Bron: RT-actualidad 10 augustus 2023 (SP), 
orinocotribune 12 augustus 2023 (EN) ~~~ 

.

Voormalig president van Ecuador, Rafael Correa, zei in zijn verklaringen aan Russia Today over de moord op presidentskandidaat Fernando Villavicencio dat de georganiseerde misdaad in de staat is geïnfiltreerd.

De kandidaat werd op woensdag 9 augustus doodgeschoten tijdens een campagne-evenement in het noorden van Quito, de hoofdstad van Ecuador.

“De georganiseerde misdaad is geïnfiltreerd in de staat, de regering, het rechtssysteem, de politiek in het algemeen en de veiligheidsdiensten,” zei Correa op donderdag 10 augustus.

Correa voegde eraan toe dat hij gelooft dat “corrupte hoge politiefunctionarissen betrokken zijn” bij deze misdaad, gezien de verwarrende omstandigheden van de moord en de tekortkomingen in de beveiliging van de kandidaat, die “bedreigingen had ontvangen” en “een van de meest beschermde mannen in het land was”.

“Ondanks dat, nemen ze hem mee naar buiten door de voordeur [van het auditorium waar hij een campagne hield] zonder vest, zonder helm, in een busje, zelfs geen gepantserde auto, zonder de minste voorzorgsmaatregelen. De huurmoordenaars komen van de andere kant en schieten en doden hem,” zei Correa. Villavicencio’s familie heeft ook gewezen op dezelfde tekortkomingen in zijn beveiliging.

Over een van de video’s die over de aanval circuleerde, zei Correa: “Het is duidelijk dat alle [veiligheids]protocollen werden geschonden. Hoe kunnen we dat nog begrijpen?”

De voormalige president Correa bekritiseerde ook het feit dat toen een van de vermeende moordenaars gevangen werd genomen, die volgens het kantoor van de procureur-generaal van Ecuador (FGE) zwaar gewond was, hij in plaats van naar een ziekenhuis te worden gebracht, naar de politie-eenheid werd gebracht, waar hij “onder zeer mysterieuze omstandigheden” stierf.

El expresidente de Ecuador, Rafael Correa, criticó el protocolo empleado por el servicio de seguridad que acompañaba al candidato presidencial a las elecciones anticipadas Fernando Villavicencio previo a su asesinato. pic.twitter.com/HxgbcCPmic – – Sepa Más (@Sepa_mass) 11 augustus 2023

” Een dergelijke omvangrijke operatie kan onmogelijk worden uitgevoerd door een van deze zeer machtige maffia’s in de drugshandel”, benadrukte Correa.

Een andere hypothese, vervolgde hij, is dat het wraak was van een georganiseerde misdaadgroep genaamd Los Choneros, de lokale gewapende vleugel van het Mexicaanse Sinaloa-kartel, die Villavicencio had bedreigd.

De voormalige president betreurde ook dat “de gebruikelijke politici en onverantwoordelijke mensen” Correismo de schuld willen geven van deze moord, alleen omdat Villavicencio een politieke tegenstander was van de Burgerrevolutie.

“Maar dit soort domme dingen gebeuren tegenwoordig,” voegde hij eraan toe en benadrukte dat hoewel Villavicencio een van de “ergste tegenstanders” van zijn regering was, er tijdens zijn regering (2007-2017) “absoluut niets met hem [Villavicencio] is gebeurd.”

Tekortkoming

Correa verwees ook naar de aankondiging van president Guillermo Lasso over zijn verzoek aan het Amerikaanse Federal Bureau of Investigation (FBI) om de moord op Villavicencio te onderzoeken. In dit verband merkte Correa op dat dit “het falen van zijn regering laat zien”.

“We kunnen Ecuador nu al een mislukte staat noemen,” zei de voormalige president en bekritiseerde Lasso’s strategie om de noodtoestand in het land uit te roepen.

“Het is geen kwestie van het uitroepen van een uitzonderingstoestand, maar van het hebben van een allesomvattende strategie voor de openbare veiligheid,” merkte Correa op. “De georganiseerde misdaad wordt niet bestreden met meer wapens voor de politie, die ze overigens ook niet heeft, maar met inlichtingen, met technologie, met internationale netwerken.”

Correa voegde eraan toe dat de situatie van geweld en onveiligheid in Ecuador “geen toeval is”, maar “een gevolg van de verwaarlozing, nalatigheid, incompetentie en onbekwaamheid van al die jaren”.

“Ze hebben alles ontmanteld, ze zeiden dat de staat te groot was,” zei Correa. “Ze elimineerden het Coördinerend Ministerie van Veiligheid, ze elimineerden het Ministerie van Justitie dat verantwoordelijk was voor de gevangenissen, nu staan de gevangenissen onder controle van de maffia’s. Ze elimineerden het Ministerie van Binnenlandse Zaken [dat later weer werd ingesteld] dat verantwoordelijk was voor de veiligheid van de burgers en de politiecontrole.”

Feiten en onderzoek

Villavicencio, 59 jaar oud en presidentskandidaat voor de Construye [Construct] beweging, werd neergeschoten toen hij in een pick-up stapte na een campagnedemonstratie in de aula van de Anderson School, gelegen aan de Gaspar de Villarroel Avenue in Quito.

Bij de aanval raakten ook negen mensen gewond, onder wie een kandidaat voor de Nationale Assemblee en twee politieagenten, volgens het Openbaar Ministerie, dat een onderzoek heeft ingesteld. Het maakte vervolgens bekend dat zes mensen zijn gearresteerd voor betrokkenheid bij het incident, tijdens invallen in de wijken Conocoto en San Bartolo in Quito.

Bron: Voormalig president van Ecuador Rafael Correa. archieffoto


Gerelateerd (berichten in dit archief):