Bron: Pablo Meriguet 
peoplesdispatch 10 juli 2024 ~~~

De gewapende groep deelde mee dat de extreemrechtse oppositie van Venezuela contact met hen had opgenomen om deel te nemen aan een voorgesteld plan waarbij de president zou worden vermoord en de elektrische infrastructuur van Venezuela zou worden aangevallen.

Op 5 juli publiceerde de Colombiaanse paramilitaire groepering Conquistering Self-Defense Forces of the Sierra Nevada (Autodefensas Conquistadoras de la Sierra Nevada), ACSN, een video op sociale media waarin ze een klaarblijkelijk complot afkeuren om de Venezolaanse president Nicolás Maduro te vermoorden en chaos in het land te veroorzaken.

Volgens de ACSN paramilitairen, voorheen bekend als “Los Pachencas”, hebben bepaalde Venezolaanse extreem rechtse groeperingen contact met hen opgenomen in de plaats La Guajira en hen gevraagd een reeks acties uit te voeren om de Venezolaanse regering te destabiliseren.

Enkele dagen geleden stelde Maduro aan de kaak dat er een invasie van ongeveer 1.000 paramilitairen uit Colombia gepland was om onrust te zaaien onder de bevolking enkele dagen voor de presidentsverkiezingen van 28 juli. Volgens Maduro zijn sommige politieke sectoren al van plan om te beweren dat de presidentsverkiezingen frauduleus zullen zijn en proberen ze, dankzij de hulp van buitenlandse gewapende groepen, een burgeroorlogachtige situatie in Venezuela te bevorderen in de nasleep van het democratische proces.

In de video verklaarde de ACSN dat “onze organisatie zich niet mengt in de interne aangelegenheden van andere landen; het doel van onze organisatie is om de orde te handhaven in de Sierra Nevada; we zullen contact opnemen met de Venezolaanse diplomatieke autoriteiten om de details van de onthulde informatie vrij te geven.”

President Nicolás Maduro vroeg in zijn radioprogramma om een snel onderzoek: “We hebben veel inlichtingenbronnen…Ik vraag publiekelijk aan de procureur-generaal van de republiek, Tarek William Saab, om…dit onderzoek uit te voeren…want het is zeer ernstig”.

In reactie op het verzoek van Maduro en de verklaringen van ACSN heeft de Venezolaanse procureur-generaal een onderzoek ingesteld om vast te stellen wie verantwoordelijk zou zijn voor het contact met de Colombiaanse paramilitairen. Tarek William Saab, procureur-generaal van Venezuela, zei dat hij binnenkort de namen van de samenzweerders zal vrijgeven.

Hij verklaarde ook, volgens de ACSN video, dat de plannen van de extreemrechtse groepen waren om Maduro te vermoorden, het elektriciteitsnet aan te vallen en betogingen te beïnvloeden als Maduro de verkiezingen wint om wanorde en chaos te veroorzaken.

Vorige week gaf Maduro de Nationale Bolivariaanse Strijdkrachten de opdracht om 24 uur per dag te patrouilleren en de belangrijkste installaties van het elektriciteitsnet te bewaken.

Procureur-generaal Saab verklaarde ook dat hij vroeg om een snelle samenwerking met de Colombiaanse justitie om vast te stellen wie verantwoordelijk zou zijn voor de destabiliserende plannen. “Dit plan is onthuld; we hebben contact met het Colombiaanse Openbaar Ministerie (…). We hopen dat onze ambtenaren toestemming krijgen om de betreffende groep te onderzoeken”, zei William Saab.

Topfoto: Screenshot van ACSN video.


Gerelateerd (berichten in dit archief:)