Bron: Pedro Pablo Cortés 
EFE 16 augustus 2023 ~~~ 

Mexico Stad (EFE) – In een interview met EFE zei de voormalige president van Ecuador, Rafael Correa (2007-2017), dat de moord op presidentskandidaat Fernando Villavicencio een rechts “complot” was om Correista-kandidaat Luisa González te treffen. Correa heeft niet uitgesloten dat hij zich ooit weer kandidaat stelt voor verkiezingen.

“Het is duidelijk dat het een complot is, dat de politie erbij betrokken is. Wie heeft er baat bij dit complot? De rechtse politieke vleugel van Ecuador, omdat ze een politieke schok als deze nodig hebben, om ons de schuld te geven en te voorkomen dat we in één ronde winnen”, zei de voormalige president in Mexico-Stad.

De voormalige president van Ecuador, Rafael Correa, spreekt tijdens een interview met EFE in Mexico Stad. EFE/Isaac Esquivel

Correa gelooft dat de moord een week geleden op Villavicencio, die een van de grootste tegenstanders van zijn regering was en verschillende gevallen van vermeende corruptie aan de kaak stelde, “de hele situatie heeft veranderd en het electorale schaakbord op zijn kop heeft gezet” in de aanloop naar de eerste ronde van de presidentsverkiezingen, die aanstaande zondag worden gehouden.

“Alleen een politieke bom kon onze overwinning in één ronde voorkomen en die bom was de brute moord op een fervent tegenstander van ons, Fernando Villavicencio. Hij stond op de vierde of vijfde plaats (in de peilingen). Dus dood was hij nuttiger voor hen dan levend”, voegt hij eraan toe.

Theorie van Correa

Hoewel er zes verdachte Colombiaanse huurmoordenaars zijn gearresteerd voor de moord, wijst Correa op de mogelijke rol van Fausto Salinas, algemeen commandant van de Nationale Politie, en Patricio Carrillo, voormalig minister van Binnenlandse Zaken (2022) en nu kandidaat-parlementslid. Het legt zelfs verbanden met de Central Intelligence Agency (CIA) van de Verenigde Staten.

“Er werd altijd gezegd dat Villavicencio een informant van de CIA was en wanneer hij zich te hoog profileert met deze informanten, wanneer zijn ambities overlopen en hij president wil worden, is hij ook een belemmering voor de CIA,” zei hij.

De voormalige president beweert dat de kandidaat “in een dodelijke val werd geleid om doorzeefd te worden met kogels en overgeleverd te worden aan de moordenaars”, waarbij hij aanvoert dat de video’s laten zien dat hij vlak voor de aanslag in Quito in een auto werd gezet die niet van hem was, die niet gepantserd was en, volgens de voormalige president, zonder chauffeur.

Een klap voor het Correaïsme

Correa erkende dat het incident een klap was geweest voor de kandidatuur van Luisa González en in het voordeel was van Jan Topic, een econoom met een militaire achtergrond en een veiligheidsadviseur die in de campagne bekendheid had gekregen met beloften van een ijzeren vuist tegen het geweld dat Ecuador nu teistert.

“Ze creëren een volledig verhaal dat wij Villacencio hebben bedreigd en dat wij schuldig zijn aan de moord. En dat heeft onze kandidatuur natuurlijk hard getroffen en het electorale schaakbord verplaatst, maar het is ongehoord,” zegt hij.

Aan de andere kant noemt hij de opkomst van Topic “zorgwekkend”. Topic wordt vergeleken met de president van El Salvador, Nayib Bukele, omdat hij een autoritair beleid combineert met een vernieuwend imago op sociale netwerken.

De voormalige president van Ecuador, Rafael Correa, poseert tijdens een interview met EFE in Mexico-Stad. EFE/Isaac Esquivel

“Dit zijn de kandidaten die neerstrijken in Latijns-Amerika en in verschillende delen van de wereld, de dictators 2.0 die de mensenrechten met voeten treden, arrogant, maar ‘cool’, ze gebruiken sociale netwerken, ze praten met jongeren, ze doen TikToks, maar het zijn rotzakken”, zegt hij.

Gevraagd naar de acties die Luisa González zou ondernemen op het gebied van veiligheid en economie als ze president zou worden, merkte de politiek leider op dat ze hetzelfde zou doen als hij in zijn regering.

“Sommige mensen reageren ontstemd omdat dat het antwoord was dat hij keer op keer gaf in het presidentiële debat, maar met wat we al gedaan hebben, hebben we Ecuador het op één na veiligste land van Latijns-Amerika gemaakt,” zegt hij.

De politieke toekomst van Rafael Correa

Correa, die van 2007 tot 2017 regeerde als een van de toonaangevenden van Latijns-Amerikaans links, woont sinds 2017 in België, waar zijn vrouw vandaan komt, en kan niet terugkeren naar Ecuador vanwege een gevangenisstraf van acht jaar en politieke diskwalificatie voor de zaak “steekpenningen 2012-2016”.

Gevraagd naar zijn terugkeer naar Ecuador in het geval van een mogelijke overwinning van Correism, antwoordde de voormalige president dat hij “op elk moment” zou terugkeren.

Ik denk dat ik elk moment kan terugkeren naar Ecuador, want al die capriolen die ze tegen ons hebben opgezet om te voorkomen dat we terugkeren naar ons thuisland, om te voorkomen dat we deelnemen aan verkiezingen, zullen vroeg of laat ineenstorten,” zegt hij.

Voormalig president van Ecuador Rafael Correa spreekt tijdens een interview met EFE in Mexico-Stad. EFE/Isaac Esquivel

En hoewel hij benadrukt dat hij “zich niet druk maakt” over zijn politieke toekomst, maar eerder over “de toekomst van het land”, sluit hij niet uit dat hij zich op een gegeven moment opnieuw kandidaat stelt voor de verkiezingen.

“Ik sluit het niet uit. Je kunt nooit zeggen: dit zal nooit meer gebeuren. Ik zal zijn waar ik het nuttigst ben, maar ik hoef er niet wakker van te liggen, integendeel. Op dit moment is mijn familie in België en mijn dochters wonen daar, mijn zoon studeert nog, dus ik zou graag dicht bij mijn familie willen zijn”, zegt hij.

Topfoto: Voormalig president van Ecuador Rafael Correa spreekt tijdens een interview met EFE in Mexico Stad (Mexico). EFE/Isaac Esquivel


Gerelateerd (berichten in dit archief):