hispantv 11 oktober 2020 (SP), 
orinocotribune, 11 oktober 2020

De voormalige president van Ecuador, Rafael Correa, roept de internationale gemeenschap op om op te letten wat er gebeurt, nu Latijns-Amerika geconfronteerd wordt met een tweede Operatie Condor.

“Dit is een oproep aan de internationale gemeenschap om de onverschilligheid te overwinnen en te zien wat er in Latijns-Amerika gebeurt. We worden bedreigd door wat we Operatie Condor 2 noemen, die alle progressieve Latijns-Amerikaanse regeringen wil laten verdwijnen om zijn systeem op te dringen,” zei Correa in een video die deze zaterdag door het Venezolaanse netwerk VTV werd uitgezonden.

De voormalige president vergelijkt de huidige situatie in Latijns-Amerika met die in de jaren zeventig van de vorige eeuw, toen “ze de vooruitgang van de progressieve regeringen koste wat het kost tegen hielden en niet aarzelden om de bloedigste militaire dictaturen te steunen”.

Zoals Correa uitlegde, steunden de Verenigde Staten in deze eeuw staatsgrepen in Brazilië, Honduras, Paraguay, Ecuador en Bolivia:

“Het is geen toeval dat de laarzen van het leger de democratie in deze landen hebben vertrapt, waardoor alle progressivisme, alles wat wees op sociale rechtvaardigheid, is verdwenenen”

Het goede nieuws, zegt de voormalige president, is dat ondanks al die jaren van vernietiging, ongekende retoriek en laster, “onze volkeren al een mate van vergelijking hebben, het is niet meer hetzelfde als in de jaren ’90”. Progressieve regeringen zullen terugkeren met een beleid van sociale rechtvaardigheid, met een soeverein en waardig beleid, en zullen zich niet laten onderwerpen.

In een ander deel van zijn verklaringen wees Correa er nogmaals op dat er in Ecuador “geen garantie is voor eerlijke verkiezingen in februari aanstaande”. Iets dergelijks, voegde hij eraan toe, gebeurt in Bolivia, waar de verkiezingen aanstaande zijn. “Je moet heel oplettend zijn,” waarschuwde hij.

Evenzo zegt hij dat we, ondanks de immense steun van de bevolking voor volkeren die strijden voor hun soevereiniteit, “ook internationaal bewustzijn en waakzaamheid nodig hebben”, om eerlijke verkiezingen te realiseren

Daarom vraagt hij om attent te zijn en onverschilligheid te overwinnen. “Samen en verbonden zullen we het rijk verslaan, we zullen het kapitaal verslaan; ze hebben ons veroordeeld tot onderwerping, maar de uiteindelijke overwinning zal voor onze volkeren zijn,” zei het voormalige staatshoofd.