Bron: Venezuela-nieuws 2 oktober 2023 ~~~ 

Iets meer dan tien dagen geleden riep het Nationale Parlement een consultatief referendum uit over de verdediging van Essequibo en hoewel het zich nog in een voorbereidingsfase bevindt, steunen veel inwoners van Caracas de soevereiniteit van Venezuela op dat gebied.

Ze benadrukken dat het proces niet gemakkelijk zal zijn en dat sommige sectoren zich er misschien tegen zullen verzetten, maar ze verliezen niet de hoop dat dit geschil vreedzaam zal worden opgelost. “Het zal niet gemakkelijk zijn, er zal een heel aantal mensen zijn die er geen voorstander van zullen zijn, maar er kan een akkoord worden bereikt. We bevinden ons in een land met zijn beperkingen, waarom moeten we die kwijtraken? “ , vroeg een van de burgers die werden ondervraagd door Venezuela News.

Van haar kant gaf Xiomara, een andere geïnterviewde, aan dat zij kennelijk zou deelnemen aan het volksoverleg om de soevereiniteit van Venezuela over de Essequibo te verdedigen . Volgens hem laten oude kaarten zien dat dit gebied tot de Bolivariaanse natie behoort en dat de Venezolanen daarom het recht hebben het te claimen.

De jonge Caracas-inwoner Gabriel Martínez was het met dit standpunt eens en benadrukte dat dat deel van het grondgebied uit het land was gestolen. “Als algemene regel, of beter gezegd volgens de geschiedenis, maakt Essequibo deel uit van Venezuela. De Essequibo werd gestolen door een andere natie en tot op de dag van vandaag is er discussie over ”, zei hij. Vervolgens herinnerde hij eraan dat het een gebied is dat rijk is aan natuurlijke hulpbronnen.

Op dezelfde manier verklaarde Nierlinyer Briceño dat, hoewel dit een geschil is dat al tientallen jaren teruggaat, het momenteel latenter is dan ooit. “ Dat gebied is van ons en we moeten het op die manier blijven claimen en zo voelen ”, zei hij. Vervolgens verzekerde hij dat alle Venezolanen moeten deelnemen aan het consultatieve referendum, omdat dit bijdraagt aan de zeggenschap over dat gebied.

Topfoto: De soevereiniteit van Venezuela over Essequibo Caracas Ontwerp: Richard Pérez – Venezuela-News


gerelateerd (berichten in dit archief:)