Bron: telesurenglish 10 april 2021 ~~~

De tweede ronde van de presidentsverkiezingen van zondag in Ecuador zal niet alleen een diepgaande invloed hebben op de toekomst van het land, maar ook op het wereldtoneel, betoogt Peter V. y C. Vann Woodward een professor aan de Yale University in de Verenigde Staten.

Kandidaten Guillermo Lasso, een 65-jarige elite bankier; en Andres Arauz, een 36-jarige progressieve voormalige Centrale Bank ambtenaar hebben zeer verschillende visies over hoe Ecuador uit de pandemie en de huidige economische recessie te leiden, maar ook over de rol van het internationale bankwezen, zegt hij in een artikel gepubliceerd door rebelion.org.

“In 2016 onthulde het Panama Papers-lek in welke mate de rijken en machtigen van de wereld offshore belastingparadijzen hadden gebruikt om geld wit te wassen, belastingen te ontduiken en hun rijkdom te verbergen. Het lek stelde politici en bedrijfsleiders van over de hele wereld bloot, waaronder talloze staatshoofden. De premier van IJsland moest aftreden nadat zijn verborgen vermogen aan het licht kwam. Vrijwel elk land werd bespat, inclusief Ecuador, nadat werd onthuld dat Lasso een bank in Panama bezat.

“Naar schatting kost het gebruik van belastingparadijzen overheden elk jaar tussen de 500 en 600 miljard dollar. Landen met een laag inkomen verliezen meer aan offshore belastingparadijzen dan zij aan buitenlandse hulp van ontwikkelde landen ontvangen. Dat geld zou kunnen worden geïnvesteerd in onderwijs, gezondheidszorg, infrastructuur en andere dringende behoeften.

“Vier jaar geleden, tijdens een andere verkiezing waaraan Lasso deelnam, keurden de Ecuadoriaanse kiezers een referendum goed dat politici verbood kapitaal aan te houden in offshore belastingparadijzen. Het was de eerste stemming van die aard waar ook ter wereld. In 2018 gaf de regering gevolg aan de wens van de kiezers door de regels tegen belastingparadijzen formeel in de wet op te nemen. Niet alleen werd het ambtenaren verboden om activa of kapitaal in dergelijke rechtsgebieden te hebben; het verbod geldt ook voor verkiezingskandidaten.

“Vandaag, aan de vooravond van de tweede ronde van de verkiezingen in Ecuador, wordt deze kwestie van groot belang. Bij de verkiezingen staat Lasso, een bankier die jarenlang gebruik heeft gemaakt van belastingparadijzen en andere jurisdicties met lage belastingen, tegenover Andres Arauz, een econoom die de baanbrekende hervormingen van Ecuador tegen belastingparadijzen hielp opzetten toen hij hoofd van de Centrale Bank was.

“Lasso heeft zelf toegegeven dat hij eigenaar is van een bank in Panama, hoewel hij beweert dat het geen overtreding van de wet is. In 2014, nog voor de Panama Papers, heeft Ecuador wetgeving aangenomen die banken of hun aandeelhouders verbiedt om dochterondernemingen te hebben in belastingparadijzen, zoals Panama. Deze wet is van het grootste belang voor de Ecuadoriaanse economie en de Ecuadoriaanse bevolking.

“Kapitaalvlucht vergemakkelijkt door offshoring is een wereldwijd probleem, maar het is vooral relevant in de recente geschiedenis van Ecuador. Banken en bankiers – zoals Lasso – speelden een belangrijke rol in de economische crisis van de jaren negentig, die de armoede in Ecuador de pan uit deed rijzen. In de jaren 2000, onder voormalig president Rafael Correa, voerde de regering nieuwe belastingen in op kapitaal dat het land verliet, wat aanzienlijke inkomsten opleverde om de economie weer op te bouwen, de armoedecijfers drastisch te verlagen en economische crises te vermijden die zouden kunnen ontstaan door een tekort aan dollars; vooral omdat Ecuador sinds 2000 de dollar als nationale munt heeft.

“Ecuador was een van de eerste landen die getroffen werden door de coronavirus-pandemie, en een van de zwaarst getroffen landen. Een nieuwe golf heeft het land gedwongen de noodtoestand uit te roepen in verschillende provincies. Na jaren van begrotingsbezuinigingen heeft de huidige regering van Lenín Moreno een lage kredietwaardigheid. Wie de verkiezingen deze week wint, zal het leiderschap op zich nemen in een staat die minder goed in staat is om te reageren op een volksgezondheidscrisis dan de staat van 2017, toen Moreno werd verkozen”.

Topfoto: Ecuadoranen zullen kiezen tussen een bankier die betrokken is bij internationale belastingparadijzen en een econoom die zich verzet tegen wereldwijde belastingontwijking. | Foto: @ecuarauz