Bron: Eric Zuesse orientalreview 9 juli 2022 ~~~

Op 7 juli kopte Bloomberg News “EU Bureaucracy Seen Blocking 1.5 Billion-Euro Loan to UkraineBron: Eric ZUESSE“, en meldde dat: “De uitvoerende arm van de Europese Unie blokkeert een lening van 1,5 miljard euro ($1,5 miljard) voor Oekraïne omdat terughoudendheid heerst over de dringende behoeften van het land, volgens functionarissen.”

Amerika alleen al heeft dit jaar 54 miljard dollar gedoneerd en geleend aan Oekraïne, voornamelijk voor wapens van Amerikaanse makelij, die daar zijn gedumpt vanuit bestaande Amerikaanse voorraden, die weer moeten worden aangevuld met nieuwe wapenbestellingen van bedrijven als Lockheed Martin, waarvan de waarde van de aandelen dit jaar tot nu toe met 12% is gestegen.

Dit is echter een verkiezingsjaar in Amerika, en inflatietendensen zijn al aan de gang tegen gevestigde politieke partijen, vooral die van de Democratische Partij. Op 10 juni schreef de AP: “Inflatie VS op nieuw hoogtepunt in 40 jaar“, en meldde dat “Consumentenprijzen vorige maand met 8,6% gestegen zijn ten opzichte van een jaar eerder”. Op 20 mei meldde de AP: “Oorlog doet prijzen in Europa stijgen” en meldde dat “De oorlog de inflatie in Europa en de rest van de wereld heeft versneld, waarbij de prijzen voor energie, materiaal en voedsel de hoogte in zijn gegaan met een snelheid die decennialang niet is vertoond. Het veroorzaakt een enorme prijsdruk bij de kruidenier, benzinepompen, elektriciteitsrekeningen en bouwplaatsen.”

Het afwijzen van een nieuwe lening van $1,5B aan Oekraïne betekent dat een grotere lening van de EU aan Oekraïne nu onmogelijk zal zijn. Onder de huidige politieke omstandigheden is het vrijwel onmogelijk voor de Amerikaanse regering om in te springen en de groeiende leemten in Oekraïne op te vullen. Maar, tenzij die leegten op de een of andere manier worden opgevuld, wat zijn dan de vooruitzichten voor het Westen om zijn oorlog in Oekraïne, tegen Rusland, te winnen?

Het Westen (de V.S. en zijn bondgenoten) is doodsbang geworden over het diepe financiële gat dat Oekraïne het land heeft gekost, en stopt nu dus met het lenen van meer geld. Dat is onverwacht.

Ik schreef vandaag aan een vriend die Oekraïne vurig steunt in deze oorlog:

Moet het Westen nu Rusland binnenvallen om de ineenstorting van Oekraïne te voorkomen? Wat stelt u, die Rusland veroordeelt en Oekraïne steunt in deze oorlog, voor dat de westerse “democratieën” nu doen?

U steunt de beslissing van de NAVO/V.S. van 7 januari om Poetins lang herhaalde (en vanaf 17 december 2021 formele) eisen te negeren dat de NAVO zichzelf terugrolt naar haar grenzen van 1991 zoals zij vele malen aan Gorbatsjov had beloofd dat zij daar permanent zou blijven (move “not one inch eastward“), en u steunt ook Obama’s coup van februari 2014 om de macht in Oekraïne te grijpen (het grensdeel van Rusland dat het dichtst bij Moskou ligt) om Oekraïne aan de EU en vervolgens aan de NAVO toe te voegen zodat U. S. raketten daar uiteindelijk te plaatsen, op vijf minuten vliegen van een blitzaanval op Moskou; maar moeten Biden en consorten nu Rusland binnenvallen omdat Rusland dit niet langer tolereert – Poetin zegt dat deze “provocaties” te ver zijn gegaan en hij het niet langer tolereert? Is dat wat u zou doen, als u Biden & co. was? Wat denk je dat de ‘democraat’ Biden nu zou moeten doen? Ik zou graag willen weten hoe u denkt over dit zeer reële, hier-en-nu, praktische probleem.

Hij antwoordde: “Ik wil niet langer over Oekraïne praten. … Dus laten we dit gewoon achter ons laten.” Ik denk dat het in plaats daarvan een vraag is waar iedereen nu over na zou moeten denken, omdat het heel erg voor ons ligt – voor ons allemaal – hoezeer iemand ook wil vasthouden aan bestaande vooroordelen. Het negeren van de essentiële nationale veiligheidsbehoeften van Rusland heeft de wereld (behalve de wapenproducenten) al veel gekost (en zou de Oekraïners nu alles kunnen kosten), en zal iedereen nog veel meer kosten als het niet snel ophoudt. Wat de VS/NAVO op 7 januari deden, blijkt rampzalig te zijn geweest voor vrijwel iedereen.

Topfoto: eu-top versailles | Archieffoto