Bron: José Luis Granados Ceja 
venezuelanalysis 16 juli 2024 ~~~

De Venezolaanse president bestempelde de oppositie als “fascistisch, racistisch en gewelddadig” en riep zijn aanhangers op waakzaam te blijven.

Mexico City, Mexico, 16 juli 2024 (venezuelanalysis.com) – De Venezolaanse president Nicolás Maduro heeft nog nooit zo duidelijk gewaarschuwd voor gewelddadige complotten die zijn rechtse rivalen zouden beramen om de komende presidentsverkiezingen te verstoren.

“Ze zijn op zoek naar een catastrofe, een tragedie, iets sterks dat de koers zal veranderen van wat er gaat gebeuren in Venezuela op 28 juli,” zei Maduro, die op zoek is naar herverkiezing voor een derde termijn.

De Venezolaanse presidentskandidaat waarschuwde voor geweld van de oppositie voorafgaand aan een bijeenkomst in San Félix, in de staat Bolívar, in het oosten van Venezuela. De staat Bolívar was de locatie van een vermeende sabotagepoging waar Venezolaanse functionarissen verklaarden dat de kabels van de Angostura-brug over de Orinoco-rivier opzettelijk waren doorgesneden.

“Ik zeg tegen extreem rechts, tegen deze kwaadaardige oppositie: Regen of zonneschijn, op 28 juli zullen we de grootste verkiezingsoverwinning in de geschiedenis van Venezuela behalen!” verklaarde Maduro.

Na jaren van relatieve isolatie als gevolg van bezorgdheid over de veiligheid, heeft de herverkiezingscampagne van de president zich gericht op een nauwere band met de bevolking, met de nadruk op massademonstraties waar de kandidaat direct in contact komt met kiezers, onder het motto “Hoop is in de straten”.

Er is ook nadruk gelegd op het houden van bijeenkomsten met volksbewegingen. In het weekend ontmoette Maduro campesino-bewegingen uit het hele land om naar zijn zorgen en eisen te luisteren. Hij gaf opdracht tot de oprichting van comités voor de brandstofbevoorrading van kleinschalige producenten en een nieuw kredietprogramma.

Elders in de deelstaat Bolívar, in de gemeente Angostura del Orinoco, bestempelde Maduro de oppositie als “fascistisch, racistisch en gewelddadig” en riep hij zijn aanhangers op om waakzaam te blijven.

“Jullie fascisten zullen niet terugkeren!” vertelde hij de menigte.

De scherpe retoriek van de Venezolaanse leider komt op de hielen van de toegenomen bezorgdheid na beweringen van een Colombiaanse paramilitaire groepering dat ze zijn benaderd door Venezolaanse extreem-rechtse figuren die sabotage en politieke moorden willen plegen.

Een groep die zich identificeerde als de “Autodefensas Conquistadoras de la Sierra Nevada” zei dat leden van hun groep waren benaderd door “Venezolaanse extreem-rechtse elementen” om deel te nemen aan “destabiliserende acties” op Venezolaans grondgebied. Procureur-generaal Tarek William Saab kondigde een gezamenlijk onderzoek aan met Colombiaanse tegenhangers.

Omdat de Venezolaanse verkiezingen al eerder werden verstoord door instabiliteit na de verkiezingen, ondertekenden Maduro en zeven oppositiekandidaten vorige maand een negen punten tellend document waarin ze beloofden zich aan de grondwet en de kieswetten te houden en de Verkiezingsmacht als enige legitieme autoriteit te erkennen.

De kandidaat voor het door de VS gesteunde Eenheidsplatform, Edmundo González Urrutia, woonde de vergadering echter niet bij en weigerde het document te ondertekenen. Het wordt algemeen aangenomen dat González een stand-in kandidaat is voor de extreemrechtse oppositieleider María Corina Machado.

In een recent interview met The Guardian sprak de voorheen weinig bekende voormalige diplomaat zijn vertrouwen uit dat hij bij de stemming van 28 juli zal zegevieren.

De 74-jarige González, die onder vuur lag omdat hij zich kandidaat stelde voor het hoogste ambt van het land zonder campagne te voeren, heeft Machado toegestaan zijn plaats in te nemen. De kandidaat vertelde de Britse krant dat Machado “welke rol dan ook” in de regering zou krijgen als hij de verkiezingen zou winnen.

González maakte zaterdag een zeldzame verschijning in een caravanbijeenkomst in Valencia, in de deelstaat Carabobo. Machado sprak zijn vertrouwen in een overwinning uit en vertelde aanhangers dat er “nog twee weken” te gaan waren voordat de oppositie het presidentschap zou winnen.

Tijdens een bijeenkomst deze maand in de staat Nueva Esparta maakte de extreemrechtse politica een slippertje en sprak de menigte toe alsof zij de kandidaat was.

“Als ik president van Venezuela ben, zal ik ook hun [de politieke tegenstanders] president zijn. Ik zal de president van iedereen zijn,” bevestigde Machado.

De voormalige afgevaardigde staat niet op het stembiljet nadat haar politieke diskwalificatie in januari werd bevestigd door het Venezolaanse Hooggerechtshof.

Topfoto: De Venezolaanse president Nicolás Maduro spreekt een menigte supporters toe tijdens zijn campagne in de staat Bolívar. (Prensa Presidencial)


Gerelateerd (berichten in dit archief):