Bron: telesurenglish 18 augustus 2023 ~~~ 

De advocaat van de familie van Villavicencio, Marco Yaulema, stelde tekortkomingen in het politieprotocol aan de kaak om de veiligheid van de kandidaat te garanderen.

De regering van Ecuador verwierp vrijdag beschuldigingen van vermeende verantwoordelijkheid voor de moord op presidentskandidaat Fernando Villavicencio op 9 augustus tijdens een campagnebijeenkomst in het noorden van Quito.

De aanklacht wegens “opzettelijke nalatigheid” richt zich tot president Guillermo Lasso, de minister van Binnenlandse Zaken Juan Zapata en de autoriteiten van de Nationale Politie. De klacht werd ingediend bij het Openbaar Ministerie door de familie van de overledene en door een kandidaat voor de Nationale Assemblee.

“Voor de Nationale Regering is het onacceptabel om te menen dat de acties van de President van de Republiek, de Minister van Binnenlandse Zaken (Juan Zapata) en de Algemeen Commandant van de Nationale Politie (Fausto Salinas), met betrekking tot de veiligheid van Fernando Villavicencio, ‘met voorbedachten rade’ zijn geweest, met als doel een presidentskandidaat uit de weg te ruimen,” zei de regering van Lasso in een verklaring aan de publieke opinie.

De uitvoerende macht vroeg “de zaak niet te politiseren en Justitie door te laten gaan met het onderzoek” om de feiten rondom deze “afkeurenswaardige misdaad” op te helderen.

El Gobierno rechazó las denuncias presentadas por la familia Villavicencio – Valencia y por el candidato a la Asamblea, Edison Carrillo, en contra de Lasso, Zapata y Salinas, por omisión dolosa en el asesinato de Fernando Villavicencio. #SucreEnLaNoticia pic.twitter.com/IgTE9M5GlV

– Radio Sucre 700 AM (@radio_sucre700) 19 augustus 2023

De tweet luidt: “De regering heeft de klachten verworpen die zijn ingediend door de familie Villavicencio – Valencia en door de kandidaat voor de Assemblee, Edison Carrillo, tegen Lasso, Zapata en Salinas, wegens opzettelijke nalatigheid bij de moord op Fernando Villavicencio.”

“Het is alleen maar eerlijk voor de democratie, voor de samenleving, voor de familie van de kandidaat en voor de nagedachtenis van Fernando Villavicencio, voor wie de Nationale Regering altijd de hoogste achting en het diepste respect heeft gehad,” voegde de verklaring eraan toe.

De regering zei begrip te hebben voor het leed dat is veroorzaakt door de moord op de kandidaat, een gebeurtenis die ze omschreef als “tragisch” en die, zo voegde ze eraan toe, de democratie in Ecuador heeft ondermijnd.

Ze bevestigde ook dat ze vanaf het moment dat de misdaad bekend was, alle mechanismen in gang heeft gezet om het onderzoek vooruit te helpen en om zowel de materiële daders, die al gearresteerd zijn, als de intellectuele daders van de moord te vinden.

Aanklacht tegen de regering

De advocaat van de Villavicencio-familie, Marco Yaulema, hekelde de tekortkomingen in het politieprotocol om de veiligheid van de kandidaat te garanderen, die drie keer in het hoofd werd geschoten toen hij in een voertuig stapte na de toespraak.

Volgens de advocaat kan de zaak worden beschouwd als “een staatsmisdaad” omdat “er geen inlichtingendiensten waren, er geen voorafgaande controle was, er geen adequate bescherming was” op het moment dat de kandidaat het evenement verliet.

Het Openbaar Ministerie arresteerde zes Colombianen, die in voorlopige hechtenis zitten, voor hun vermeende betrokkenheid bij de moord op de presidentskandidaat. De 59-jarige politicus en journalist stelde zich kandidaat voor de vervroegde verkiezingen van aanstaande zondag, 20 augustus, voor de centrumrechtse Construye Beweging.

Topfoto: Het Openbaar Ministerie heeft zes Colombianen, die in voorlopige hechtenis zitten, gearresteerd voor hun vermeende betrokkenheid bij de moord op de presidentskandidaat. 18 aug. 2023. | Foto: Twitter/JorgeGestoso


Gerelateerd (berichten in dit archief):