela stemcentrum in Caracas. Vingerafdrukken en Handtekening Logboek voor Kiezers met Speciale Behoeften en hun begeleiders bij Escuela Basica Padre Mendoza Sector Los Jardines Derecha Calle Cuatro Izquierda op 28 juli 2024. [Bron: Foto door Gloria Guillo].

Als extra beveiliging bevestigen de Venezolaanse stemmachines dat de kiezer de gewenste kandidaat heeft geselecteerd door deze opnieuw op het touchscreen te tonen en de kiezer te vragen zijn keuze te bevestigen met een “ja of nee” antwoord. Bij een “nee” kan de kiezer zijn elektronische stembiljet corrigeren.

De elektronische stemmachines van Venezuela draaien op open source code en zijn niet verbonden met het internet. Deelnemende politieke partijen controleren alle processen door middel van een reeks van 16 real-time audits die plaatsvinden voor, tijdens en na de verkiezingsdag. Ze controleren of alle onderdelen, van de stemsoftware tot de gegevenstransmissie, goed werken. Vierenvijftig procent van de stemmachines wordt willekeurig geselecteerd voor een audit om de elektronische totalen te vergelijken met de papieren totalen. Het totale aantal stemmen moet overeenkomen.

Alle deelnemende organisaties moeten een unieke, gedeeltelijk gecodeerde sleutel invoeren om de resultaten te valideren. Daarnaast tekenen ze voor de definitieve telling, die moet overeenkomen met de resultaten die op de CNE-website zijn gepubliceerd. Na afloop van de stemming worden de lijsten uitgedeeld aan de getuigen van elke politieke factie.

In Brooklyn, New York, waar ik ben geregistreerd om te stemmen, hoef ik me daarentegen niet te legitimeren. De stembureaulid vergelijkt alleen mijn handtekening met de handtekening die in het bestand staat. De machines bevestigen mijn keuze voor een bepaalde kandidaat niet, maar bevestigen alleen dat mijn stem is uitgebracht. Er zijn geen papieren overzichten of ontvangstbewijzen, de machines zijn verbonden met het internet en draaien op geheime, eigen software.


[Bron: venezuelaanalysis.com].

Kiezersvereisten/demografie

Venezolanen moeten zich laten registreren als kiezer en moeten minstens achttien jaar oud zijn om te mogen stemmen. Stemmen is niet verplicht maar optioneel. Venezuela staat stemmen buiten het land toe. Volgens het register van de CNE dat begin juli werd gepubliceerd, waren er op 28 juli 21.392.464 kiesgerechtigden.

Gezien de recente migratie wordt echter verwacht dat het werkelijke totaal 3-4 miljoen lager zal liggen. Door een ingewikkeld registratieproces in combinatie met westerse landen die de Venezolaanse regering niet erkennen (d.w.z. er zijn geen diplomatieke betrekkingen of functionerende ambassades) komen bovendien slechts 69.000 Venezolanen in het buitenland in aanmerking voor deelname.

Verkiezingswaarnemers

De verkiezingen kunnen ook rekenen op verschillende waarnemingsmissies, waaronder teams van de Latijns-Amerikaanse Raad van Verkiezingsdeskundigen en het Carter Center, de Afrikaanse Unie en de Latijns-Amerikaanse Raad van Verkiezingsdeskundigen (CEELA), evenals een deskundigenpanel van de Verenigde Naties dat een rapport zal opstellen voor de Secretaris-Generaal van de organisatie.

Volgens de in de Verenigde Staten gevestigde verkiezingswaarnemers van het National Lawyers Guild waren er meer dan 910 verkiezingswaarnemers uit 95 landen ter plaatse, waaronder deze Amerikaanse burger en auteur. Verkiezingsondersteuningsteams bezoeken stemcentra op de verkiezingsdag en zijn getuige van de controleprocessen. Er waren meer dan 1300 geaccrediteerde journalisten.

Conclusie

Op 20 december 2022 wachtte ik samen met andere Amerikaanse journalisten en mensenrechtenverdedigers om te horen of rechter Robert N. Scola Jr. de motie van de Venezolaanse ambassadeur Alex Saab zou toewijzen om zijn zaak te seponeren en hem vrij te laten zodat hij terug kon keren naar zijn land en familie. Hoewel zijn verdediging met veel logische argumenten en documenten kwam die zijn vrijlating hadden moeten bewerkstelligen, wees rechter Scola de motie af en motiveerde deze met de volgende uitspraak: “Alex Saab wordt door het State Department niet erkend als diplomaat omdat de Amerikaanse president [Joe Biden] Nicolas Maduro niet erkent als president van Venezuela.”

De absurditeit van de zaak van de aanklager met eigen oren horen is iets heel anders dan erover lezen. Het feit dat de beslissingen van tientallen miljoenen Venezolanen in een soeverein land op de een of andere manier minder zijn dan het oordeel van één man die in een ander land woont, is niet te harden. Ik kan de woorden niet vinden om dit schandalige niveau van kwaadaardige arrogantie goed te beschrijven.

We keken in tranen toe hoe Diplomaat Saab, een man die zijn leven riskeerde om voedsel te regelen voor het volk van Venezuela, in boeien terug naar zijn gevangeniscel werd geleid. Gelukkig is hij vrijgelaten nu de Verenigde Staten en Europa de Nord Stream Pipeline hebben opgeblazen en ongegeneerd met Venezuela over olie onderhandelen.

Wat Washington niet begrijpt is dat onrecht mensen verenigt en hun vastberadenheid versterkt.

Iedereen die die noodlottige dag in de rechtszaal in Miami aanwezig was, leerde uit de eerste hand hoe het volk van Venezuela en hun pas herkozen president, Nicolas Maduro, de persoonlijke kracht vinden die nodig is om, ondanks alle obstakels, door te gaan.

Het is omdat we met open ogen allemaal getuigen zijn van de misdaden van de VS en wat gezien is kan nooit meer onzichtbaar worden.

Topfoto: Maduro wint – [Bron: apnews.com]


Gerelateerd (berichten in dit archief):