Bron: telesurenglish 20 augustus 2023 ~~~~

Zondagochtend maakten burgers melding van geweervuur in het zuiden en midden van Esmeraldas, de hoofdstad van de provincie Esmeraldas die grenst aan Colombia.

Deze zondag zullen meer dan 13 miljoen Ecuadorianen deelnemen aan verkiezingen om een president, vice-president en 137 parlementsleden te kiezen in een klimaat van geweld en onveiligheid in dit Zuid-Amerikaanse land.

Volgens het schema van de Nationale Kiesraad (CNE) begint het verkiezingsproces om 7.00 uur plaatselijke tijd met de opening van 4.390 stembureaus. De stemperiode duurt tot 17.00 uur, wanneer de stemlokalen sluiten en het tellen van de stemmen begint.

Acht kandidaten strijden om het presidentschap van Ecuador: Luisa Gonzalez (Citizen Revolution), Otto Sonnenholzner (Act Now), Jan Topic (For a Fearless Country), Daniel Noboa (National Democratic Action), Yaku Perez (Yes, We Can), Xavier Hervas (Total Renewal), Christian Zurita (Build Up) en Bolivar Armijos (Friend).

De nieuw gekozen autoriteiten zullen hun positie behouden tot mei 2025, de datum waarop de regering van president Guillermo Lasso zou zijn beëindigd als hij niet had opgeroepen tot vervroegde verkiezingen.

AHORA | Hay tres muertos y varios heridos por una serie de tiroteos en Esmeraldas, Ecuador, a pocas horas de las elecciones presidenciales. pic.twitter.com/Uldj8QBWm0 – Mundo en Conflicto �� (@MundoEConflicto) August 20, 2023

De tekst luidt: “Een paar uur voor de presidentsverkiezingen zijn er drie doden en meerdere gewonden door een reeks schietpartijen in Esmeraldas, Ecuador.”

De verkiezingsdag in Ecuador zal plaatsvinden in een periode van grote onveiligheid, die op 9 augustus het leven eiste van presidentskandidaat Fernando Villavicencio, die werd neergeschoten bij het verlaten van een campagne-evenement in Quito.

Als gevolg hiervan riep Lasso de noodtoestand opnieuw uit en werden ongeveer 100.000 politieagenten en militairen ingezet in de straten en stemcentra. Ondanks deze maatregelen deden nieuwe geweldsincidenten twijfels rijzen over het rustige verloop van het verkiezingsproces.

Op zondagochtend maakten burgers melding van geweervuur in de zuidelijke en centrale gebieden van Esmeraldas, de hoofdstad van de provincie Esmeraldas die grenst aan Colombia.

Lokale media The Streee Speaks (La Calle Habla) meldde explosies in de buurt van de raffinaderij en de wijken 15 maart en Florida. Onofficieel werd gemeld dat drie burgers om het leven kwamen en ongeveer zeven mensen gewond raakten.

Topfoto: Soldaten patrouilleren in de straten van een Ecuadoraanse stad, aug. 2023. | Foto: X/ @Pedro_ACM


Gerelateerd (berichten in dit archief):