Bron: telesurenglish   9 februari 2021 ~~~ 

De regering Moreno heeft een wetsvoorstel ingediend dat de Centrale Bank onder controle wil plaatsen van particuliere belangengroepen.

De kandidaat van de Unie voor Hoop (UNES) Andres Arauz verwierp het wetsvoorstel “verdediging van de dollarisering” waarmee de Ecuadoraanse president Lenin Moreno, die nog minder dan 5 maanden in functie zal zijn, de monetaire en financiële code wil hervormen.

Deze jonge econoom riep de leden van de huidige Nationale Vergadering op dit wetsontwerp niet goed te keuren, omdat het tot doel heeft het monetaire beleid te “privatiseren” door mensen die door het bedrijfsleven worden gesteund in de Raad van Bestuur van de Centrale Bank van Ecuador (BCE) te plaatsen.

“Wij zullen niet toestaan dat een wet wordt goedgekeurd die deze regering in staat zal stellen ambtenaren te benoemen die langer in functie zullen blijven dan de volgende regering,” zei de linkse kandidaat die de meeste stemmen won bij de verkiezingen van 7 februari.

Hij wees erop dat het wetsvoorstel van Moreno bedoeld is om te voorkomen dat de volgende regering de regels met betrekking tot de herstructurering van particuliere bankleningen verandert.

“Als dit pro-bankiers wetsvoorstel wordt goedgekeurd, zal de volgende regering niet over effectieve instrumenten beschikken om positieve veranderingen door te voeren op gebieden als kredietbeheer,” zei de UNES-kandidaat.

Arauz herinnerde er niet alleen aan dat een soortgelijk wetsvoorstel in 2019 door de Nationale Assemblee werd verworpen, maar benadrukte ook dat het voorstel van Moreno in strijd is met de grondwet.

Hij wees er ook op dat de volgende Assemblee de schade zal moeten herstellen die is veroorzaakt door de hervormingen van de monetaire en financiële code indien dit wetsvoorstel vóór mei wordt goedgekeurd.

In die maand zullen de nieuwe wetgevers aantreden in een Congres waarin bijna 75 procent van de leden tot linkse of centrumrechtse partijen behoort. Volgens de officiële telling van de stemmen die dinsdagochtend beschikbaar was, is de UNES-alliantie de leidende partij in het parlement met 50 zetels.

Bron: UNES presidentskandidaat Andres Arauz, Ecuador, 2021. | Foto: Twitter/ @monthly_review