Bron: Peoples Dispatch 21 augustus 2023 ~~~.

González van de linkse Beweging Burgerrevolutie won de eerste ronde met 33,31% van de stemmen, terwijl Noboa van de rechtse Nationale Alliantie voor Democratische Actie 23,66% van de stemmen kreeg.

Op zondag 20 augustus namen 10,3 miljoen Ecuadorianen deel aan de vervroegde algemene verkiezingen om de volgende president, vice-president en 137 leden van de Nationale Assemblee te kiezen, te midden van een golf van geweld die het aantal moorden tot recordhoogte heeft gebracht.

Om ongeveer 21.00 uur, na het tellen van 60% van de stemmen, gaf Diana Atamaint, voorzitter van de Nationale Kiesraad (CNE), een openbare toespraak en bevestigde de trend dat de Ecuadorianen terug zullen gaan naar de stembus voor een tweede ronde op 15 oktober om de president van het land te kiezen, aangezien geen enkele kandidaat de drempel haalde om rechtstreeks te winnen.

Met 92,92% van de stemmen geteld won Luisa González van de linkse Beweging Burgerrevolutie (RC) de eerste ronde met 33,31% van de stemmen, terwijl Daniel Noboa van de rechtse Nationale Democratische Actie-alliantie (ADN) tot veler verrassing net geen 10 punten achter haar bleef met 23,66% van de stemmen. Zij gaan nu door naar de tweede ronde in oktober.

Na hen kwam Christian Zurita Ron met 16,4% van de stemmen. Ron is de vervanger van Fernando Villavicencio, die op 9 augustus werd vermoord bij het verlaten van een campagnebijeenkomst in de hoofdstad Quito.

De belangrijkste punten van zorg bij de kiezers die zondag naar de stembus gingen, waren de sterke toename van de criminaliteit, die de regering van de zittende conservatieve president Guillermo Lasso wijt aan bendes die drugs smokkelen, en de stagnerende economie, die heeft geleid tot een stijging van de werkloosheid en migratie.

González, een beschermelinge van de voormalige president Rafael Correa (2007-2017), heeft beloofd de veiligheidscrisis aan te pakken door opnieuw te investeren in de instellingen en entiteiten die belast zijn met het beheer van de veiligheid en deze te versterken. Zij beweert dat Lasso en ex-president Lenín Moreno deze instellingen en entiteiten hebben ontmanteld. Ze beloofde ook de onderliggende oorzaken van geweld aan te pakken, zoals armoede en ongelijkheid. Ze heeft gezworen de overheidsuitgaven te verhogen en de grootschalige sociale welzijnsprogramma’s en openbare infrastructuurprojecten van Correa nieuw leven in te blazen.

“Dank u, beste Ecuador, voor deze overwinning van de burgers! We gaan door met deze strijd, waarin u ons al een eerste overwinning hebt gegeven en er zal een grote en definitieve tweede overwinning komen,” zei González.

Noboa, zoon van de prominente bananenhandelaar en voormalig presidentskandidaat Álvaro Noboa, heeft beloofd om meer buitenlandse investeringen binnen te halen en heeft verschillende anticorruptiemaatregelen voorgesteld, waaronder straffen voor belastingontduiking.

“Bedankt Ecuadorianen, samen met jullie begint een Nieuw Ecuador met de hoop op vrede, veiligheid en werkgelegenheid. We zitten in de tweede ronde, we zijn klaar om te werken en vrede te herstellen voor elk gezin,” zei Noboa.

Volgens politieke analisten hebben de resultaten González in een zeer moeilijke positie gebracht voor de tweede ronde. Velen voorspellen dat de meeste kandidaten die niet verder kwamen dan de eerste ronde zich in de tweede ronde achter Noboa zullen scharen, vergelijkbaar met wat er gebeurde bij de verkiezingen van 2021 toen Lasso Andrés Arauz versloeg in de tweede ronde.

Wetgevende verkiezingen

De Beweging Burgerrevolutie heeft de parlementsverkiezingen gewonnen met 39,37% van de stemmen of 54 zetels. De rechtse krachten wonnen echter de meerderheid van de zetels in het eenkamerparlement.

De rechtse Movimiento Construye won 20,66% van de stemmen of 28 zetels, de ADN won 14,67% van de stemmen of 20 zetels, de rechtse Sociaal Christelijke Partij (PSC) won 11,83% van de stemmen of 16 zetels en de centrumrechtse Actuemos alliantie won 4,53% van de stemmen of 6 zetels.

Referendum

Naast de presidents- en parlementsverkiezingen werden er zondag ook referenda gehouden over een verbod op olieboringen in het Yasuní Nationaal Park en metaalwinning in het Chocó Andino Biosfeerreservaat. In beide referenda stemden de Ecuadorianen massaal tegen de exploitatie van natuurlijke rijkdommen.

Met meer dan 90% van de stembiljetten geteld, verwierpen ongeveer zes op de 10 Ecuadorianen de olie-exploratie in het Block 44 gebied, gelegen in het Yasuní regenwoud, een beschermd gebied in het Ecuadoraanse Amazonegebied en één van ‘s werelds meest biodiverse gebieden. 59% van de Ecuadorianen stemde voor het in de grond laten zitten van de olie in het koolwaterstofblok in plaats van het te exploiteren. Tegelijkertijd steunde 68% van de burgers het verbod op de exploitatie van metaalmijnen op ambachtelijke schaal in het Chocó Andino-gebied ten noordwesten van Quito.

Topfoto: Luisa González van de linkse partij Citizens Revolution Movement (RC) won de eerste ronde van de presidentsverkiezingen in Ecuador op 20 augustus. (Foto: Luisa González/Twitter)


Gerelateerd (berichten in dit archief):