In de tweede ronde van de verwachte verkiezingen in Ecuador versloeg Daniel Noboa de progressieve kandidaat Luisa González

Bron: Peoples Dispatch 17 oktober 2023

Met 97,3% van de stemmen geteld werd Daniel Noboa Azin, zoon van een van de rijkste mannen in Ecuador, op zondag 15 oktober verkozen tot de nieuwe president van de Andes-natie.

De 35-jarige Daniel Noboa van de rechtse Nationale Democratische Actie (ADN) alliantie, aanvaarde zijn overwinning en bedankte het Ecuadoraanse volk voor hun vertrouwen en voor hun stem op hem.

“Vandaag hebben we geschiedenis geschreven. Ecuadoraanse gezinnen kozen voor het Nieuwe Ecuador. Ze kozen voor een land met veiligheid en werkgelegenheid,” schreef Noboa op zijn X (voorheen Twitter) account.

Noboa voegde eraan toe dat hij ernaar uitkijkt om het land te veranderen in een plaats “van realiteiten waar beloften niet in de campagne blijven hangen en waar corruptie wordt bestraft.”

De andere kandidaat, Luisa González, kwam uit voor de linkse partij Citizens Revolution Movement (RC). Ze wilde de opvolger worden van voormalig president Rafael Correa, die Ecuador tien jaar lang regeerde en erin slaagde stabiliteit en welvaart naar Ecuador te brengen.

Luisa Gonzalez feliciteerde de gekozen president Noboa en bedankte het Ecuadoraanse volk voor hun steun.

Op dezelfde dag van de verkiezingen feliciteerde uittredend president Guillermo Lasso Noboa met zijn overwinning op de beweging Burgerrevolutie.

In mei verkortte Lasso zijn termijn van 4 jaar en implementeerde het Cross Death mechanisme, een bepaling in de Ecuadoraanse grondwet die de president en de Nationale Vergadering toestaat om vervroegde verkiezingen uit te schrijven waarbij de termijn van zowel de uitvoerende als de wetgevende macht in het land wordt beëindigd.

In de eerste ronde van deze historische vervroegde verkiezingen (20 augustus) veegde de Citizens Revolution Movement (RC) de wetgevende macht van de vloer. De RC behaalde 39,37% van de stemmen of 54 zetels. De rechtse krachten wonnen echter de meerderheid van de zetels in het eenkamerparlement.

Er waren echter onregelmatigheden in het stemsysteem voor Ecuadorianen die in het buitenland wonen. Afgelopen zondag gingen iets meer dan 400.000 Ecuadorianen naar de stembus om de president , vice-president en wetgevende volksvertegenwoordigers te kiezen. Er zijn nog 21 zetels in de Nationale Assemblee te vergeven. De resultaten worden de komende dagen officieel bekendgemaakt.

Demissionair Guillermo Lasso is een van de rijkste mannen van Ecuador en was president en aandeelhouder van Banco de Guayaquil, een van de grootste banken van Ecuador. Op 25 november geeft hij de presidentiële band aan Daniel Noboa, de zoon en erfgenaam van een bananenexporteur, Alvaro Noboa, die al vijf keer geprobeerd heeft president van Ecuador te worden.

De regeringen van Lenin Moreno en Guillermo Lasso, die na Correa kwamen, waren regeringen die gesteund werden door het IMF en de Wereldbank en een reeks neoliberale beleidsmaatregelen doorvoerden die Ecuador in de ernstige sociaaleconomische en politieke crisis stortten waaronder het land vandaag lijdt.

De Moreno-Lasso periode wordt gekenmerkt door twee belangrijke nationale stakingen geleid door de inheemse beweging van Ecuador, één in oktober 2019 tegen Lenin Moreno en één in juni 2022 tegen Guillermo Lasso.

Naarmate de sociaaleconomische situatie verslechterde, waren de Ecuadorianen getuige van een sterke toename van de onveiligheid, moordpartijen in gevangenissen, een toename van de armoede en een inkrimping van de capaciteit van de staat als gevolg van een indrukwekkend bezuinigingsbeleid.


Gerelateerd (berichten in dit archief):