Bron: KawsachunNews17 mei 2023

De president van Ecuador, Guillermo Lasso, heeft de ‘Muerte Cruzada’ in werking gesteld, waardoor de Nationale Vergadering wordt ontbonden en hij het land per decreet voor zes maanden kan regeren, in wat door zijn belangrijkste tegenstanders nu al een dictatoriale zet wordt genoemd.

“Ik heb besloten artikel 148 van de grondwet van de Republiek toe te passen, dat mij de bevoegdheid geeft de Nationale Vergadering te ontbinden wegens een ernstige politieke crisis en interne onrust, waarvoor ik Uitvoerend Decreet nummer 741 heb ondertekend. Bovendien heb ik de Nationale Kiesraad verzocht onmiddellijk parlements- en presidentsverkiezingen uit te schrijven voor de rest van de respectieve periodes”, aldus de president in een toespraak tot de natie.

Ecuador’s bankier president @LassoGuillermo ontbindt de Nationale Vergadering en activeert Muerte Cruzada om zes maanden per decreet te regeren, terwijl nieuwe verkiezingen worden georganiseerd. pic.twitter.com/iZggD7TQ9v – Kawsachun News (@KawsachunNews) 17 mei 2023

Vlak na de aankondiging van de president hebben het leger en de politie in een toespraak tot de natie hun eigen verklaring ter ondersteuning van de in opspraak geraakte president afgelegd. Het is nu aan het Constitutionele Hof om te bepalen of het besluit van de uitvoerende macht al dan niet in overeenstemming is met de grondwet. Lasso zei dat hij de maatregel nam vanwege een ernstige sociale onrust. De president zat echter midden in een politiek proces in de Nationale Assemblee, dat dinsdag begon en waarbij gestemd zou worden over het afzetten van de president.

Er waren ongeveer 92 stemmen nodig om de president uit zijn functie te ontheffen, in een parlement dat nieuwe leden had gekozen, waarvan velen tot de Correista-lijst behoren, die banden heeft met de voormalige linkse president Rafael Correa.

De leden van de Nationale Vergadering konden woensdagochtend het wetgevende gebouw in Quito niet betreden, dat volledig gemilitariseerd werd aangetroffen. Mensen zijn naar de Avenida Amazonas gegaan om te protesteren.

De inheemse beweging CONAIE heeft verklaard dat zij na haar vergadering maatregelen zal nemen om haar basis te raadplegen en een besluit te nemen over collectieve acties. Ondertussen heeft de Revolución Ciudadana verklaard dat het decreet van Lasso “het bewijs is van de triomf van het Impeachment-proces. Deze wanhopige en ongrondwettelijke actie is een strategie van een wanhopige regering die de stemming om hem af te zetten wil vermijden, zonder zich om het volk te bekommeren.”